Sv. Filip i Jakov Osnovna škola Sv. Filip i Jakov želi ponovno...

[PROJEKT HRT-A] Osnovna škola Sv. Filip i Jakov želi ponovno imati najljepši školski vrt u Hrvatskoj

-

U Osnovnoj školi Sv. Filip i Jakov predstavljen je projekt Hrvatske radiotelevizije „Najljepši  školski vrtovi u Hrvatskoj u 2019. godini“. Tom prigodom, u organizaciji HRT-a i Zadarske županije, koja je i pokrovitelj samog događaja, održan je motivacijski stručni skup pod nazivom „Uređenje vrtova u  dječjim vrtićima, osnovnim i  srednjim školama, centrima za odgoj i  obrazovanje te učeničkim domovima u Zadarskoj županiji“.
Skup je dio velikog obrazovno-ekološkog projekta „Najljepši školski vrtovi“ kojeg Hrvatska radiotelevizija provodi već 25 godina. Projekt u suradnji s HRT-om provode Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstvo poljoprivrede te brojni donatori.

Na skupu je ravnateljima ustanova predstavljen dosadašnji rad projekta, prikazano je nekoliko korisnih prezentacija vezanih uz uređenje vrta, kao i iskustva nekih pobjedničkih ustanova. Prošle godine Osnovna škola Lipik iz Lipika ponijela je titulu Najljepšeg školskog vrta u Republici Hrvatskoj, a vrtić Bajka iz Varaždina proglašen je najljepšim vrtićem.

– Kao osnivaču, itekako nam je važno da naše ustanove ne budu samo lijepe i funkcionalne zgrade, već da i njihovo okruženje plijeni svojim izgledom. Nažalost, ne možemo se pohvaliti da je u svim školama skrb o okolišu na visokoj razini. Ponekad su uzrok tome objektivne okolnosti, poput nedostatka prostora, a ponekad je uzrok i nedostatak motivacije kod ravnatelja i profesora. – rekao je župan Zadarske županije Božidar Longin i pozvao nazočne ravnatelje da motiviraju svoje profesore i učenike na uređenje vrtova, jer osim boravka na svježem zraku koji je koristan i djeci i odraslima, ovakvi projekti pružaju prigodu svim učenicima da iskažu svoje sposobnosti i vještine.

Projekt „Najljepši školski vrtovi“ promiče isključivo organsku poljoprivredu, uzgoj izvornoga i domaćega bilja, prepoznavanje ljepote vlastitoga krajolika i povratak tradicijskim vrtovima u svim područjima Hrvatske. U sklopu projekta održavaju se stručni skupovi  o utemeljenju i uređenju školskog vrta i okoliša, s naglaskom na vraćanje bogatstva biološke raznolikosti u škole u svim regijama, tradicijskih vrtova te starih autohtonih ili udomaćenih sorti cvijeća, povrća i voćaka.
Osnovna škola Sv. Filip i Jakov je 2009. godine, dok je bila u staroj zgradi, bila pobjednik projekta „Najljepši školski vrtovi“, a ravnateljica Gordana Kurtov ambiciozno je najavila novu kandidaturu.
– U novu zgradu škole uselili prije pet godina, imamo vrt od 7 tisuća metara četvornih metara na kojem je sto stabala i oko tristo raznih sadnica i želimo vratiti šampionsku titulu. – ustvrdila je Kurtov.
Natječaj za ovu godinu bit će otvoren krajem ožujka, a prošle je godine bilo više od sto prijavljenih vrtića, osnovnih i srednjih škola i srodnih odgojno-obrazovnih ustanova za djecu i mladež iz cijele Hrvatske.
Sve aktivnosti prati kamera HTV-a kroz informativne i zabavne emisije u programu, emitiraju se reportaže u radijskoj emisiji „Slušaj kako zemlja diše“, a otvorena je i Facebook stranica „Najljepši školski vrtovi“.Posljednje objavljeno

[DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA I ŠKABRNJE] Načelnik Općine Zoran Pelicarić položio vijenac i zapalio svijeće za stradale u Škabrnji

U povodu Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata, Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i trideset i druge...

[OD 25. DO 29. LISTOPADA 2023.] “Biograd Boat Show” slavi 25. obljetnicu uz proširenu izložbu rasprodanu više od mjesec dana unaprijed!

Mjesec dana prije početka 25. jubilarnog nautičkog sajma rasprodan je prošireni izložbeni prostor što vodi do još jednog rekordnog...

[SIKOVO] Otkriveno spomen-obilježje u počast i sjećanje na hrvatskog viteza Ivicu Erstića

Na dan pogibije, trećeg listopada, i trideset i druge obljetnice od tužnog događaja, u nazočnosti članova obitelji, visokih dužnosnika...

[IZGRADNJA CENTRA ZA STARIJE OSOBE] Općina Sv. Filip i Jakov potpisala i preuzela ugovor u vrijednosti od 7,4 milijuna eura

Načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić, župan Zadarske županije Božidar Longin i općinska vijećnica Anamarija Matešić danas...

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19. stoljeću kada su ih nosili vojnici i lovci. No, danas...

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do posljednjeg mjesta ispunjenim auditorijem, održana je Večer klapa na kojoj...

Možda će vas zanimatiPOVEZANO
Preporučeno za vas

Skoči do alatne trake