Petak, 29 ožujka, 2024

[UTRKA] Najbrojnija pustolovna utrka u Hrvatskoj „Škraping Tkon-otok Pašman“ privukla gotovo tisuću dvjesto sudionika!

Najbrojnija, po broju natjecatelja, pustolovna utrka u Hrvatskoj „Škraping Tkon-otok Pašman“, oduševila je gotovo tisuću dvjesto sudionike, zaljubljenika kretanja u prirodi iz sedam europskih zemalja, najviše, dakako, iz Hrvatske, potom Slovenije, Mađarske, Austrije, Nizozemske, Njemačke, Italije te Bosne i Hercegovine.
I ove godine svojom nazočnošću i riječima podrške najpopularniju treking/trail utrku u Hrvatskoj, održanoj u organizaciji Općine Tkon, Turističke zajednice općine Tkon i općinske tvrtke Orlić d.o.o., podržali su istaknuti sportaši i sportski djelatnici, od sportskog direktora Škrapinga proslavljenog hrvatskog alpinista Stipe Božića, idejnog začetnika ove utrke po otočnim škrapama atletskog stručnjaka Josipa Tomića, do mlade atletičarke i svjetske prvakinje u ultramaratonu Splićanke Nikoline Šustić.

– Ne sudjelujem u utrci ali sam počašćena biti posebna gošća. Gospodin Tomić i organizatori su me pozvali da budem posebna gošća, a i imam tu dosta prijatelja koji se natječu, što u Marathon kategoriji, što u Challengeru. Startat ću s njima, jedan dio staze ćemo zajedno pretrčati i tako im dati podršku. Prvi puta sam tu, drago mi je da sam došla na Pašman i da mogu biti dio ove lijepe i pozitivne atmosfere. Kako izdržati napore? Tu važnu ulogu igra glava, po meni, osim fizičke spreme. Samo pamet u glavu i sretno! – rekla nam je svjetska prvakinja u trčanju Nikolina Šustić na 100 kilometara pred start utrke.

Nikolina Šustić

Omišanin Ante Pešić ponovno se okitio naslovom najbržeg trkača u najzahtjevnijoj kategoriji Marathon (Ultra) u dužini od 45 kilometara sa startom u Ždrelcu. Do cilja u Tkonu trebalo mu je 6 sati, 1 minuta i 30 sekundi što je čak 35 minuta bolji rezultat od drugoplasiranog Daniela Krstulovića Opare. Od natjecateljica najbolja je bila Janja Oblak iz Slovenije s vremenom 8h:34m:57s. Staza u ovoj kategoriji jedina je bila trail staza, što znači s oznakama na terenu, dok su preostale tri kategorije zahtijevale od sudionika orijentaciju u prostoru, odnosno, bile su treking staze.

Be Fit by Božena (Zadar)

U Challenger kategoriji, na stazi dugoj oko 25 kilometara, od muškaraca prvi kroz cilj prošao je Hrvoje Kedžo s vremenom 2 sata, 27 minuta i 55 sekundi. Od žena, najizdržljivija bila je Slovenka Tamara Ravnak s vremenom 2h:59m:11s.
U Active kategoriji sa stazom dugoj oko 12 kilometara najbrži natjecatelj bio je Slovenac Aljoša Žnidaršič s vremenom 1h:52m:32s, a od natjecateljica Ninjanka Emila Čvrljević s vremenom 2h:11m:28s.
U četvrtoj najlakšoj kategoriji Light (Obiteljska), najuspješniji od muškaraca bio je Mario Kuš s vremenom 0h:36m:48s, a kod žena Klara Baksa vremenom 0h:39m:12s.

Bilo je i onih kojima rezultat i plasman u ukupnom poretku nije bio prioritet već zabava, druženje i boravak u prirodi.
– Prvi put sam na Škrapingu, vrijeme je dobro, ljudi ima puno i mislim da će biti jedan lijepi „event“. Za nas Zagorce utrka ne bi trebala biti problem, mi smo i na „gore“ stvari naučili. Kada kod nas dođete na treking, onda morate svratiti u kleti, piti „gemište“ i jesti ćevape i ražnjiće. Ovo će biti lakše!  – rekao je Valter Siladi iz Zaboka, član povećeg veselog društva pristiglog iz Hrvatskog zagorja.

U Škraping centru i sjedištu klastera „Hrvatski otočni proizvod“, u središtu Tkona, nakon starta utrke, svečano je otvoren deseti Sajam Hrvatski otočni proizvod. Tom prigodom izloženi su izvorni proizvodi s hrvatskih otoka kojim imaju prestižnu oznaku „Hrvatski otočni proizvod“, a tijekom svečanog otvorenja nastupilo je domaće Kulturno-umjetničko društvo „Kunjka“, Kulturno-umjetničko društvo „Koledišće“ iz Jezera te Hrvatsko glazbeno društvo „Sv. Cecilija“ iz grada Korčule.


Skoči do alatne trake