Četvrtak, 28 ožujka, 2024

[VUKOVARSKO SVJETLO] Vječni plamen iz Vukovara zapaljen i u Sv. Filip i Jakovu

U Svetom Filip i Jakovu, u kino-dvorani, u organizaciji hrvatskih i vukovarskih branitelja Damira Plavšića i Damira Markuša Kutine, a uz svekoliku potporu Općine Sv. Filip i Jakov, Turističke zajednice općine Sv. Filip i Jakov, župe Sv. Filip i Jakov, Kulturno-umjetničkog društva Sv. Roko iz Sv. Filip i Jakova te Osnovne škole Sv. Filip i Jakov, održan je glazbeno-scenski spektakl „Bitka za Vukovar – Kako smo branili grad Vukovar“.

Vukovarski branitelji Damir Plavšić i Damir Markuš Kutina, kroz prikaz tri dokumentarna filma, „Vukovarsko svjetlo“, „Bitka za Vukovar“ i „Vukovar danas“, na upečatljiv i emotivan način opisali su herojsku obranu grada ali pritom i usporedili Vukovar u doba prije i nakon Domovinskog rata.
Glazbeno-scenski spektakl „Bitka za Vukovar – Kako smo branili grad Vukovar“ do sada je uprizoren u sto šezdeset pet gradova i mjesta u Hrvatskoj i širom svijeta s više od sedam deset osam tisuća gledatelja i sedam tisuća sudionika.

Na Dan oružanih snaga Republike Hrvatske i Dan Hrvatske kopnene vojske 28. svibnja prošle godine jedan od autora ove predstave Damir Plavšić proširio je plamen Vukovarskog svjetla s vječnog plamena koje gori na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. Plamen žrtve hrvatskog naroda u borbi za neovisnost ovom prigodom donesen je i u Sv. Filip i Jakov.
Župnik don Dario Matak prenio je plamen Vukovarskog svjetla na misnu svijeću i blagoslovio svijeće koje su podijeljene svima nazočnima. Širenjem plamena vječne vatre odana je počast hrvatskim braniteljima koji su dali život za neovisnost hrvatske države.

Damir Plavšić

Damir Markuš Kutina autor je knjige „58 – HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca“ koja govori o pedeset osmorici dragovoljaca HOS-a iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Francuske koji su krenuli u obranu  gotovo potpuno opkoljenog Vukovara.
– Kada smo bili na glazbeno-scenskom spektaklu „Bitka za Vukovar – Kako smo branili grad Vukovar“ u Washingtonu, u publici su bili pozadi i američki marinci. Sve je bilo prevedeno na engleski jezik i na kraju su nas upitali, nakon što su pogledali filmove i fotografije: „Pa je li to moguće?“. „Kako smo mi slabo opremljeni, gotovo bez oružja, i s tako malo ljudi, napravili zaista čudo?“ Nije im bilo jasno kako smo tako dugo mogli se braniti. Međutim, srpski agresor nije imao nešto smo mi imali, a to je srce. Branili smo svoj dom, nismo napadali tuđe! – rekao je Markuš dodavši da je Vukovar branilo samo tisuću osamsto tri hrvatska branitelja nasuprot od 40 do 60 tisuća napadača – srpskih dobrovoljaca i pripadnika JNA.

Damir Plavšić, Vukovarac po rođenju, kao student 2. godine veterinarstva u Zagrebu i 21-godišnjak, priključio se obrani Vukovara 1991. godine.
– Ovu predstavu i spektakl smo napravili samo zbog vas, djeco i mladi. Vi odrasli vrlo dobro znate kako je bilo tih teških ratnih devedesetih ali nažalost, vi djeco, o tome znate vrlo malo. – istaknuo je Plavšić.
Damir Plavšić autor je knjige „Bitka za Vukovar (Ne plači, moj dobri anđele)“. Uništio je prvi neprijateljski tenk u Vukovaru 25. kolovoza 1991. godine, a drugi u Hrvatskoj. Naglasio je kako danas, 28 godina nakon početka Domovinskog rata, djeca u Hrvatskoj ne znaju gotovo ništa o Domovinskom ratu.

Damir Markuš Kutina

– Domovinski je rat temelj i moramo puno toga prenositi. Naša djeca danas ne znaju nabrojiti niti dva heroja Domovinskog rata, ne znaju ni što je to riječ „domoljublje“, u udžbenicima iz povijesti uče o Domovinskom ratu kroz svega tri nastavna sata. To je premalo kada uzmemo u obzir da je Domovinski rat stvorio slobodu i neovisnost. – rekao je Plavšić.
Načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić posebne pozdrave uputio svim hrvatskim braniteljima „od Prevlake do Vukovara“, a dužno poštovanje odao je poginulim hrvatskim braniteljima te se pri tome  zahvalio svima sudionicima na organizaciji i podršci uz poruku na kraju: „Da se nikada ne zaboravi!“.

Zoran Pelicarić

Autori predstave „Bitka za Vukovar – Kako smo branili grad Vukovar“ na završetku dvosatnog programa uručili su zahvalnice institucijama i pojedincima koji su dali doprinos u realizaciji ove hvalevrijedne priredbe.


Skoči do alatne trake