Biograd na Moru Izloženi radovi s prve Međunarodne likovne kolonije Pakoštane...

[NOĆ MUZEJA] Izloženi radovi s prve Međunarodne likovne kolonije Pakoštane 2018.

-

- Advertisment -spot_img

U sklopu nacionalne manifestacije Noć muzeja 2019. u Zavičajnom muzeju Biograd na Moru otvorena je izložba radova trideset i jednog slikara s prve Međunarodne likovne kolonije Pakoštane 2018.
Isto tako, predstavljeni su i likovni radovi petnaestero učenika od petog do osmog razreda Osnovne škole Pakoštane.
– Prošle godine u Pakoštanima u listopadu je održana Međunarodna likovna kolonija Pakoštane 2018. u kojoj su sudjelovali umjetnici iz Hrvatske i inozemstva a kojoj su se priključili učenici, budući slikari i umjetnici, djeca iz Osnovne škole Pakoštane. Nositelj ove hvalevrijedne ideje bio je župnik župe Uzašašća Gospodinova Pakoštane don Jure Zubović. – rekao je ravnatelj muzeja Draženko Samardžić.

Draženko Samardžić

Umjetnička voditeljica likovne kolonije bila je Marija Balen, likovna umjetnica iz Biograda. Stručna likovna pedagoginja koja je vodila djecu učenike od 5. do 8. razreda pakoštanske osnovne škole bila je Senka Polegubić.
– Za rezultate održane likovne kolonije koji su tu pred vama zaslužni su umjetnici i slikari iz Hrvatske udruge kreativnih amatera Zagreb s predsjednicom udruge Vericom Kovač te slikari iz Zadra, Bibinja, Svetog Filip i Jakova, Turnja, Draga, Dortmunda i Novog Zelanda. – istakla je Marija Balen.
Međunarodna likovna kolonija Pakoštane 2018. održana je od 12. do 14. listopada te od 14. do 18. studenog prošle godine. Naslikano je ukupno sto petnaest radova te više od dvadeset dječjih radova na temu mjesta Pakoštane.

– U dogovoru s umjetnicima, don Jure Zubović podijelio je radove svojim župljanima. Već imamo dogovoreni termin za sljedeću likovnu koloniju a to je od 14. do 20. listopada ove godine. Zato već sada upućujem poziv svima koji su sudjelovali ali i drugima da nam se pridruže. – dodala je Balen.
Verica Kovač kazala je kako se ova likovna kolonija razlikovala od svih dosadašnjih, među ostalim i po tome, što je trebalo slikati mjesto u kojem se odvijala likovna kolonija kako bi se memoriralo stanje jednog mjesta u sadašnjosti, ostaci starih kutaka koji će za koji mjesec doživjeti promjene.

– Mogu reći, u ime svih nas koji smo bili sudionici, da ovu koloniju doživljavamo bajkovito jer je bila na vrlo visokoj emotivnoj razini a kada smo se uvjerili da se slike ne prodaju nego dijele župljanima bez ikakve naknade, to više su naše zadovoljstvo i entuzijazam bili veći. – naglasila je Verica Kovač.

don Jure Zubović

U programu otvaranja nastupilo je Kulturno-umjetničko društvo Pakoštane te crkveni zbor župe Uzašašća Gospodinova Pakoštane.
Manifestaciju Noć muzeja već četrnaestu godinu zaredom organizira Hrvatsko muzejsko društvo u kojoj, osim muzeja i galerija, sudjeluju i druge baštinske institucije, arhivi, knjižnice, centri za kulturu, obrazovne institucije, udruge i mnogi drugi. Ovogodišnja manifestacija realizirana je na više od 230 lokacija u 120 gradova i općina s više od 250 tisuća posjetitelja.


ODGOVORI:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest news

[VRIJEDNA DONACIJA] Biogradska bolnica dobila novčanu pomoć gospodarstvenika za nabavu dva uređaja vrijedna više od 100 tisuća eura

Specijalna bolnica za ortopediju Biograd na Moru osigurala je opremu vrijednu više od 100 tisuća eura koja je rezultat...

[“GASTRO KREIRAJ SAM”] Veliki uspjeh biogradskih srednjoškolaca u konkurenciji 25 strukovnih škola

Učenici 2. razreda smjera kuhar Patrik Čudina i Noa Rudić osvojili su 3. mjesto na natjecanju "Gastro kreiraj sam"...

[JAVNI POZIV] Prikupljanje ponuda za izdavanje koncesijskih odobrenja za obavljanje djelatnosti na području Parka prirode Vransko jezero

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero objavljuje pozive za javno prikupljanje ponuda za izdavanje koncesijskih odobrenja za obavljanje djelatnosti...

[„ČUDINOV DAN“] Nastavljen hvalevrijedan običaj kada Čudinovi počaste cijelo selo

Na dan prije korizme, U Pakoštanama na trgu ispred mjesne crkve, održan je desetljećima dug tradicionalni događaj - „Čudinov...
- Advertisement -spot_imgspot_img

[PREMJEŠTAJ PLOVILA U JAZU] Zbog sanacije tri sjeverna gata, korisnici se obvezuju premjestiti plovila

Županijska lučka uprava Zadar obavještava korisnike prva tri sjeverna gata u luci Jaz u Biogradu na Moru o početku...

[TKO IMA NAJKVALITETNIJE ULJE?] Održana šesta Manifestacija mladih maslinovih ulja u Vrani

Podjelom nagrada i priznanja sudionicima po šesti put održana je  “Manifestacija mladih maslinovih ulja” u baštinskom hotelu Maškovića han...

Must read

- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you

Skoči do alatne trake