Srijeda, 24 travnja, 2024

[SJEDNICA PAKOŠTANE] Paušalni porez za iznajmljivače od 150 do 350 kuna

Pod predsjedanjem predsjednika Vijeća Slavka Maksana (HSS) održana je deveta sjednica Općinskog vijeća Općine Pakoštane na kojoj je od trinaestero vijećnika nazočilo njih desetero: Lucija Lokin (HDZ), Viktorija Stojanov (HDZ), Mladenko Čirjak (HDZ), Stipe Vulin (HDZ), Marin Barešić (HDZ), Domagoj Juričin (HDZ), Matko Miočev (HNS), Irena Andrić (HNS), Luka Vulin (HSP-AS) te Slavko Maksan (HSS). Izostali su Mario Đodan (HSP-AS), Božidar Lokin (HSP AS) i Dorijan Kazija (HNS).

Uz devet glasova „za“ i jedan „protiv“, usvojena je odluka od donošenju Urbanističkog plana uređenja za područje obalnog pojasa Gomile unutar naselja Pakoštane. Prema riječima načelnika Općine Pakoštane Milivoja Kurtova (HDZ), sadašnje plaže na području Pakoštane kapacitetom ne zadovoljavaju potrebe turističke ponude.

– Već dugo vremena se govori o ovome, međutim bio je problem što je ovaj pojas bio podijeljen na dva urbanistička plana uređenja. Radi se o dužini plaže od osamsto metara u čijem drugom dijelu bi bila prirodna plaža. Tu ne namjeravamo ništa raditi osim gradnje bedema da bismo spriječili urušavanje obale kao što se to događa na Vrgadi te bismo dobili šetnicu na postojećem putu koja bi povezala dva mjesta Pakoštane i Drage. – naglasio je Kurtov.

S devet glasova „za“ i jednim „protiv“ prihvaćena je odluka o visini paušalnog poreza za djelatnosti iznajmljivanja i smještaja u turizmu na području Općine Pakoštane. Tako će iznajmljivači u Pakoštanima u apartmanima i sobama te kućama za odmor plaćati 300 kuna po krevetu, 350 kuna po smještajnoj jedinici u kampu i kamp-odmorištu te u objektu za robinzonski smještaj. U Dragama, za apartmane, sobe i kuće za odmor paušalni porez bit će nešto niži – 255 kuna po krevetu, a 297,50 kuna po smještajnoj jedinici u kampu, kamp-odmorištu i objektu za robinzonski smještaj. Na Vrgadi određeni su iznosi, po istom principu,  210 i 245 kuna dok je za Vranu definiran paušalni porez u iznosu od 150 i 175 kuna.

Ovom odlukom visina paušalnog poreza ostaje na dosadašnjoj razini. Jedinici lokalne samouprave, bilo gradu ili općini, od ove vrste prihoda pripada 60 posto, županiji 17 posto, isto toliko je udio za fiskalno izravnavanje dok 6 posto predstavlja udio decentralizirane funkcije. Nadalje, porez se uplaćuje onoj jedinici lokalne samouprave u kojoj obveznik ima prebivalište a ne prema adresi smještajnoj objekta obveznika. Jednoglasno je usvojena odluka o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim ili izgubljenim životinjama na području Općine Pakoštane. Pročelnica Marijana Došen kazala je, između ostalog, kako će komunalni redar, za početak, dati građanima kratke informacije i upute za prilagodbu ovoj odluci, odnosno, novom Zakonu o zaštiti životinja.
– Nadam se da ćemo se postupno prilagoditi ovoj odluci. Treba nam malo strpljenja, pogotovo nama u upravi, posebno u ljetnom periodu kada imamo česte pozive, kako od strane turista koji dovode kućne ljubimce pa imaju neke neugodnosti, tako i od strane nas koji tu živimo. – dodala je Došen.

Jednoglasno je prihvaćena izmjena odluke o načinu pružanja javnih usluga prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području Općine Pakoštane. Ispravljena je pogreška u članku te sada stoji da se glomazni otpad prikuplja jednom godišnje umjesto jednom mjesečno te je izmijenjen datum od kada će davatelj usluge, koncesionar Loši, biti obvezan ispuniti uvjete naplate odvoza otpada po obujmu – od 1. ožujka 2019. godine.
Sjednica je zaključena usvajanjem dopuna odluke o mjerilima za određivanje plaća i naknada. Općina Pakoštane, rekla je pročelnica Došen, odlučila je zaposliti putem javnog natječaja radi povećanog opsega posla višeg referenta za naplatu općinskih prihoda te komunalno-prometnog redara s obzirom na nedavnog umirovljenje dosadašnjeg komunalnog redara Vinka Lacmana.


Skoči do alatne trake