Subota, 20 travnja, 2024

[SJEDNICA BIOGRAD NA MORU] Od 150 do 350 kuna: Paušalni porez za iznajmljivače skuplji za zonu A, za ostale tri zone jeftiniji

Pod predsjedanjem predsjednika Vijeća Tončija Šangulina (HDZ), održana je trinaesta sjednica Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru na kojoj je od petnaestero vijećnika nazočilo trinaestero: Ivana Stamičar (HDZ), Ante Fuzul (MODES), Ivica Kapitanović (HDZ), Angela Šarić Lončar (HDZ), Toni Bogdanić (HDZ), Nikoleta Mustapić (HDZ), Marija Zrilić (HDZ), Marko Jurić (HSU), Slavica Jeličić (SDP), Ratko Krstinić (SDP), Leo Zorica (Nezavisna lista Antoni Rudić), Antoni Rudić (Nezavisna lista Antoni Rudić) te Tonči Šangulin (HDZ). Izostali su Josipa Pribilović (HDZ) i Krsto Milačić (MODES).

Središnja točka dnevnog reda bila je odluka o visini paušalnog poreza po krevetu, smještajnoj jedinici u kampu i/ili kamp-odmorištu i smještajnoj jedinici u objektu za robinzonski smještaj. Iako su oporbenjaci iz redova MODES-a upozoravali na eventualni najveći mogući iznos od sedamsto pedeset kuna po krevetu, to se nije dogodilo te je prijedlog ove odluke usvojen s jedanaest glasova „za“, jednim „protiv“ i jednim suzdržanim glasom. Tako će vlasnici apartmana, soba i kuća za odmor plaćati paušalni porez u iznosu od 150 kuna po krevetu u zoni D u Jankolovici i Kakmi, u zoni C – 250 kuna, u zoni B – 300 te u Zoni A najbližoj obali – 350 kuna. Isti iznosi vrijedit će i za kampove i kamp-odmorišta dok će vlasnici objekata za robinzonski smještaj plaćati nešto niži paušalni porez od prethodnih: od minimalnih 150 kuna u zoni D do najvećih 300 kuna u zoni A.

Gradonačelnik Ivan Knez (HDZ) u obrazloženju ove odluke naveo je slične i identične primjere iz drugih općinskih i gradskih turističkih središta u Hrvatskoj: Novog Vinodolskog, Crikvenice, Malog Lošinja, Opatije, Rapca, Orebića, Plitvičkih jezera, Vodica i drugih. Medije je „okrivio“ za bombastične naslove o ovoj temi pokazavši primjer članka Slobodne Dalmacije s naslovom „Noćna mora iznajmljivača“ i navodima o „skakanju paušalnog poreza na 1500 kuna.“

– Kada čitate ovaj članak, vidite da naslov nema veze s člankom, međutim, devedeset posto građana čita samo naslove. – rekao je Knez.
Za razliku od napisa u pojedinim medijima, jedinici lokalne samouprave, bilo gradu ili općini, od ove vrste prihoda pripada 60 posto, županiji 17 posto, isto toliko je udio za fiskalno izravnavanje dok 6 posto predstavlja udio decentralizirane funkcije. Grad Biograd na Moru u prošloj godini sa zaključno do 23. siječnja 2019. godine uprihodio je približno 594 tisuće kuna od zaduženih približno 779 tisuća.

Leo Zorica (Nezavisna lista Antoni Rudić) rekao da više pozornosti treba posvetiti nerealnom spuštanju cijena noćenja čemu je najviše pridonio, smatra Zorica, neriješen problem „presretača“ turista. Dodao je da nije bitan samo broj noćenja nego i prihod te da se ne smije težiti masovnom turizmu koji šteti prirodnom okolišu.
Slavica Jeličić (SDP) kazala kako nije pravedno da prihod od paušalnog poreza, za one koji posjeduju nekretninu u Biogradu na Moru a prebivalište izvan Biograda Na Moru, bude uplaćen mjestu njihova prebivanja.

Prihvaćena je dopuna odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja u Grad Biogradu na Moru kojom se, obrazložio je voditelj Parking i pauk službe u komunalnoj tvrtki Bošana Marko Šarić, tijela državne uprave kao što su ministarstva, središnji državni uredi, državne upravne organizacije i slično, a koja službu obavljaju u ispostavama i uredima na području Grada Biograda, oslobađaju naplate parkiranja.

S osam glasova „za“ i četiri „protiv“ prihvaćena je odluka o izboru najpovoljnijeg ponuditelja poslova izvanrednog održavanja i uređenja nerazvrstanih cesta na području Grada Biograda u razdoblju od 2019.-2022. godine. Na natječaj su pristigle tri ponude: obrta Golemi iz Vrane – približno 9,05 milijuna kuna, Cesta Zadarske županije d.o.o. iz Zadra – približno 12,14 milijuna te najpovoljnije Sarađen d.o.o. iz Dubrave kod Tisnog – približno 8,52 milijuna kuna. Iako je utvrđen Sarađen d.o.o. kao najpovoljniji ponuditelj, ostaje još žalbeni rok od trideset dana.
S ciljem da se dodatno ne optereti gradski proračun zapošljavanjem novih djelatnika, usvojena je odluka o izmjenama i dopunama odluke za obračun plaća službenika i namještenika. Suzana Horvat Kolanović, viša savjetnica za imovinsko-pravne poslove, obavljat će i poslove tajnice Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru. Prema ovoj odluci, definirano je radno mjesto referenta-komunalno-prometni redar te je dodano radno mjesto referenta-komunalnog redara. Poslove službenika za informiranje od sada će obavljati viša savjetnica za upravljanje gradskom imovinom i komunalni sustav i privremena pročelnica Renata Mršić. Nadalje, viši stručni suradnik za tehničke poslove Hrvoje Raspović obavljat će dodatno i vrlo obimne poslove službenika za zaštitu podataka.

Dječji vrtić Biograd, radi formiranja dodatnog objekta za djecu, povećat će broj djelatnika i zaposlit će još jednog odgojitelja i kuhara.
Na kraju, usvojen je zaključak o odobrenju Programa rada Savjeta mladih Grada Biograda na Moru za 2019. godinu. Vijećnik Antoni Rudić (Nezavisna lista Antoni Rudić) upitao je predsjednika Savjeta mladih Grada Biograda na Moru Josipa Došena kakvo je razmišljanje mladih o trenutnoj situaciji u gradu kada je o kinu, kazalištu i knjižnici riječ.
– Dobio sam nekoliko prijedloga da predložim vijećnicima da se bave time i slažu se da je sramota da svugdje pa i Sv. Filip i Jakovu ima kina a u Biogradu nema. – rekao je mladi Josip Došen.
Sljedeća sjednica Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru zakazana je za utorak 5. veljače 2019. a između ostalog na dnevnom redu su prijedlog prvog ovogodišnjeg rebalansa proračuna, prijedlog odluke o osnivanju javne ustanove Centar za kulturu te dva prijedloga odluke o zaduživanju Grada Biograda na Moru za 2019. godinu.


Aktualni sat: Božićno-novogodišnje zastave, Baštijunski brig, priključak na plinovodnu mrežu, trovanje pasa i mačaka…

U iščekivanju „točaka svih točaka“, one o paušalnom porezu, prethodio je Aktualni sat. Vijećnica Slavica Jeličić (SDP) upitala je iz kojeg razloga su božićno-novogodišnje zastave i obilježja i dalje izvješena na gradskim ulicama, tko je dobavljač i koliko svaka od njih košta. Nadalje, interesiralo ju je što se događa s prodanim zemljištem u Industrijskoj zoni Biograd tvrtki Auto-Brki d.o.o. iz Zaprešića prije pet godina s obzirom da najavljena djelatnost tvrtke, proizvodnja i sušenje pršuta, još nije zaživjela. Isto tako, zatražila je dostavu pismenih odgovora na neodgovorena vijećnička pitanja s ranijih sjednica.
Gradonačelnik Ivan Knez (HDZ) istaknuo je zauzetost djelatnika gradske uprave, posebno na projektu kanalizacije, kao i potrebu provjere usklađenosti odgovora s uredbom o zaštiti podataka. Govoreći o zastavama, Knez se opravdao godišnjim odmorom djelatnika Bošane i popravkom komunalnog vozila dok će podaci o dobavljaču i utrošku za zastave za 2018. i 2017. godine vijećnici Jeličić biti dostavljeni pismenim putem.
Ratka Krstinića (SDP) zanimalo je zašto je zatvoreno odlagalište otpada Baštijunski brig. Knez je kazao da je zatvoreno odlukom Ministarstva zaštite okoliša i energetike ne samo u Biogradu već i u drugim gradovima u Hrvatskoj. Trenutno jedino odlagalište otpada u Zadarskoj županiji koje je otvoreno je Diklo. Grad Zadar nije prihvatio dovoz otpada iz Biograda, međutim, Knez je kazao da će se naći rješenje.
Vijećnika Lea Zoricu (Nezavisna lista Antoni Rudić) zanimalo je kada će se sjednice Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru javno prenositi kako bi građani izravno, iz prve ruke, mogli pratiti rad gradskog vijeća. Tonči Šangulin (HDZ) kazao je kako za to nisu stečeni tehnički uvjeti, a koji, moraju biti, prema njegovom mišljenju kvalitetni.
Vijećnika Marka Jurića (HSU) zanimalo je zbog čega određena kućanstva nisu u mogućnosti dobiti priključak na plinovodnu mrežu. Gradonačelnik Knez je odgovorio kako to isključivo ovisi o koncesionaru te prenio stav tvrtke EVN Croatia Plin koja se vodi ekonomskom isplativošću, odnosno pristankom određenog minimalnog broja kućanstava u pojedinoj ulici da bi u konačnici dobili priključak na plinovodnu mrežu.
Ante Fuzul (MODES) pitao je što se može poduzeti kako bi se spriječilo u posljednje vrijeme sve učestalije sustavno i nehumano trovanje kućnih ljubimaca, odnosno pasa i mačaka, na području grada te u cijelosti prenio upit građanke Melani Šarin koja u tekstu upozorava na ovaj problem. U dopisu stoji kako ne smatra gradsku upravu odgovornim za ovaj problem ali da može poduzeti nešto za rješavanje problema postavljanjem kamera na ključnim mjestima: kod srednje škole, kraj gradskog groblja, Soline, Dražica i tako dalje. Isto tako Šarin navodi da je „otrovano i nekoliko pasa i mačaka koje nisu lutalice te da građani sumnjaju na organizaciju“ te predlaže izgradnju psećeg parka, azila za životinje te plaže za pse.
Knez je kazao kako ovaj nije posao za gradske institucije već nadležne – Ministarstvo unutarnjih poslova što će gradska uprava i prijaviti. Dodao je da se, po njemu, više radi o stvaranju negativnog ozračja o „gradonačelniku i gradskim institucijama kao trovačima“ budući da, tijekom svoje svakodnevne šetnje, do danas primijetio samo jednu uginulu mačku. Predviđena je lokacija za uređenje psećeg parka kod gradskog groblja, a dogovora se i lokacija za plažu namijenjenu psima.


Lažni Djed Mraz i lov u mutnom

Ivan Knez (HDZ) kazao je kako gradska uprava smanjuje paušalni porez za iznajmljivače osim u zoni A koja obuhvaća gradske predjele Primorje, Bošana, Vruljine, Jaz, Poluotok, Centar, Rust (dio), Tuče (dio), Soline, Kumenat i Crvenu Luku. Pritom nije štedio oporbenjaka Antu Fuzula (MODES) okarakterizirajući ga kao „lažnog Djeda Mraza koji obećava ono što ne može ispuniti“ i aludirajući na prijedlog grupe iznajmljivača i Fuzulove prikupljene potpise građana za prijedlog s dvije zone, ispod i iznad Jadranske magistrale, s iznosima 150 i 200 kuna po krevetu.
– Ovo je lov u mutnom. Ovo je njegovo pravo da ovaj zahtjev da. Ja predlažem gradskom vijeću da prihvati ovu proceduru što je prošla gradska uprava, od dobivanja mišljenja Turističkog vijeća Turističke zajednice grada Biograda na Moru do mišljenja malih i velikih iznajmljivača. Smatram da je ovo pošteno sukladno punjenju kapaciteta, da nikakvog povećanja neće biti i da su ljudi dovedeni u zabludu. – dodao je biogradski gradonačelnik.
Ante Fuzul (MODES) nije ostao dužan gradonačelniku te mu je „zahvalio“ na „Djeda Mrazu“ i „lovu u mutnom“ i dodao „kako je učio od najboljih“ dok je bio član HDZ-a od 2003. do 2016. godine. O tome je li puno ili malo, Fuzul je rekao da se vodi prema onima koji plaćaju te dodao kako iznajmljivači, kako su mu sami rekli, oni iznad magistrale imaju popunjenost od 30 do 40 dana dok oni ispod do maksimalno 60 dana ako su bliže moru.


Što je redovno, a što izvanredno održavanje nerazvrstanih cesta?

Dvojbu oko značenja redovnog i izvanrednog održavanja nerazvrstanih cesta između Ivana Kneza (HDZ) i Slavice Jeličić (SDP) riješio je djelatnik gradske uprave na bolovanju i pod povišenom temperaturom Bernard Vlaović koji je telefonskim putem preko razglasa, na inicijativu Kneza, razjasnio nedoumice:
– Redovno održavanje podrazumijeva održavanje svih postojećih cesta na kojima su nastale rupe i slično i kojima su potrebne intervencije da ih se vrati u prvobitno stanje. Izvanredno održavanje je poboljšanje uvjeta postojećih cesta, znači, ako je potrebno dodati slivnik, rubnjak ili veći dio ceste ponovno asfaltirati odnosno obnoviti. To je definicija prema Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja. – rekao je Vlaović, stručni suradnik za komunalno gospodarstvo i javne površine u Gradu Biogradu na Moru.


Skoči do alatne trake