Biograd na Moru Preminuo mons. Ivan Mustać, župnik župe sv. Stošije

[POKOJ MU DUŠI] Preminuo mons. Ivan Mustać, župnik župe sv. Stošije

-

Mons. Ivan Mustać, po svom izuzetno angažiranom svećeničkom, pastoralnom radu zaslužni i značajni, poznati i među pukom omiljeni svećenik Zadarske nadbiskupije, župnik župe sv. Stošije u Biogradu na Moru, preminuo je u ponedjeljak 21. siječnja 2019. u Kliničkoj bolnici Dubrava u Zagrebu uslijed bolesti srca čijem je tretmanu liječenja intenzivno bio podvrgnut zadnja nepuna dva mjeseca. Umro je u 65. godini života i 40. godini svećeništva.
Kao generalni vikar Zadarske nadbiskupije od 2001. do 2010. godine, mons. Mustać bio je bliski suradnik blagopokojnog zadarskog nadbiskupa Ivana Prenđe i predsjednik Organizacijskog odbora za doček sv. pape Ivana Pavla II. u Zadru 2003. godine. Mons. Mustać koordinirao je  i operativno bio nositelj svakog organizacijskog aspekta u dočeku pape Wojtile kojega je i osobno u svom životu neizmjerno volio, poštovao i njegove pastoralno-evangelizacijske smjernice slijedio. Od 2006. do 2012. bio je župnik katedralne župe sv. Stošije u Zadru, a od 2012. g. do svoje smrti župnik Biograda.
Mons. Mustać rođen je 24. rujna 1955. u Privlaci, u obitelji Zdenka i Anke rođ. Šango, kao najstarije dijete, prije brata Marija i sestre Marije. Gimnaziju je pohađao u Zadru, a studij teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1980. godine u Zadru.
Obavljao je sljedeće službe u Zadarskoj nadbiskupiji: upraviteljem župe Polača imenovan je 1980., a upraviteljem župa Pristeg i Radašinovac 1981 godine. Od 1988. do 1996. bio je dekan Benkovačkog dekanata. Od 1990. do 1996. bio je voditelj župa Benkovac, Korlat i Raštević te „in solidum“ voditelj župa Polača, Pristeg i Radošinovac. Godine. 1992. imenovan je privremenim upraviteljem župe Uznesenja Blažene Djevice Marije na Belafuži u Zadru, a 1996. župnikom župe Belafuža. Do 2001. devet godina služio je u zadarskoj župi Belafuža i tu ostavio veliki trag te je za vrijeme njegove župničke službe tu izgrađena i nova župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije koja je posvećena 1998. godine.
Upraviteljem župe sv. Šimuna i Jude Tadeja na Bokanjcu u Zadru bio je od 1992. do 1996. godine. Godine 1992. imenovan je voditeljem Dijecezanskog vijeća za katehizaciju, a 1996. povjerenikom za katehizaciju Zadarske nadbiskupije. Dekanom Zadarskog dekanata imenovan je 1994. godine. Godine 1995. do novoga izbora produžen mu je mandat predstavnika Bukovačke regije u Svećeničkom vijeću Zadarske nadbiskupije i imenovanje predstavnikom regije grada Zadra u Svećeničkom vijeću Zadarske nadbiskupije dok je na službi u gradu Zadru.
Naslov Kapelana Njegove Svetosti dobiva 6. lipnja 2002. godine. Članom Zbora savjetnika imenovan je 2001. i 2007., a 2005. predsjednikom Odbora za uređenje Nadbiskupskog sjemeništa ‘Zmajević’ u Zadru. Godine 2011. imenovan je povjerenikom za crkvene pokrete i zajednice u Zadarskoj nadbiskupiji. Članom Svećeničkog vijeća Zadarske nadbiskupije imenovan je 2011. i 2016. godine.
Srebrni svećenički jubilej, 25 godina od svoga svećeničkog ređenja, mons. Mustać proslavio je 6. srpnja 2005. svečanim euharistijskim slavljem u katedrali sv. Stošije u Zadru.


Ines Grbić/Zadarska nadbiskupija


Posljednje objavljeno

[DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA I ŠKABRNJE] Načelnik Općine Zoran Pelicarić položio vijenac i zapalio svijeće za stradale u Škabrnji

U povodu Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata, Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i trideset i druge...

[OD 25. DO 29. LISTOPADA 2023.] “Biograd Boat Show” slavi 25. obljetnicu uz proširenu izložbu rasprodanu više od mjesec dana unaprijed!

Mjesec dana prije početka 25. jubilarnog nautičkog sajma rasprodan je prošireni izložbeni prostor što vodi do još jednog rekordnog...

[SIKOVO] Otkriveno spomen-obilježje u počast i sjećanje na hrvatskog viteza Ivicu Erstića

Na dan pogibije, trećeg listopada, i trideset i druge obljetnice od tužnog događaja, u nazočnosti članova obitelji, visokih dužnosnika...

[IZGRADNJA CENTRA ZA STARIJE OSOBE] Općina Sv. Filip i Jakov potpisala i preuzela ugovor u vrijednosti od 7,4 milijuna eura

Načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić, župan Zadarske županije Božidar Longin i općinska vijećnica Anamarija Matešić danas...

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19. stoljeću kada su ih nosili vojnici i lovci. No, danas...

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do posljednjeg mjesta ispunjenim auditorijem, održana je Večer klapa na kojoj...

Možda će vas zanimatiPOVEZANO
Preporučeno za vas

Skoči do alatne trake