Nedjelja, 5 svibnja, 2024

[OBLJETNICE MASLENICE] Predstavljen program obilježavanja 26. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica ’93

U zgradi Zadarske županije predstavljen je ovogodišnji program obilježavanja dvadeset šest obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica ’93 koji će u razdoblju od 19. siječnja do 13. veljače obuhvatiti niz kulturnih, sportskih i memorijalnih događaja održanih pod visokom pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. Programom obilježavanja želi se podsjetiti na važnu ulogu koju je ova operacija hrvatskih snaga imala u stvaranju Republike Hrvatske i njene neovisnosti.

– Proslavit ćemo onako kako dolikuje i na svečan način 26. obljetnicu vojno-redarstvene akcije Maslenica. Ono što je važno, da kao svi građani Zadra i naše županije, damo pijetet svim poginulima u toj akciji i značaj akciji da bismo novim generacijama pokazali kako je Zadar izgledao u to vrijeme, kakvo je stanje bilo oko Zadra i što je značila ta akcija. – naglasio je župan Zadarske županije Božidar Longin.
Najavljen je dolazak predsjednice Grabar Kitarović, ministara Damira Krstičevića i Tome Medveda i brojnih visokih dužnosnika na središnji dio programa u ponedjeljak 21. siječnja kada će se ulicama grada Zadra održati mimohod postrojbi sudionica operacija s ratnim zastavama uz pratnju orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske. Početak mimohoda je s nekadašnje male tržnice na Relji a nastavlja se Obalom kneza Branimira i  gradskim mostom do Narodnog trga, zatim, Kalelargom do katedrale svete Stošije pa preko Foruma do crkve svetog Šime.

Božidar Longin

Mimohodu će prethoditi prisjećanje poginulih u akciji polaganjem vijenaca pod središnji križ na Gradskom groblju Zadar te na spomen-obilježje 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi na Bulevaru.
Nakon svete mise za Domovinu u crkvi svetog Šime, u Kneževoj palači bit će predstavljena knjiga Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata pod naslovom „Domovinski rat-pregled političke i diplomatske povijesti“ autora Tomislava Pušeka i Ante Nazora.

Potom, u svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru slijedi predstavljanje knjige o važnoj ulozi saniteta 112. brigade Hrvatske vojske 1991. godine autora Nevena Skitarelića i Petra Loze.
Sljedećeg dana u utorak 22. siječnja predviđeno je polaganje vijenaca u znak sjećanja na hrvatske vojnike u operaciji Maslenica u Kašiću i Islamu Latinskom, potom na spomen-ploču postrojbama Hrvatske ratne mornarice u Posedarju te kod spomen-obilježja križa za sve poginule hrvatske branitelje u operaciji uz odmorište sa sjeverne strane „starog“ Masleničkog mosta.

Svete mise zadušnice održat će se u crkvici sv. Frane u Podpragu na Majstorskoj cesti prema Tulovim gredama na Velebitu, u crkvi svete Marije zaštitnice kršćana u Paljuvu te u nedjelju 27.-og siječnja u župnoj crkvi Blažene Djevice Marije u Škabrnji. U slučaju lošeg vremena, umjesto u Podpragu, misa će se održati u Jasenicama. Istog dana bit će položen vijenac na spomen-obilježje pogibije sudionika operacije Maslenica Dragana Gulana i Denisa Špike na Ražovljevoj glavici u Škabrnji te u subotu 9. veljače na spomen-obilježje Hrvatskoj ratnoj mornarici i 2. gardijskoj brigadi Gromovi u Novigradu. Ovogodišnji program obilježavanja vojno-redarstvene operacija Maslenica ’93 završava spomendanom stradanja franjevačkog samostana i crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Karinu Donjem u srijedu 13. veljače ove godine.
Ivan Vukić, državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja, kazao je kako u obilježavanju, kako je istaknuo, „velebne operacije Maslenica“, Ministarstvo hrvatskih branitelja želi, kao i svaku godinu, aktivno u tome sudjelovati, bilo kroz financijsku ili organizacijsku potporu.
– Kroz financijske potpore, što lokalnih udruga iz Zadarske županije, što ostalih iz Slavonije, Knina, Splita i drugih krajeva, osigurali smo prijevoz, a zajedno s Ministarstvom obrane participiramo u svim ostalim troškovima. Pozivam sve hrvatski branitelje, obitelji hrvatskih branitelja i građane da se odazovu posebno na središnji događaj u ponedjeljak i da na taj način  odamo počast svima onima koji su najzaslužniji što danas imamo u neovisnoj državi Hrvatskoj. – rekao je Vukić.

Ivan Vukić

Božidar Budiša, voditelj Službe policije Policijske uprave Zadar, kazao je kako će o posebnoj regulaciji prometa javnost biti detaljno obaviještena putem priopćenja, posebno se to odnosi na središnji dan u ponedjeljak. Pozvao je građane na strpljivost i razumijevanje i dodao kako prošlih godina nisu imali poteškoća pa je za očekivati da tako bude i ove.
U sportskom dijelu programa, u subotu 19. siječnja, najavio je Ivica Mikulić iz Koordinacije udruga Domovinskog rata, predviđen je u organizaciji Odbojkaškog kluba invalida Zadar memorijalni turnir u sjedećoj odbojci u Sportskoj dvorani Višnjik, zatim, Turnir u streljaštvu malokalibarskim pištoljem u sportskoj dvorani Mocire u organizaciji UHDDR-a Zadar. Dan kasnije, pod nazivom „Koracima nade u istinu“, na programu je hodnja predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata na relaciji Zeleni hrast-Kašić-Paljuv-Pridraga te Memorijalni maraton „Da se ne zaboravi“ sa smjerom utrke Maslenički most-Posedarje-Podgradina-Paljuv-Novigrad.

Ivica Mikulić

Organizacijski odbor obilježavanja 26. obljetnice akcije Maslenica čine Zadarska županija, Ministarstvo obrane, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo hrvatskih branitelja, Glavni stožer Oružanih snaga Republike Hrvatske, Sveučilište u Zadru, Grad Benkovac, Grad Zadar, općine Jasenice, Novigrad, Poličnik, Posedarje, Starigrad i Zemunik Donji, udruge proizašle iz Domovinskog rata te braniteljske udruge Zadarske županije.  



PROGRAM OBILJEŽAVANJA 26. OBLJETNICE VOJNO-REDARSTVENE OPERACIJE MASLENICA’93.

Čast nam je i zadovoljstvo pozvati Vas na sudjelovanje u obilježavanju 26. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica ’93.

Subota, 19. siječnja 2019.

SPORTSKI PROGRAM:

9.30 sati           Memorijalni turnir u sjedećoj odbojci, Sportska dvorana Višnjik, Zadar

10.00 – 12.00 sati          Turnir u streljaštvu malokalibarskim pištoljem
– sportska dvorana Mocire, Zadar

Nedjelja, 20. siječnja 2019.

8.00 sati           Koracima nade u istinu, hodnja predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Zeleni hrast – Kašić – Paljuv – Pridraga

SPORTSKI PROGRAM:

12.00 sati          Memorijalni maraton Da se ne zaboravi Maslenica –Posedarje –                                  Novigrad

(smjer utrke: Maslenički most – Posedarje – Podgradina – Paljuv –
Novigrad)

Ponedjeljak, 21. siječnja 2019.

8.00 sati           Budnica Gradske glazbe Zadar ulicama grada Zadra

9.00 sati           Polaganje vijenaca na Središnji križ, Gradsko groblje u Zadru

10.00 sati         Polaganje vijenaca na spomen obilježje 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi,Ulica Ante Starčevića, Zadar

10.30 sati         Mimohod postrojbi sudionica operacije s ratnim zastavama uz pratnju orkestra Oružanih snaga RH,

Obala kneza Branimira – Gradski most – Narodni trg – Široka ulica – katedrala sv. Stošije – Forum – svetište sv. Šime

11.00 sati          Sveta misa za Domovinu u svetištu sv. Šime

12.00 sati          Promocija knjige HMDCDR-a Domovinski rat – pregled političke i diplomatske povijesti,

Koncertna dvorana Kneževe palače, Poljana Šime Budinića 3, Zadar

18.00 sati         Promocija knjige Zadarsko zdravstvo i obrana Zadra u Domovinskom ratu 1991. godine,

Svečana dvorana Sveučilišta, Obala Petra Krešimira IV., Zadar

Utorak, 22. siječnja 2019.

09.00 sati         Polaganje vijenaca, Kašić

10.00 sati          Polaganje vijenaca, Islam Latinski

10.30 sati         Postavljanje vijenaca na spomen ploču postrojbama HRM, riva u Posedarju

11.00 sati          Polaganje vijenaca kod spomen obilježja križa za sve poginule hrvatske branitelje u VRO Maslenica ’93., zaštitni pojas DC 8 uz odmorište sjeverne strane Masleničkog mosta u Maslenici

12.30 sati          Sveta misa u crkvi sv. Frane, Podprag, Općina Jasenice

12.30 sati          Sveta misa u crkvi Marije zaštitnice kršćana, Paljuv

Nedjelja, 27. siječnja 2019.

9.00 sati             Sveta misa u župnoj crkvi Blažene Djevice Marije, Škabrnja

10.00 sati           Polaganje vijenaca na spomen obilježje pogibije Dragana Gulana i Denisa Špike, Ražovljeva glavica u Škabrnji

Subota, 9. veljače 2019.

11.00 sati          Polaganje vijenaca na spomen obilježje HRM i 2. gardijskoj brigadi Gromovi, Novigrad

Srijeda, 13. veljače 2019.

10.00 sati         Spomendan stradanja franjevačkog samostana i crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, Donji Karin


Skoči do alatne trake