Biograd na Moru Otvorena izložba „Tko su bili ti „strašni Hrvati“?“

[U ZAVIČAJNOM MUZEJU] Otvorena izložba „Tko su bili ti „strašni Hrvati“?“

-

U povodu Dana Grada Biograda na Moru i blagdana nebeske zaštitnice svete Stošije, u Zavičajnom muzeju Biogradu na Moru svečano je otvorena izložba o sudjelovanju hrvatskih vojnika u Tridesetogodišnjem ratu naslova „Tko su bili ti „strašni Hrvati“?“.
Tridesetogodišnji rat odvijao se od 1618. do 1648. godine i predstavlja veliki europski sukob koji je ostavio ključne posljedice na političke odnose i društvenu strukturu europskih država ranog novog vijeka. Iako započet sukobima katolika i protestanata u Svetom Rimskom Carstvu Njemačke Narodnosti, rat je ubrzo poprimio širi europski karakter.

– Zaraćene strane nije mobilizirao tek vjerski osjećaj, koji je često služio primarno kao motivacijsko sredstvo ili izgovor za intervenciju, nego je ulazak u rat diktirao partikularni interesi pojedinih država sudionica.
Uloga hrvatskih postrojbi u Tridesetogodišnjem ratu vrlo je slabo  istražena. Podaci o porijeklu hrvatskih vojnika pa i časnika, njihovoj biografiji i ratnom putu, broju unovačenih vojnika, problematika prenaglašenih optužaba za bestijalnosti upućeni Hrvatima, još uvijek nisu prikladno rasvijetljeni ili su potpuno neistraženi.
– rekao je autor izložbe Damir Stanić.

Damir Stanić

Rat se odvijao na širem srednjeeuropskom prostoru pa za ozbiljnija istraživanja bi trebalo konzultirati arhivsku građu koja se čuva u institucijama na prostoru Austrije, Češke, Slovenije, Mađarske, Njemačke, Danske, Švedske, Francuske i tako dalje.
Ravnatelj muzeja Draženko Samardžić kazao je kako je za ovu svečarsku prigodu u povodu Dana Grada Biograda na Moru Zavičajni muzej izabrao intrigantnu i indikativnu vrstu izložbe o do danas nedovoljno istraženoj povijesnoj temi realiziranoj u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom u Zagrebu.

Draženko Samardžić

Damir Stanić kazao je kako se Tridesetogodišnji rat smatra prvim europskim općim sukobom u kojem je njemački narod izgubio, procjenjuje se do trideset posto stanovništva.
– Specifičnim stilom ratovanja koji se oblikovao u višestoljetnim sukobima ali i interakcijama s Osmanlijama, hrvatske su se postrojbe vrlo brzo istaknule na bojnom polju pa se i njihov broj eksponencijalno povećavao. – rekao je, među ostalim, Stanić.

Izložba „Tko su bili ti „strašni Hrvati?“ bila je postavljena u sklopu Međunarodne konferencija „Kronike plaćenika, legende i stereotipi“ u povodu 400. obljetnice početka Tridesetogodišnje rata.
Konferencija je bila održana u travnju prošle godine u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog državnog arhiva, Hrvatskog instituta za povijest i Hrvatskog povijesnog muzeja.
Izložba „Tko su bili ti „strašni Hrvati?“ u biogradskom muzeju bit će otvorena do početka kolovoza ove godine.


ODGOVORI:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest news

[SIKOVO] Otkriveno spomen-obilježje u počast i sjećanje na hrvatskog viteza Ivicu Erstića

Na dan pogibije, trećeg listopada, i trideset i druge obljetnice od tužnog događaja, u nazočnosti članova obitelji, visokih dužnosnika...

[IZGRADNJA CENTRA ZA STARIJE OSOBE] Općina Sv. Filip i Jakov potpisala i preuzela ugovor u vrijednosti od 7,4 milijuna eura

Načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić, župan Zadarske županije Božidar Longin i općinska vijećnica Anamarija Matešić danas...

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19. stoljeću kada su ih nosili vojnici i lovci. No, danas...

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do posljednjeg mjesta ispunjenim auditorijem, održana je Večer klapa na kojoj...

[BIOGRAD NA MORU] Komunalac d.o.o. pokrenuo radove na projektu “Kosa istok-zapad” za poboljšanje infrastrukture u vrijednosti od 6,7 milijuna eura

U Poduzetničkom inkubatoru Biogradu na Moru održan je koordinacijski sastanak javnopravnih tijela u povodu pokretanja projekta "Kosa istok -...

[ZAPOČELO PROŠIRENJE VODOOPSKRBNE MREŽE] 362 priključka za 1.069 korisnika u zaobalnom dijelu Općine Sv. Filip i Jakov

U sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026., u Raštanam Donjim, svečano je obilježen iznimno važan početak izgradnje proširenja...

Morate pročitati

Možda će vas zanimatiPOVEZANO
Preporučeno za vas

Skoči do alatne trake