Biograd na Moru Započela stručna usavršavanja za učitelje i nastavnike

[KURIKULARNA REFORMA] Započela stručna usavršavanja za učitelje i nastavnike

-

- Advertisment -spot_img

U Osnovnoj školi Biograd na Moru, u okviru Cjelovite kurikularne reforme i eksperimentalnog programa „Škola za život“ Ministarstva znanosti i obrazovanja, održano je stručno usavršavanje za učitelje i nastavnike.
U programu reforme hrvatskog obrazovnog sustava sudjeluje četrdeset osam osnovnih i dvadeset šest srednjih škola od kojih s područja Zadarske županije Osnovna škola Benkovac te Strukovna škola Vice Vlatkovića Zadar.
– „Škola za život“ je eksperimentalni program kojeg je Ministarstvo znanosti i obrazovanja započelo pripremati u travnju prošle godine. Ove godine, drugog siječnja, započeli smo s edukacijama za učitelje, odnosno s pripremom za frontalno uvođenje kurikularne reforme u sve škole, to jest, u prve, pete i sedme razrede osnovnih škola i prve razrede srednjih škola. – kazala nam je Nataša Ljubić Klemše iz I. osnovne škole Bjelovar, inače članica stručne radne skupine za razrednu nastavu i mentorskog tima pri ministarstvu.

Nataša Ljubić Klemše i Marina Rasinec Sečen

Tijekom siječnja i veljače bit će organizirano oko tisuću jednodnevnih stručnih usavršavanja za sve učitelje i nastavnike svih nastavnih predmeta na županijskoj i lokalnoj razini.
Svrha edukacijskih skupova, na kojima se očekuje oko 36 tisuća učitelja i nastavnika osnovnih i srednjih škola, je upoznavanje s virtualnim učionicama odnosno online edukacijama i metodičkim priručnicima i aktivnostima reforme te osvještavanje o važnosti promjena odgojno-obrazovnog sustava. Drugi ciklus stručnih usavršavanja uživo organizirat će se tijekom lipnja i srpnja, a u međuvremenu edukacije će se provoditi virtualno.

Od prosinca prošle godine, uz usavršavanje uživo, učitelji i nastavnici imaju mogućnost educirati se i u jedanaest virtualnih učionica na sustavu Loomen. Online edukacija trajat će do početka školske godine 2019./2020., a po potrebi i duže.
– Danas smo u Biogradu, sutra imamo dva edukacijska skupa u Zadru, a uskoro smo i u našoj eksperimentalnoj školi u Benkovcu. – dodala je Nataša Ljubić Klemše.
Mentorski tim čini oko dvjesto mentora uključenih u provedbu programa.

– Mi pripremamo učitelje, stručne suradnike i ravnatelje, zatim, pripremamo nastavni materijal, dajemo podršku gdje god i kad god treba u bilo kojoj školi, pratimo i vrjednujemo tijek provedbe. Ono što vidimo da nije dobro ili da bi nešto trebalo promijeniti, to i napravimo. – rekla je Marina Rasinec Sečen iz Osnovne škole Klinča Sela, inače članica stručne radne skupine za razrednu nastavu i mentorskog tima pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja.
Prvi dio edukacije za mentore izradili su hrvatski stručnjaci i uključivao je teme „vrednovanje“, „rad s darovitim učenicima“, „rad s učenicima“ i „kurikulumi međupredmetnih tema“. Drugi dio edukacije realiziran je u suradnji s međunarodnim stručnjacima koji imaju iskustva s provedbom obrazovnih reformi u više zemalja. Teme su bile „rješavanje problema“, „kako učiti?“, „ishodi učenja“ i „pružanje podrške“.
Učiteljica Margita Brzoja predsjednica je Županijskog stručnog vijeća za razrednu nastavu za područje Biograda na Moru, Pakoštana, Sv. Filip i Jakova, otoka Pašmana i Polače. Ravnatelj Osnovne škole Biograd na Moru prof. Jordanko Miloš naglasio je važnost održavanja edukacijskog skupa u biogradskoj osnovnoj školi na kojoj sudjeluje pedeset i petero učitelja razredne nastave.

Jordanko Miloš

– Zahvalni smo što se to održava u našoj školi, drago nam je da se prvi skup održava kod nas i potrudili smo se da budemo dobri domaćini. Smatramo da će i nama skup pomoći u spoznajama uspostave tog važnog projekta – „Škola za život“. – rekao je Miloš.
Početak provedbe eksperimentalnog programa „Škola za život“ je sljedeće školske godine, u rujnu ove godine. Za sada eksperimentalno uključeni su samo prvi, peti i sedmi razredi osnovne škole s predmetima kemija, biologija i fizika te prvi razredi srednje škole. U školskoj godini 2020./2021. bit će uključeni drugi i treći osnovne, a godinu nakon u svim razredima osnovne i srednje škole.


ODGOVORI:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest news

[VRIJEDNA DONACIJA] Biogradska bolnica dobila novčanu pomoć gospodarstvenika za nabavu dva uređaja vrijedna više od 100 tisuća eura

Specijalna bolnica za ortopediju Biograd na Moru osigurala je opremu vrijednu više od 100 tisuća eura koja je rezultat...

[“GASTRO KREIRAJ SAM”] Veliki uspjeh biogradskih srednjoškolaca u konkurenciji 25 strukovnih škola

Učenici 2. razreda smjera kuhar Patrik Čudina i Noa Rudić osvojili su 3. mjesto na natjecanju "Gastro kreiraj sam"...

[JAVNI POZIV] Prikupljanje ponuda za izdavanje koncesijskih odobrenja za obavljanje djelatnosti na području Parka prirode Vransko jezero

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero objavljuje pozive za javno prikupljanje ponuda za izdavanje koncesijskih odobrenja za obavljanje djelatnosti...

[„ČUDINOV DAN“] Nastavljen hvalevrijedan običaj kada Čudinovi počaste cijelo selo

Na dan prije korizme, U Pakoštanama na trgu ispred mjesne crkve, održan je desetljećima dug tradicionalni događaj - „Čudinov...
- Advertisement -spot_imgspot_img

[PREMJEŠTAJ PLOVILA U JAZU] Zbog sanacije tri sjeverna gata, korisnici se obvezuju premjestiti plovila

Županijska lučka uprava Zadar obavještava korisnike prva tri sjeverna gata u luci Jaz u Biogradu na Moru o početku...

[TKO IMA NAJKVALITETNIJE ULJE?] Održana šesta Manifestacija mladih maslinovih ulja u Vrani

Podjelom nagrada i priznanja sudionicima po šesti put održana je  “Manifestacija mladih maslinovih ulja” u baštinskom hotelu Maškovića han...

Must read

- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you

Skoči do alatne trake