Subota, 20 travnja, 2024

[DAN GRADA BIOGRADA NA MORU] Silviju Ferari nagrada za životno djelo, Poduzetnički inkubator i Aglomeracija Biograd-Pašman-Tkon dva najvažnija projekta

U povodu Dana Grada Biograda na Moru i blagdana svete Stošije, u sportskoj dvorani biogradske srednje škole, pod predsjedanjem predsjednika Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru Tončija Šangulina, održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru.

Tonči Šangulin

Nakon odavanja počasti minutom šutnje hrvatskim braniteljima stradalim u Domovinskom ratu i intonacije državne himne u izvedbi  klape Fumada, Tonči Šangulin istaknuo je važnu ulogu prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana u stvaranju neovisnosti današnje Hrvatske i ostvarenju višestoljetnog sna hrvatskog naroda.
– Biograd na Moru se gradio stoljećima. Svi mi danas smo njegovo djelo, njegovi smo graditelji i baštinici i istodobno i njegovi dužnici. Ova svečanost je obol tradicije duhovnog i povijesnog nasljeđa kada ponajbolje užance kao što su gostoljubivost, prijateljstvo i poštovanje imaju svoju posebnu vrijednost. – rekao je Šangulin.

Klapa Monada

Svečanom obilježavanju Dana Grada Biograda na Moru nazočili su brojni uzvanici iz zemlje i inozemstva, predstavnici zbratimljenih i prijateljskih općina i gradova Grada Biograda na Moru: Tolfe u Italiji, Slovenskih Konjica, Moravskih Toplica, Žaleca i Radlja ob Dravi u Sloveniji te domaćih grada Zagreba, Grubišnog Polja, Belišća, Kraljevice i Zaprešića.

Tonči Šangulin ustvrdio je postojanje opravdanog povjerenja birača i zahvalio se članovima gradskog vijeća, gradske uprave, predstavnicima mjesnih odbora, gospodarstvenicima, voditeljima ustanova, udruga, medijima, građanima i svima drugima koji su pridonijeli da Biograd bude mjesto ugodnijeg življenja. Isto tako, zahvalio se i kritičarima jer su dali na taj način poticaj za još jači angažman za rješavanje problema u gradu.

Ivan Knez

Gradonačelnik Grada Biograda na Moru Ivan Knez pohvalio je rad gradskog vijeća bez čijih odluka ne bi bili u mogućnosti realizirati niti jedan značajni projekt.
– Ovaj tim gradske uprave činit će sve kao i do sada da iz godine u godinu samo podiže ljestvicu kvalitete življenja svih nas kao i naših gostiju jer smo srce Jadrana i na to smo ponosni. Naš rad i naš uspjeh prepoznat je diljem Zemljinog planeta. I Orden izlazećeg sunca, kojeg mi je prošle godine dodijelila Vlada Japana, nije samo osobno priznanje nego i priznanje za grad Biograd na Moru pa i za Republiku Hrvatsku u cijelosti. – naglasio je Knez.

Potom je Knez istaknuo važnost prihvaćanja prijedloga proračuna za ovu godinu koji iznosi čak 202 milijuna kuna, međutim, napomenuo je kako to i nije tako puno s obzirom na ostvarenih prošlogodišnjih 23 milijuna kuna.
Bez obzira na to, nastavio je gradonačelnik, ovogodišnji rekordni proračun osigurava razvojnu komponentu i nastavak projekata rekonstrukcije i nadogradnje Gradske knjižnice i Pučkog otvoreno učilišta s multimedijalnom i kino dvoranom što neće sutra biti gotovo ali za dvije godine hoće, najavio je Knez.

Zatim, nastavio je Knez, osvrćući se na nevjerne Tome i pozivajući ih da se prošeću Industrijskom zonom, gradi se poduzetnički inkubator, reciklažno dvorište, sortirnica otpada, proširuje se gradsko groblje i komunalno oprema novi dio Industrijske zone Biograd na Moru. Nadalje, podsjetio je na skoru gradnju Centra za održivi aktivni turizam BioSfera te Turističko-informativnog centra Biograd. Kao dva najvažnija projekta izdvojio je Poduzetnički inkubator Biograd na Moru u vrijednosti 38 milijuna i Aglomeraciju Biograd – Pašman – Tkon vrijedan 812 milijuna kuna.
Na kraju, izvan protokola, iskazao je želju za što bržim ozdravljenjem biogradskog župnika župe sv. Stošije don Ivana Mustaća.

Božidar Longin

Župan Zadarske županije Božidar Longin istaknuo je vrlo značajan za Biograd projekt izgradnje ribarske luke kojeg vodi Županijska lučka uprava Zadar. Osim ribarske infrastrukture, taj projekt dugoročno  uključuje premještaj i izgradnju nove trajektne luke Biograd na Moru na predjelu Kumenta. I župan Longin istaknuo je važnost, kako je rekao, „projekta stoljeća“ – Aglomeraciju Biograd – Pašman – Tkon većinom financiranog iz izvora EU fondova.
– U prošloj smo godini zajedno s Gradom krenuli u projekt rekonstrukcije sportskog igrališta i parkirališta osnovne škole vrijednog milijun i po kuna. U tijeku je izrada projektne dokumentacije za novi restoran u srednjoj školi. – rekao je Longin.

Klapa Bunari

U glazbenom dijelu svečane sjednice nastupili su klape Monada i Bunari te na kraju uz dvije pjesme Mate Bulić. Program je vodila Branka Pelicarić.


Prigodno obraćanje uzvanika, zabava uz domjenak i koncert Mate Bulića, Šutra recitirao Kikaša

Lijepim i biranim riječima nazočnima su se predstavili i predstavnici prijateljskih općina i gradova: gradonačelnik grada Belišća Dinko Burić, načelnik Općine Tolfa (Italija) Luigi Landi, načelnik Općine Žalec (Slovenija) Janko Kos, načelnik Općine Slovenske Konjice Darko Ratajc te pjesnik i skladatelj iz Knina Ante Nadomir Tadić Šutra.

Ante Nadomir Tadić Šutra

Šutra je za ovogodišnju proslavu Dana Grada Biograda recitirao pjesmu „Duša mi se tiho gasi“ autora Antuna Kikaša, čovjeka i domoljuba koji je 1991. godine bio spreman staviti život na kocku za domovinu pomažući u dopremi oružja za obranu države od srpskog agresora koja je tada bila pod embargom.

Luigi Landi

Kako je Ivan Knez napomenuo za govornicom nakon obraćanja načelnika Landija, učenici osmog razreda Osnovne škole Biograd na Moru koji uče talijanski jezik, bit će nagrađeni putovanjem u Općinu Tolfu, a troškove će zajednički pokriti, kako je dogovoreno između Kneza i Landija, Grad Biograd na Moru i Općina Tolfa.


Dobitnici priznanja: Silviju Ferari Nagrada Grada Biograda na Moru za životno djelo!

Laureati za proteklu 2018. godinu su pojedinci i organizacije koji su svojom ljubavlju prema gradu, istaknutim zalaganjem i uspješnim djelovanjem pridonijeli razvoju društva, gospodarstva, turizma i drugih životnih sfera na području grada Biograda i lokalne zajednice:

Radoslav Dominis (Grb Grada Biograda na Moru);
Milivoj Bogdanić (Grb Grada Biograda na Moru);
Zvonko Dežnak (Grb Grada Biograda na Moru);
Gordana Mlađenović Kupus (Grb Grada Biograda na Moru);
Davor Pešić (Grb Grada Biograda na Moru);
Mladen Pešić (Grb Grada Biograda na Moru);
Petar Pešić (Grb Grada Biograda na Moru);
Ivica Kapitanović (Grb Grada Biograda na Moru);
Domagoj Pribilović (Grb Grada Biograda na Moru);
Dobrovoljno vatrogasno društvo Biograd na Moru (Godišnja nagrada Grada Biograda na Moru);
Športsko-ribolovna udruga Podlanica (Godišnja nagrada Grada Biograda na Moru);
te
Silvio Ferara (Nagrada Grada Biograda na Moru za životno djelo).

Silvio Ferara

Silvio Ferara dobitnik je nagrade za životno djelo za iznimna dostignuća i doprinos koja je ostvario tijekom Domovinskog rata radom u Službi motrenja i obavješćivanja kao i u pripremi formiranja sustava veza za 134. brigadu Hrvatske vojske kao i drugih hrvatskih postrojbi koje su branile biogradsko zaleđe. Istakao se i u svekolikom djelovanju u društvenom životu s mladima, posebno na području radio-amaterizma. Isto tako bio je dugogodišnji predsjednik biogradske karnevalske udruge Tome Krnjeval.


FOTOGALERIJA


Skoči do alatne trake