Ponedjeljak, 6 svibnja, 2024

[NAGRADA NAJDAROVITIJIM SREDNJOŠKOLCIMA] Zimska škola tehničke kulture iznjedrit će nove Tesle, Rimce…

U Vrani, u baštinskom hotelu Maškovića han, u organizaciji Zajednice tehničke kulture Zadarske županije, a u suradnji sa Zadarskom županijom, Gradom Zadrom i Općinom Pakoštane, svečano je otvorena Zimska škola tehničke kulture za dvanaestero srednjoškolskih učenika s područja Zadarske županije koji su ostvarili uspjeh na školskim natjecanjima iz prirodoslovno-matematičkog ili tehničkog područja tijekom školske 2017./2018. godine.

Srednjoškolci s područja Zadarske županije nagrađeni 7-dnevnom Zimskom školom tehničke kulture u Maškovića hanu

Predsjednik organizatora škole Zajednice tehničke kulture Zadarske županije Duško Kraljev kazao je kako su nagrađeni učenici budućnost Hrvatske koji će svoje znanje, nada se, iskoristiti u svojoj domovini pritom posebno se zahvalivši Gradu Zadru i Zadarskoj županiji kao glavnim financijerima djelovanja ove udruge.

– Jako je bitno da smo ovim učenicima koji su ostvarili uspjehe na natjecanjima dali značaj. Intencija naše zimske škole je da ih usmjerimo tamo kamo su krenuli. To je bila naša zamisao odnosno da nastave školovanje na inženjerskim smjerovima i mislim da će mnogi tamo i završiti. Dobar, nadaren, kreativan i pomalo lucidan s dobrim mentorom postiže čuda.  – naglasio je Kraljev posebno istaknuvši ulogu mentora koji su znali otkriti njihove interese i sklonosti.

Duško Kraljev

Jedan provedeni dan sudionika Zimske škole tehničke kulture u potpunosti je ispunjen unaprijed zadanim programom i traje od ustajanja u sedam do završetka aktivnosti u dvadeset sati navečer.
– Imaju puno radionica, predavanja i posjeta širom naše županije. Od posjeta hidroelektrani u Obrovcu, Zrakoplovnoj bazi Zemunik, Muzeju betinske brodogradnje i tako dalje. U program su uključene naše udruge, aeroklub, ronilački klub, foto video kino klub koji svoje znanje prenose na učenike. – dodao je Kraljev.

Udruga Vitezovi vranski uveličala je svečani program otvaranje Zimske škole tehničke kulture

Dina Bušić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i šport Grada Zadra, kazala je za učenike kako su oni „inteligencija domovine, grada i županije“ kojima će uvijek biti pružena podrška u njihovima aktivnostima.
Zadarski župan Božidar Longin nazvao je učenike „budućim Teslama i Rimcima“ koji su, dodao je, došli stjecati nova znanja dok njihovi vršnjaci provode zimske praznike.
– To je ono što je pohvalno i što veseli! Vi ste naša budućnost, radite, stvarajte i nađite sebi dobre uzore i neka vas ti uzori vode! – završio je župan Longin.

Dina Bušić
Božidar Longin

Gloria Bojo, učenica četvrtog razreda Gimnazije Jurja Barakovića Zadar, zaslužila je sudjelovanje u Zimskoj školi tehničke kulture prvim mjestom na županijskom natjecanju iz matematike.
– Ovdje me najviše zanimaju tehničke znanosti. Imali smo predavanje o brodovima, elektranama i slično. Zatim, jako zanimljivo je bilo predavanje o dronovima na kojem smo imali priliku vidjeti kako dron radi. Posjetili smo hidroelektranu i nisam ni znala da imamo tako veliku hidroelektranu, toliko strojeva te na kojem principu funkcionira. Bili smo i u prirodi, posjetili smo Modrič špilju koja je jako zanimljiva. Još nas očekuje predavanje o ronjenju, hortikulturi i slično. – rekla je Gloria Bojo koja daljnje školovanje nastavlja na području prirodoslovnih znanosti, studij matematike ili farmacije, još nije sigurna.

Gloria Bojo

Mislav Duilo, učenik trećeg razreda Strukovne škole Vice Vlatkovića Zadar, osvojio je prvo mjesto na državnom natjecanju u kategoriji literarna priča.
– Posjet Modrič špilji je bio vrlo zanimljiv, a od preostalih aktivnosti mislim da će me zanimati ronjenje jer to je nešto što mi se oduvijek sviđalo. Još ne znam na koji ću fakultet, možda odem na nekakav računalni studij, FER ili FESB, s obzirom na moju struku tehničar za računalstvo. – rekao je Mislav Duilo.

Zajednica tehničke kulture Zadarske županije udruga je koja djeluje na području Zadarske županije i za ishodište svojega djelovanja ima istraživanja, procjenu i poticanje raznih oblika i sadržaja rada u tehničkoj kulturi, najčešće s darovitim mladim ljudima. 
Zimska škola tehničke kulture je jedinstvena škola tehničkih aktivnosti jer uključuje visoku razinu tehničkog opismenjavanja djece i mladih u različitim područjima tehničke kulture. Program i način rada razvijaju kreativnost, motoriku, razvoj kritičkog mišljenja i promatranja, lakše pamćenje, lakšu primjenu naučenog te samostalnost u istraživanju i zaključivanju.

Potaknuti pozitivnim iskustvom s naših šest ljetnih škola tehničke kulture u Telašćici, Zajednica tehničke kulture Zadarske županije odlučila je organizirati i škole tijekom zimskih školskih praznika i to ove godine za srednjoškolce.

Program se provodi u trajanju od sedam dana u novoobnovljenom baštinskom hotelu i spomeniku kulture Maškovića hanu u Vrani sa svakodnevnim izletima po Zadarskoj županiji, stručnim radionicama i predavanjima. Zajednica tehničke kulture Zadarske županije pokriva troškove smještaja, prehrane, radnih materijala te izleta.


Sudionici Zimske škole tehničke kulture

Nikola Biskup, Mislav Duilo, Mihael Hajnić i Luka Kotrnik (Strukovna škola Vice Vlatkovića Zadar), Petra Vrsaljko (Srednja škola kneza Branimira Benkovac), Dominik Katuša i Kristijan Košta (Klasična gimnazije Ivana Pavla II. Zadar), Roko Bašić i Gloria Bojo (Gimnazija Jurja Barakovića Zadar), Hana Vlahov, Petar Panjak i Mila Žuvela (Gimnazija Franje Petrića Zadar).



Skoči do alatne trake