Petak, 29 ožujka, 2024

[JUNACI OSJEČKE ULICE] Petar, Mladen i Davor Pešić nadljudskom hrabrošću spasili unesrećenoj ženi život!

Istinski heroji žive svuda oko nas ali i čuče u nama. Trojica hrabrih i odvažnih Pešića s biogradske Kose, braća Petar Pešić (65) i Mladen Pešić (75) te Mladenov sin Davor Pešić (45) zvani Gare u jednom trenutku su postali heroji Biograda na Moru i Republike Hrvatske jer su svojom požrtvovnošću i nesebičnošću, ozbiljno ugrožavajući vlastite živote, spasili tuđi život. “Suludom” hrabrošću spriječili su krvoproliće.

Naime, dok se 67-godišnjakinja iz crkve Sv. Ivana na Torovima, zajedno s prijateljicom, kretala Osječkom ulicom, prema zapadu, bivši 68-godišnji suprug udario je u nju automobilom i teško je ozlijedio te pritom ozlijedio i dvoje građana. Potom je na nesretnu ženu nasrnuo nožem.
– Horor, sve se dogodilo u ne više od minute vremena! Bio sam na ulici dok je on nesretnu ženu pregazio osobnim automobilom Vokswagen Polo, a njezinu prijateljicu odgurnuo i ozlijedio. Autom je srušio željeznu šipku i žičanu ogradu s južne strane ceste i u vrtu se kroz kelj okretao s namjerom da je opet pregazi. Nisam razmišljao ni trenutka, podigao sam je i što sam brže mogao vodio je u sporednu uličicu, ulicu između brata Mladena i moje kuće. – kazuje Petar Pešić, umirovljeni hrvatski branitelj, bivši djelatnik nekadašnjeg slovenskog Prebolda u Biogradu.

Da je ostala na cesti, kaže Petar, tko zna kako bi sve to završilo.
– Nismo ni došli do šahta u našoj uličici, a pomahnitali vozač nam je već bio iza leđa. Odgurnuo sam nesretnicu uza zid. Zahvatilo me auto i ja sam ostao s jedne, a ona s druge strane uličice. On je u trenutku izašao na suvozačeva vrata i nasrnuo na nju nožem. Srećom, tu se našao i brat Mladen i ženu gurnuo preko ograde u njegov vrt. – objašnjava Petar, kojem nitko ne bi dao 65 godina, jer ima izgled i snagu poput mladića. Kako su izvijestili mediji, žena je zadobila jedan ubod u gornji dio prsišta, ranu duboku tri centimetra, a od udara automobilom polomljeno joj je pet rebara, rame i potkoljenica.
– Bio sam na katu kuće kad mi je supruga rekla da je dolje neka vika i strka, da se nešto u blizini kuće događa, kao da je neka nesreća ili nekakvo zlo. I stvarno, čim sam izašao na stepenice, vidio sam veliku gungulu i nesretnu ženu kako leži u našem vrtu. Pokraj nje je bio i on. Otrčao sam u vrt, a pratila me vika i glasna upozorenja da se čuvam, da ima nož. – rekao je Davor Pešić, otac dvoje malodobne djece.

Davor Pešić Gare, ima čak tisuću i petsto dana ratnog puta u Domovinskom ratu za što mu je dodijeljen Orden za hrabrost s hrvatskim pleterom za iznimnu hrabrost i junački čin u ratu, kao i medalje Oluja, Ljeto ’95 i Zima ’94. Ima i čin narednika, a usprkos impresivnom ratom putu i dalje je skroman i radišan djelatnik Bure Cash & Carryju u Biogradu.
– Nije bilo vremena za razmišljanje. Usprkos spoznaji o nožu, bilo mi je u glavi samo da pokušam spasiti ženu ako je još živa, tko je tada mislio na moguće posljedice, radilo se o tisućinkama sekunde. Nisam se bojao u ratu, ne bojim se ni u miru, a ni i u ovakvim situacijama. Odmakao sam ga i zatražio da mi da nož. Dao mi je nož, žena je nepomično ležala u vrtu, a s ulice su vikali ‘ubij ga’, ‘ubij ga’. Počinitelj je otrčao u pedesetak metara udaljenu rođakovu štalu od kud nas je nakon nekog vremena pozvao da zovemo policiju jer se želi predati. – ispričao je Davor, najmlađi heroj od trojice Pešića.
Počinitelja je policija pritvorila, Hitna medicinska pomoć odvela nesretnu ženu u bolnicu, a Pešići nikad u životu neće zaboraviti ove dramatične trenutke.
Ne sumnjamo da će biti jedni od dobitnika velikog priznanja za humanost, nagrade koju osvajaju najhrabriji i najčovječniji građani Hrvatske – „Ponos Hrvatske – Heroji 2019.“



Skoči do alatne trake