Sv. Filip i JakovKUD Sv. Roko iz Sv. Filip i Jakova obilježio...

KUD Sv. Roko iz Sv. Filip i Jakova obilježio prvih deset godina uspješnog djelovanja

-

- Advertisment -spot_img

Kulturno-umjetničko društvo Sv. Roko iz Sv. Filip i Jakova tradicionalnom božićnom manifestacijom „Osluhni nutarnje zvono“ u kino dvorani u Sv. Filip i Jakovu obilježilo je deset godina djelovanja.
Pokretač i predsjednik društva Ivan Eškinja Lantana zahvalio se svima koji daju podršku radu filipjanskog kulturno-umjetničkog društva.

Ivan Eškinja Lantana

– Utemeljenjem KUD-a Sv. Roko prije deset godina ustvari smo se „pobunili“ protiv zaborava onog našega u glasu, pjevu i koraku s ciljem da pod naletom suvremenog ne bude uništeno. I vi čiju smo dobrotu toliko puta prepoznali večeras ste s nama. Hvala vam na svemu i znajte da ovo što smo do sada činili je iz naše povijesti i da ćemo se i dalje boriti protiv vjetra vremena da ništa ne pogubimo. – kazao je Eškinja Lantana.
Prigodnu čestitku u povodu obilježavanja obljetnice poslali su članovi i prijatelji iz Čitaonice mohačkih Šokaca iz prijateljskog mađarskog grada Mohača. Čestitkama su se pridružili u ime hrvatskih manjina u inozemstvu pripadnici hrvatske manjine u Rumunjskoj članovi Kulturno-umjetničkog društva Klokotič iz Klokotiča.

Članovi KUD-a Klokotič

Tijekom dvosatnog programa, kojeg je vodila Branka Pelicarić, nastupili su, uz domaćine, i članovi KUD-a Ante Zaninović iz Kaštela.
Pomladak slavljeničkog KUD-a izveo je točku „Božićni običaji“, zatim zajedno sa starijim članova KUD-a otpjevali su „Hajmo braćo“. Nadalje, izveli su napjeve s otoka Brača i stare splitske plesove, Dubrovački koledu, Kaštelansku četvorku i tako dalje.

KUD Sv. Roko osnovan je četvrtog prosinca 2008. godine i broji sto trideset članova od čega četrdeset odraslih i trideset mlađih aktivno sudjeluje u radu KUD-a. Odjeveni su u izvornu narodnu nošnju s kraja devetnaestog i početka dvadesetog stoljeća. Poseban obol uspješnom djelovanju daju brojni pripomažući članovi. Članovi KUD-a Sv. Roko nastupali su na folklornim večerima te smotrama širom naše županije ali i u inozemstvu, od Bosne i Hercegovine, Slovačke, Mađarske, Italije, Austrije, Makedonije, Grčka, Albanije, Češke, Srbije, Slovenije do Poljske.

KUD Sv.Roko organizator je brojnih folklornih priredbi, neke od njih su „Brodom po Pašmanskom kanalu“, Utrka tovara te „Do budućnosti tragovima vlastite prošlosti“, manifestacije održane pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i drugih institucija.

„Do budućnosti tragovima vlastite prošlosti“ održano je prošlog ljeta i bio je to prvi susret Hrvata izvan domovine iz čak deset europskih zemalja u kojima žive čineći manjinu.
Kao jedan od najznačajnijih nastupa izvan domovine ističu posjet moliškim Hrvatima 2013. godine u pokrajini Molise u Italiji te susret s papom Franjom u Vatikanu.

U završnom dijelu manifestacije svečarsko ozračje upotpunila je svevremena Zorica Kondža u pratnji na klavijaturama svojeg supruga i skladatelja Joška Banova te Denisa Matana na akustičnoj gitari.


FOTOGALERIJA


ODGOVORI:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest news

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19. stoljeću kada su ih nosili vojnici i lovci. No, danas...

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do posljednjeg mjesta ispunjenim auditorijem, održana je Večer klapa na kojoj...

[BIOGRAD NA MORU] Komunalac d.o.o. pokrenuo radove na projektu “Kosa istok-zapad” za poboljšanje infrastrukture u vrijednosti od 6,7 milijuna eura

U Poduzetničkom inkubatoru Biogradu na Moru održan je koordinacijski sastanak javnopravnih tijela u povodu pokretanja projekta "Kosa istok -...

[ZAPOČELO PROŠIRENJE VODOOPSKRBNE MREŽE] 362 priključka za 1.069 korisnika u zaobalnom dijelu Općine Sv. Filip i Jakov

U sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026., u Raštanam Donjim, svečano je obilježen iznimno važan početak izgradnje proširenja...
- Advertisement -spot_imgspot_img

[NA POLUOTOKU] Rekonstrukcija i dogradnja vodovodne i kanalizacijske mreže u Biogradu na Moru

U sklopu projekta rekonstrukcije i dogradnje vodovodne i kanalizacijske mreže, intenzivno se radi na unaprjeđenju vodoopskrbe i odvodnje u...

[POZIV] Pridružite se Timu Europe Direct i postanite neovisni komunikatori!

U svrhu pojačavanja aktivnosti informiranja i aktivnog uključivanja građana u teme koje se odnose na Europsku uniju i njezine...

Must read

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19....

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do...
- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Skoči do alatne trake