Petak, 19 travnja, 2024

Škola futsala Malonogometnog kluba Gauni ponosna na svoje pionire: Prvi u Dalmaciji bez ijednog poraza!

Futsal-nogometaši Malonogometnog kluba Gauni iz Biograda na Moru, tići i pioniri, svečanim domjenkom i u veselom blagdanskom raspoloženju, obilježili su uspješan završetak prvog dijela futsal natjecateljske sezone.
Pioniri Gauna drže prvo mjesto u Top Tim futsal ligi bez ijednog poraza u konkurenciji trinaest klubova. Imaju i uvjerljivo najuspješnijeg strijelca Matea Mitrovića s trideset i pet pogodaka.
Tići u istoj ligi zauzeli su trenutno solidno peto mjesto u konkurenciji osam klubova. Najbolji strijelac Gauna u ovoj kategoriji je Matej Banić s pet zgoditaka. Seniorska ekipa Gauna natječe se u Prvoj Sonik županijskoj malonogmetnoj ligi i trenutno su sedmi od ukupno četrnaest klubova.
Kao i pioniri, i veterani predvode na ljestvici i drže prvo mjesto u Ligi malog nogometa nakon sedam kola u konkurenciji deset klubova i po broju bodova izjednačeni su s Pakoštanima i Dragama.
U Angelus Cateringu, jednom od pokrovitelja kluba, našim malonogometašima pripremili smo mali domjenak uz pizzu i sokove. Ovo im puno znači, sjetimo i sami kada smo bili djeca što su nam ovakva druženja značila. – govori Mile Uroda, predsjednik Malonogometnog kluba Gauni i igrač u kategoriji veterana.

Mile Uroda

Malonogometni klub Gauni osnovan je na inicijativu skupine biogradskih zaljubljenika u mali nogomet, povratnika s fakulteta u rodni grad. Klub je započeo s radom kada smo nas više, nakon završetka studija, prije sedamnaest godina, počeli rekreativno igrati mali nogomet. Nakon nekoliko godina, s vremenom, prešli smo na futsal i uključili se s nekadašnjim Tehnodomom u Županijsku futsal ligu Zadar. – prisjeća se početaka kluba Uroda.

Prekretnica je bila odluka, na ideju sada voditelja škola Antonija Mitrovića, o pokretanju škole futsala za djecu u veljači 2017. godine. Uloga trenera starijeg naraštaja, godišta 2004. i mlađi, pripala je profesoru kineziologije Ivanu Kolačku dok mlađe tiće, godišta 2007. i mlađi, futsalskim vještinama podučava Antonio Mitrović. Kao pomoćni trener u školi futsala pomaže i kapetan seniorske ekipe Borna Knez. Vrijedi istaknuti da se radi o prvoj školi futsala za djecu osnovanoj na području Zadarske županije.

Borna Knez, Mile Uroda, Antonio Mitrović i Ivan Kolačko

Hrvatski nogometni savez nema u svojem program futsal natjecanje za djecu pa smo su uključili u Top Tim futsal ligu sa sjedištem u Šibeniku u kojoj se natječu klubovi iz Dalmacije, među njima, pet hrvatskih prvoligaša i četiri drugoligaša. Eto, i mi smo u to društvo upali. Naši mlađi uključili su se ove sezone dok su stariji započeli s natjecanjem prošle sezone. Mi smo iznimno zadovoljni jer držimo prvo mjesto i ispred smo svih prvoligaša i to je znak da se radi. Imamo podršku od Športske zajednice grada Biograda na Moru jer dvoranu u osnovnoj školi koristimo besplatno, odnosno trošak podmiruje Športska zajednica. Pomoć iz proračuna je ta koja je i nećemo se žaliti, pogotovo kada usporedimo s nekim drugim sredinama. – dodaje Uroda.
Školu futsala trenutno pohađa trideset i osmero djece što je jako dobra brojka s obzirom na HNK Primorac ali i druge sportske klubove. Trenira se triput tjedno i s trajanjem treninga od sat i petnaest minuta. Članarina se ne naplaćuje i Malonogometni klub Gauni jedna su od tri sportske udruge u gradu, uz Vaterpolo klub Biograd i Rukometni klub Biograd, koja nudi ovakvu pogodnost za roditelje i djecu.

Teško ide ali trudimo se jer znamo da smo najmlađi klub i da je to značajan izdatak roditeljima. Povremeno netko od roditelja nam pomogne nekom donacijom. Ovo je ideja Športske zajednice grada Biograda na Moru i nadamo se da će s vremenom povisiti financijska sredstva jer, osim trenera, svi drugi su volonteri. – ističe Uroda.
Govoreći o planovima, cilj je da izlazna generacija pionira nastavi s natjecanjem u sljedećoj starosnoj kategoriji kao kadeti odnosno juniori. O tome se razgovara već sada s klubovima iz Šibensko-kninske županije kako bi njih barem šest-sedam nastavili dalje se razvijati.
Futsal u odnosu na mali nogomet razlikuje se po jednom manje igraču na terenu veličine 25 puta 42 metra, lopta je veličine četiri, mora biti tvrđa i manje odskakati i nema vraćanja lopti vrataru. U svakom poluvremenu izvode se kazneni udarci s deset metara nakon petog počinjenog prekršaja. Poslije šestog prekršaja više nema živog zida. Igra se dva puta po dvadeset minuta pa mnogi zbog ovakvih pravila futsal smatraju atrkativnijim i dinamičnijim od malog nogometa. Riječ “futsal” nastala je od španjolskog “futbol” + “sala” što znači “nogomet” i “dvorana”.



Polaznici škole futsala – MNK Gauni – pioniri (2004. i mlađi):


Josip Kulaš, Vice Pešić, Nado Bušić, Sandro Tolić, Petar Musić, Mateo Mitrović, Zvonimir Pilipović, Stipe Šarić, Ivan Nekić, Ivan Pribilović, Antonio Pribilović, Luka Tolić, Jerolim Šaja, Vice Krstinić, Ante Vukasović, Marko Novosel, Ivano Filipović, Mateo Banjari, Matej Banić i Bartol Zrilić.



Polaznici škole futsala – MNK Gauni – tići (2007. i mlađi):  

Luka Radas, Mihael Rašin, Roko Kulaš, Berto Mrvica, Matej Knez, Šime Pelicarić, Luka Kapitanović, Vito Vidaković, Luka Kulaš, Dino Katuša, Nikola Orlović, Vito Mitrović, Matej Banić, Ivano Katuša, Leon Perišić, Marko Mikulić, Duje Buovac-Miočević, Leon Novosel, Nikola Filipović, Ante Mitrović, Niko Kulaš, Lovre Bogdanić, Niko Birkić, Marin Eškinja, Karlo Karem, Vito Lončarević, Lovre Čulina, Mateo Mitrović i Marko Peraić.

FOTOGALERIJA



Skoči do alatne trake