Subota, 20 travnja, 2024

Završena obnova glavnog gata u Turnju, još preostalo postavljanje javne rasvjete i bokobrana

U povodu završetka radova na sanaciji glavnog gata luke u Turnju, župan Zadarske županije Božidar Longin u pratnji ravnatelja Županijske lučke uprave Zadar Davora Škibole i suradnika, posjetio je završeno gradilište i pritom se susreo s domaćinom načelnikom Općine Sv. Filip i Jakov Zoranom Pelicarićem.

Obnova gata luke otvorene za promet od lokalnog značaja stajala je tri milijuna.
Dotrajali gat koji zatvara luku pretrpio je oštećenja na svojem jugozapadnom dijelu i neophodna je bilo postavljanje kamene zaštite s njegove vanjske strane.
Iako je u prvoj verziji obnova trebala biti financirana s dva milijuna kuna Županijske lučke uprave Zadar i s milijun kuna Općine Sv. Filip i Jakov, naposljetku, gotovo u potpunosti sav trošak na sebe preuzelo je Ministarstvo pomorstva, prometa i veza.

– Pri kraju smo ovog projekta u suradnji s Općinom Sv. Filip i Jakov. Obnova je realizirana prema projektu inženjera Željka Čirjaka, a za nadzor izabrali smo inženjera Josipa Babellija. – rekao je zamjenik ravnatelja Županijske lučke uprave Zadar Vedran Zrilić.
Izvođač radova bila je tvrtka Akropolis d.o.o. iz Splita. Radovi su započeli tijekom ožujka ove godine, a uz ljetnu stanku, završeni su početkom prosinca pod nadzorom Konzervatorskog odjela u Zadru. Preostalo je postavljanje javne rasvjete i bokobrana.
U nadležnosti Županijske luče uprave Zadar ukupno je 108 luka, što županijskog, što lokalnog značaja.

– Zapravo gotovo sve luke potrebno je sanirati ili rekonstruirati, međutim, luka u Turnju odabrana je kao prioritet. Za narednu godinu planiramo ulaganja u vrijednosti tridesetak milijuna. Luka Jazine u Zadru – 7 i po milijuna kuna, Drage, Tkon u vrijednosti 32 milijuna kuna, Silba – 6 milijuna kuna. – naveo je Zrilić.
Tijekom siječnja bit će raspisan natječaj za koncesiju s pravom građenja za luku Sv. Filip i Jakov vrijednu oko 40 milijuna kuna bez PDV-a.

– Ako bude sve u redu, Sv. Filip i Jakov bi bio još jedna investicija s kojom bi se riješili nautički i komunalni vezovi koji će ostati za domaće stanovništvo. – dodao je Zrilić.
U luka Pag uloženo je ove godine 7 i po milijuna kuna dok je u luku Petrčane utrošeno 5 milijuna kuna. Nadalje, završena je sanacija gata u Salima u vrijednosti 600 tisuća kuna, sanacija luke Ošljak u istoj vrijednosti te sanacija obalnog zida u Mandrama na otoku Pagu u visini od 800 tisuća kuna. Isto tako, investirano je milijun kuna za postavljanje kamena u Jazinama u Zadru.
Obilasku saniranog gata u Turnju nazočili su i zamjenik župana Šime Mršić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov Igor Pedisić, općinski vijećnici Renata Batur, Marin Colić, Marijana Mrvičić i Anamarija Matešić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Zadru Igor Miletić, pročelnik Upravnog odjela za pomorsko dobro, more i promet Krešimir Laštro, pomoćnik pročelnice Ureda župana Ante Župan i drugi.



 

Skoči do alatne trake