Sv. Filip i JakovZavršena obnova glavnog gata u Turnju, još preostalo postavljanje...

Završena obnova glavnog gata u Turnju, još preostalo postavljanje javne rasvjete i bokobrana

-

- Advertisment -spot_img

U povodu završetka radova na sanaciji glavnog gata luke u Turnju, župan Zadarske županije Božidar Longin u pratnji ravnatelja Županijske lučke uprave Zadar Davora Škibole i suradnika, posjetio je završeno gradilište i pritom se susreo s domaćinom načelnikom Općine Sv. Filip i Jakov Zoranom Pelicarićem.

Obnova gata luke otvorene za promet od lokalnog značaja stajala je tri milijuna.
Dotrajali gat koji zatvara luku pretrpio je oštećenja na svojem jugozapadnom dijelu i neophodna je bilo postavljanje kamene zaštite s njegove vanjske strane.
Iako je u prvoj verziji obnova trebala biti financirana s dva milijuna kuna Županijske lučke uprave Zadar i s milijun kuna Općine Sv. Filip i Jakov, naposljetku, gotovo u potpunosti sav trošak na sebe preuzelo je Ministarstvo pomorstva, prometa i veza.

– Pri kraju smo ovog projekta u suradnji s Općinom Sv. Filip i Jakov. Obnova je realizirana prema projektu inženjera Željka Čirjaka, a za nadzor izabrali smo inženjera Josipa Babellija. – rekao je zamjenik ravnatelja Županijske lučke uprave Zadar Vedran Zrilić.
Izvođač radova bila je tvrtka Akropolis d.o.o. iz Splita. Radovi su započeli tijekom ožujka ove godine, a uz ljetnu stanku, završeni su početkom prosinca pod nadzorom Konzervatorskog odjela u Zadru. Preostalo je postavljanje javne rasvjete i bokobrana.
U nadležnosti Županijske luče uprave Zadar ukupno je 108 luka, što županijskog, što lokalnog značaja.

– Zapravo gotovo sve luke potrebno je sanirati ili rekonstruirati, međutim, luka u Turnju odabrana je kao prioritet. Za narednu godinu planiramo ulaganja u vrijednosti tridesetak milijuna. Luka Jazine u Zadru – 7 i po milijuna kuna, Drage, Tkon u vrijednosti 32 milijuna kuna, Silba – 6 milijuna kuna. – naveo je Zrilić.
Tijekom siječnja bit će raspisan natječaj za koncesiju s pravom građenja za luku Sv. Filip i Jakov vrijednu oko 40 milijuna kuna bez PDV-a.

– Ako bude sve u redu, Sv. Filip i Jakov bi bio još jedna investicija s kojom bi se riješili nautički i komunalni vezovi koji će ostati za domaće stanovništvo. – dodao je Zrilić.
U luka Pag uloženo je ove godine 7 i po milijuna kuna dok je u luku Petrčane utrošeno 5 milijuna kuna. Nadalje, završena je sanacija gata u Salima u vrijednosti 600 tisuća kuna, sanacija luke Ošljak u istoj vrijednosti te sanacija obalnog zida u Mandrama na otoku Pagu u visini od 800 tisuća kuna. Isto tako, investirano je milijun kuna za postavljanje kamena u Jazinama u Zadru.
Obilasku saniranog gata u Turnju nazočili su i zamjenik župana Šime Mršić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov Igor Pedisić, općinski vijećnici Renata Batur, Marin Colić, Marijana Mrvičić i Anamarija Matešić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Zadru Igor Miletić, pročelnik Upravnog odjela za pomorsko dobro, more i promet Krešimir Laštro, pomoćnik pročelnice Ureda župana Ante Župan i drugi. 

ODGOVORI:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest news

[VRIJEDNA DONACIJA] Biogradska bolnica dobila novčanu pomoć gospodarstvenika za nabavu dva uređaja vrijedna više od 100 tisuća eura

Specijalna bolnica za ortopediju Biograd na Moru osigurala je opremu vrijednu više od 100 tisuća eura koja je rezultat...

[“GASTRO KREIRAJ SAM”] Veliki uspjeh biogradskih srednjoškolaca u konkurenciji 25 strukovnih škola

Učenici 2. razreda smjera kuhar Patrik Čudina i Noa Rudić osvojili su 3. mjesto na natjecanju "Gastro kreiraj sam"...

[JAVNI POZIV] Prikupljanje ponuda za izdavanje koncesijskih odobrenja za obavljanje djelatnosti na području Parka prirode Vransko jezero

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero objavljuje pozive za javno prikupljanje ponuda za izdavanje koncesijskih odobrenja za obavljanje djelatnosti...

[„ČUDINOV DAN“] Nastavljen hvalevrijedan običaj kada Čudinovi počaste cijelo selo

Na dan prije korizme, U Pakoštanama na trgu ispred mjesne crkve, održan je desetljećima dug tradicionalni događaj - „Čudinov...
- Advertisement -spot_imgspot_img

[PREMJEŠTAJ PLOVILA U JAZU] Zbog sanacije tri sjeverna gata, korisnici se obvezuju premjestiti plovila

Županijska lučka uprava Zadar obavještava korisnike prva tri sjeverna gata u luci Jaz u Biogradu na Moru o početku...

[TKO IMA NAJKVALITETNIJE ULJE?] Održana šesta Manifestacija mladih maslinovih ulja u Vrani

Podjelom nagrada i priznanja sudionicima po šesti put održana je  “Manifestacija mladih maslinovih ulja” u baštinskom hotelu Maškovića han...

Must read

- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you

Skoči do alatne trake