Sv. Filip i JakovZapočeo projekt „KINO–Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje“: Cilj...

Započeo projekt „KINO–Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje“: Cilj je pretvoriti kino u dnevni boravak za druženje i različite aktivnosti

-

- Advertisment -spot_img

Nakon potpisivanja ugovora krajem listopada ove godine, započela je provedba projekta „KINO – Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje s ukupnim proračunom od približno 2 milijuna i 100 tisuća kuna. U ovom iznosu Europska unija iz Europskog socijalnog fonda sudjeluje s približno milijun i 785 tisuća, odnosno 85 posto bespovratnih sredstava dok se preostalih približno 315 tisuća kuna, odnosno 15 posto ukupnih bespovratnih sredstava, osigurava iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Projekt je javnosti u prostorijama Kina u Sv.Filip i Jakovu predstavio voditelj projekta Ivan Matić, a nazočnima su se obratili predsjednica udruge “U Pokretu” Lucija Mikas te viši stručni suradnik za razvoj i društvene djelatnosti Općine Sv. Filip i Jakov Darko Mikas.

Nositelj projekta je Udruga za kulturu i umjetnost “U Pokretu” uz partnerstvo Zajednice udruga “Centar nezavisne kulture” te Općine Sv. Filip i Jakov, a prijavljen je na poziv „Kultura u centru–potpora razvoju javno–civilnog partnerstava u kulturi“.
Glavni cilj je jačanje kapaciteta članova i zaposlenika organizacija civilnog društva i javnog sektora u svrhu kreiranja zajedničkog modela sudioničkog upravljanja u kulturi i uključivanje građana u stvaranje većeg broja kulturnih i umjetničkih projekata u lokalnoj zajednici uz paralelnu preobrazbu starog kina u Općini Sv. Filip i Jakov u KINO – Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje.

Tijekom provedbe, u trajanju od 20 mjeseci, kroz različite aktivnosti osnažit će se i uspostavit suradnja između organizacija civilnog društva i Općine Sv. Filip i Jakov. Projektne aktivnosti pridonijet će povećanju kvalitete života, afirmaciji kulturnog identiteta i razvoju civilnog društva te se će se riješiti problem manjka kulturnih sadržaja, neumreženosti javnog i civilnog sektora ali i manjka kvalitetnih projekata u području kulture.
Smanjit će se socijalna isključenost stanovništva te stvoriti pozitivno ozračje u kojem svaki član zajednice aktivno stvara kulturu prilagođenu potrebama i željama zajednice. S tim u skladu osmislit će se i napraviti manifest koji će definirati sve daljnje aktivnosti KINA i nakon završetka projekta, a koji će biti dio strategije sudioničkog upravljanja u kulturi.
Također, namjera je kinu vratiti stari sjaj, jer je kino Sv. Filip i Jakov, prije Domovinskog rata, slovilo za jedno od najboljih kina u Dalmaciji, a sama kino-dvorana i danas služi, kao jedino mjesto okupljanja i izvođenja kulturno-zabavnih manifestacija svih šest naselja općine.

Projektom je predviđena adaptacija i opremanje kinodvorane i predvorja, koje bi se pretvorilo u „tinel“, odnosno dnevni boravak za druženje i različite aktivnosti, mnoštvo kulturno-umjetničkih manifestacija i edukativnih radionica, od integrativnih procesa, dramskih i plesnih predstava, izložbi, do lokalnih klasika poput Fjaka film festivala te neformalnih druženja u „tinelu“.
U okviru projekta, predstavljanju je prethodilo prikazivanje prikazivanje igranog filma „Kuća čarobnog sata“ te je postavljena izložba „Prozor u prošlost“ koja prikazuje višedesetljetno djelovanje Akademske kazališne udruge Kuntrata iz Sv. Filip i Jakova.


 

ODGOVORI:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest news

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19. stoljeću kada su ih nosili vojnici i lovci. No, danas...

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do posljednjeg mjesta ispunjenim auditorijem, održana je Večer klapa na kojoj...

[BIOGRAD NA MORU] Komunalac d.o.o. pokrenuo radove na projektu “Kosa istok-zapad” za poboljšanje infrastrukture u vrijednosti od 6,7 milijuna eura

U Poduzetničkom inkubatoru Biogradu na Moru održan je koordinacijski sastanak javnopravnih tijela u povodu pokretanja projekta "Kosa istok -...

[ZAPOČELO PROŠIRENJE VODOOPSKRBNE MREŽE] 362 priključka za 1.069 korisnika u zaobalnom dijelu Općine Sv. Filip i Jakov

U sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026., u Raštanam Donjim, svečano je obilježen iznimno važan početak izgradnje proširenja...
- Advertisement -spot_imgspot_img

[NA POLUOTOKU] Rekonstrukcija i dogradnja vodovodne i kanalizacijske mreže u Biogradu na Moru

U sklopu projekta rekonstrukcije i dogradnje vodovodne i kanalizacijske mreže, intenzivno se radi na unaprjeđenju vodoopskrbe i odvodnje u...

[POZIV] Pridružite se Timu Europe Direct i postanite neovisni komunikatori!

U svrhu pojačavanja aktivnosti informiranja i aktivnog uključivanja građana u teme koje se odnose na Europsku uniju i njezine...

Must read

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19....

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do...
- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Skoči do alatne trake