PakoštaneNabavljeni bicikli i kajaci za posjetitelje, produžit će se...

Nabavljeni bicikli i kajaci za posjetitelje, produžit će se drvena poučna staza, gradi se pristanište u Crkvinama, nabavit će se električni vlak, solarni čamac, amfibija…

-

- Advertisment -spot_img

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero u tijeku je s provedbom projekta “Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero” u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u okviru poziva „Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode“. Projekt će se provoditi do kraja 2021., a projektni partneri su Grad Biograd na Moru, Udruga Biom i LAG Laura.
U siječnju, u okviru projekta je zaposleno četvero djelatnika na radnim mjestima: stručni suradnik-edukator, stručni suradnik za projektne aktivnosti, stručni suradnik za promidžbu i prezentaciju i računovodstveni referent–financijski knjigovođa.
U veljači je potpisan ugovor za usluge pripreme i provedbe postupaka javne nabave za projekt s odvjetnikom Dominikom Nizićem.

U ožujku je proveden postupak jednostavne nabave za Biološka istraživanja koja su preduvjet za zahvat izgradnje lučice Crkvine u Parku i predstavljaju doprinos očuvanju prirodne baštine zaštićenog područja. Odabrani su sljedeći ponuditelji po grupama: I. Praćenje promjena pridnenih zajednica makroskopskih beskralježnjaka – Geonatura d.o.o., II. Praćenje stanja ihtiofaune – Biota j.d.o.o., Grupa III. lstraživanje sustava vrsta algi porodice Characeae – Hrvatsko botaničko društvo. Istraživanja će se provoditi do kraja 2021. godine.

Kako bi se osigurala vidljivost projekta, u travnju su nabavljene informacijske ploče i naljepnice. Upotpunjen je sadržaj za posjetitelje nabavom opreme kroz travanj i svibanj. Nabavljeno je 5 MTB bicikala, 1 dječja sjedalica za bicikl, 11 kaciga za bicikle, 7 kajaka s pripadajućom opremom od kojih su 2 ribička te oprema za promatranje ptica: 13 dalekozora i durbin s pripadajućom opremom. Novu opremu posjetitelji mogu unajmiti na info centrima Crkvine i Prosika.
U suradnji s Udrugom BIOM, partnerom u projektu, ove godine su provedeni treninzi promatranja ptica s ciljem edukacije zaposlenika Parka i zainteresiranih pojedinaca za vodiče za promatranje ptica. Osim navedenog, udruga BIOM provodi monitoring ptica na području Parka u svrhu utvrđivanja utjecaja turizma na njihove populacije, razradit će i proširiti postojeće programe za promatranje ptica i izraditi vodič kroz biološku raznolikost.  Aktivnosti su planirane do kraja 2021. godine.

U lipnju je donesena odluka o odabiru za predmet javne nabave „Stručni nadzor gradnje, projektantski i geodetski nadzor, upravljanje projektom gradnje po grupama“: I. Stručni građevinski nadzor za lučicu Crkvine, II. Stručni građevinski nadzor na edukacijsko poučnoj stazi uređenoj tehnologijom “in situ” cementne stabilizacije makadamskog puta, III. Stručni nadzor građenja na drvenoj poučnoj stazi, IV. Projektantski nadzor na drvenoj poučnoj stazi, V. Geodetski projekt i geodetski nadzor na drvenoj poučnoj stazi, VI. Ovlašteni inženjer-upravljanje projektom gradnje. Za grupu I, II, III, IV i V odabrana je Zajednica ponuditelja: H5 d.o.o., Doko dom d.o.o., P.I.N. d.o.o. i Usus Fructus Geo d.o.o., a za grupu VI odabran je ponuditelj Alcina d.o.o.

U lučici Crkvine u tijeku su radovi na I. fazi uređenja lučice koja obuhvaća izvedbu fiksnog pristupnog gata s pripadajućom manjom zaobalnom (pristupnom) površinom te  postavljanje pontonskog pristana zajedno s pristupnim mostićem koji bi služio za prihvat novog izletničkog plovila na električni pogon. Radovi su započeli 16. kolovoza 2018 godine. Za izvođača radova odabran je g.o. Krešo Gabrić čija je ponuda u postupku javne nabave ocijenjena kao ekonomski najpovoljnija. Vrijednost nabave iznosi 1.830.044,38 kn (s PDV-om).
Za radove produljenja drvene poučne staze u ornitološkom rezervatu u duljini od 130 m i uređenje makadamskih staza u duljini od 13 km za izvođača radova odabrana je tvrtka Centrogradnja d.o.o. čija je ponuda u postupku javne nabave ocijenjena kao ekonomski najpovoljnija. Ukupna vrijednost nabave iznosi 7.142.441,56 kn (s PDV-om).
U tijeku je potpisivanje ugovora za nabavu električnog vlaka i solarnog čamca za prijevoz posjetitelja, električnih bicikla i amfibije čija je ukupna vrijednost nabave 3.271.962,50 kn (s PDV-om).

Kroz projekt je planirana i izrada niza promotivnih materijala, turističko-planinarski zemljovid i atlas krajobraza za što je prikupljanje ponuda u tijeku. Provodi se i postupak javne nabave za postavljanje adrenalinskog parka.
Uređenje info centra u Biogradu na Moru je aktivnost koju provodi Grad Biograd na Moru, kao partner u projektu, za što se trenutno provodi postupak javne nabave.
Rezultat provedenih aktivnosti (nadogradnja prezentacijsko obrazovnih kapaciteta, povezivanje nezavisnih atrakcija u integralnu posjetiteljsku cjelinu, obogaćivanje turističke ponude parka, bolje praćenje posjetitelja, promicanje održivog razvoja i zaštite okoliša te informiranje i edukacija posjetitelja, lokalnog stanovništva i zaposlenika) dovest će do povećanja privlačnosti i edukativnih sadržaja te uspostave boljeg upravljanja posjetiteljima u parku što je i svrha projekta. 

ODGOVORI:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest news

[VRIJEDNA DONACIJA] Biogradska bolnica dobila novčanu pomoć gospodarstvenika za nabavu dva uređaja vrijedna više od 100 tisuća eura

Specijalna bolnica za ortopediju Biograd na Moru osigurala je opremu vrijednu više od 100 tisuća eura koja je rezultat...

[“GASTRO KREIRAJ SAM”] Veliki uspjeh biogradskih srednjoškolaca u konkurenciji 25 strukovnih škola

Učenici 2. razreda smjera kuhar Patrik Čudina i Noa Rudić osvojili su 3. mjesto na natjecanju "Gastro kreiraj sam"...

[JAVNI POZIV] Prikupljanje ponuda za izdavanje koncesijskih odobrenja za obavljanje djelatnosti na području Parka prirode Vransko jezero

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero objavljuje pozive za javno prikupljanje ponuda za izdavanje koncesijskih odobrenja za obavljanje djelatnosti...

[„ČUDINOV DAN“] Nastavljen hvalevrijedan običaj kada Čudinovi počaste cijelo selo

Na dan prije korizme, U Pakoštanama na trgu ispred mjesne crkve, održan je desetljećima dug tradicionalni događaj - „Čudinov...
- Advertisement -spot_imgspot_img

[PREMJEŠTAJ PLOVILA U JAZU] Zbog sanacije tri sjeverna gata, korisnici se obvezuju premjestiti plovila

Županijska lučka uprava Zadar obavještava korisnike prva tri sjeverna gata u luci Jaz u Biogradu na Moru o početku...

[TKO IMA NAJKVALITETNIJE ULJE?] Održana šesta Manifestacija mladih maslinovih ulja u Vrani

Podjelom nagrada i priznanja sudionicima po šesti put održana je  “Manifestacija mladih maslinovih ulja” u baštinskom hotelu Maškovića han...

Must read

- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you

Skoči do alatne trake