Biograd na MoruSjednica Vijeća Grada Biograda: Usvojen proračun od 202 milijuna...

Sjednica Vijeća Grada Biograda: Usvojen proračun od 202 milijuna kuna, „Bošani“ veće plaće

-

Pod predsjedanjem predsjednika Vijeća Tončija Šangulina (HDZ), održana je jedanaesta sjednica Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru na kojoj je od petnaestero vijećnika nazočilo dvanaestero: Ivana Stamičar (HDZ), Ante Fuzul (MODES), Ivica Kapitanović (HDZ), Angela Šarić Lončar (HDZ), Nikoleta Mustapić (HDZ), Josipa Pribilović (HDZ), Slavica Jeličić (SDP), Marija Zrilić (HDZ), Toni Bogdanić (HDZ), Marko Jurić (HSU), Tonči Šangulin (HDZ) te Antoni Rudić (Nezavisna lista Antoni Rudić). Izostali su Leo Zorica (Nezavisna lista Antoni Rudić), Krsto Milačić (MODES) te Ratko Krstinić (SDP).

S devet „za“ i tri „protiv“ glasa usvojen je proračun za 2019. godinu s iznosom od približno 202,2 milijuna kuna što je u odnosu na ovogodišnji povećanje od gotovo 14 posto. Najznačajniji izvori prihoda ostaju komunalni doprinos, prodaja građevinskog zemljišta, prihodi od poreza te pomoći iz državnog proračuna temeljem prijenosa EU sredstava dok najznačajniji rashodi i izdaci su ulaganja u izgradnju i nabavku nefinancijske imovine. U 2019. planiraju se, među ostalim: izgradnja poduzetničkog inkubatora, reciklažnog dvorišta, rekonstrukcija ljetnog kina, izgradnja knjižnice, odvodnja i kanalizacija za poduzetničke zone, odvodnja oborinskih voda, izgradnja javne rasvjete, rekonstrukcija matičnog dječjeg vrtića, projektna dokumentacija za dogradnju područnog vrtića, troškovi infrastrukture za stambenu zgradu POS-a, uređenje igrališta i sanacija s elektroenergetskom obnovom zgrade HNK Primorac, izgradnja Centra za održivi aktivni turizam BioSfera i tako dalje.

Slavica Jeličić (SDP) kazala kako razvojni program ne može biti kupnja novog osobnog vozila za potrebe Grada Biograda i novog komunalnog vozila i pita se zašto je izostavljen iz proračunskog plana dom za starije i nemoćne. Zanimalo je i što s uređenjem zgrade stare škole. Gradonačelnik Ivan Knez (HDZ) je kazao kako se kupnja novog osobnog vozila ne može više odgađati jer su postojeći službeni automobili stari četrnaest do petnaest godina, a prijeko je potrebno i komunalno vozilo zbog dotrajalosti sadašnjeg.

Mirovinski domovi nikada i nisu bili planirani proračunom, dodao je gradonačelnik, već ustanova osnovana od strane grada Biograda s ciljem pridobivanja EU sredstava. Međutim, od toga nema ništa, rekao je Knez, „zbog loših pregovarača pri ulasku u EU“. Za uređenje stare škole Knez je kazao kako ta stavka uvrštena.
Ante Fuzul (MODES) ustvrdio je kako proračun nije ništa novo te da se svodi na izreku „psi laju, karavane prolaze“. Dodao je kako bi se novčana sredstva za nabavku novog osobnog vozila trebala smanjiti s 250 na 150 tisuća kuna te da bi razliku trebalo isplatiti umirovljenicima. Knez je odgovorio kako će novo vozilo koštati 200 tisuća kuna i kako taj iznos nije prevelik. Obećao je da neće voziti ga on osobno već da će se njime koristiti službenici u svrhe službenih putovanja vezano za, među ostalim, i EU fondove te da će biti parkirano u garaži Bure Centra.

Gradonačelnik je dodao da je sramotno da djelatnici komunalne tvrtke Bošana imaju 4 tisuće kuna plaću te da su tri djelatnika dala otkaz i otišla raditi u Austriju i Njemačku.
– Tko će raditi za četiri tisuća kuna? Tko može preživjeti sa četiri tisuće kuna? To mora biti najmanje 6, 7 tisuća kuna i to najgori radnik! – nedvosmislen je bio gradonačelnik Knez.
Prihvaćena je odluka o vrijednosti boda komunalne naknade (B) iz koje proizlazi, prema gradonačelnikovom obrazloženju, povećanje iznosa komunalne naknade u prvoj zoni za deset te u drugoj zoni za petnaest kuna za površinu od sto kvadrata i pod pretpostavkom koeficijenata 1 odnosno 0,8.
Usvojena je odluka o komunalnom doprinosu te sada jedinična vrijednost za prvu zonu ispod magistrale ostaje 138 kuna dok se za drugu iznad magistrale umanjuje i iznosi 92 kune. Prihvaćen je i amandman Tonija Bogdanića (HDZ) kojom su odluci dodane odredbe koje se odnose na Industrijsku zonu I1 i Komunalno-poduzetničke zone Bućina K3 s ciljem razvoja lokalnog gospodarstva i poduzetništva.

Prihvaćena je odluka o izboru najpovoljnijeg ponuditelja za prodaju građevinskog zemljišta u Industrijskog zoni Biograd. Radi se o obrtu Auto servis Labar, nekretnini površine 10.565 četvornih metara te kupoprodajnoj cijeni u iznosu od 792.375,00 kuna. Planirana investicija je izgradnja objekta za održavanje i popravke motornih vozila.
Sjednicu su medijski pratili, uz B-portal, Radio BnM, BnM portal, HRT Radio Zadar, službene stranice Grada Biograda na Moru te Zadarski list,  a zapisnik je vodila tajnica Ana Nimac. Naredna sjednica Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru zakazana je za 11. prosinca ove godine.


Aktualni sat: Pitali Jeličić (SDP), Milačić (MODES) i nezavisni Rudić

 

Tijekom Aktualnog sata, pismenim putem vijećnika Krstu Milačića (MODES) interesiralo je tko je za Croatu d.o.o. kupio PortalBiograd, sadašnji BnM portal, te za koji iznos. Drugo isto tako pismeno pitanje odnosilo se na odluku o održavanju poljoprivrednih rudina, odnosno, koliko je nadzora komunalno redarstvo obavilo nad tim površinama. Gradonačelnik Ivan Knez (HDZ) kazao je kako će se na ova pitanja odgovoriti pismeno budući da su na taj način i postavljena.
Vijećnica Slavica Jeličić (SDP) zatražila je podatke o broju noćenja za prošlu godinu, prihodima Grada Biograda i Turističke zajednice grada Biograda ostvarenim od boravišne pristojbe, broju ležajeva te prosječnoj popunjenosti smještajnih kapaciteta. Nadalje, ista vijećnica upitala je i kada će se ukinuti prirez.
Odgovor na prvo pitanje, kazao je Knez, bit će dostavljen pismenim putem a za prirez je kazao kako se radio o 12-postotnom porezu na porez na dohodak od čega su prihodi grada zanemarivi. Isto tako, dodao je kako se prirez neće ukidati jer takvu praksu imaju i drugi gradovi i općine u Hrvatskoj.
Antoni Rudić (Nezavisna lista Antoni Rudić) započeo je pitanje čitanjem odredbi iz Ustava Republike Hrvatske o pravima građana, među ostalima, „na lokalnu i područnu samoupravu“ kao i funkcije koje je jedinica lokalne samouprave dužna obavljati: uređenja naselja i stanovanja, prostorno-urbanističkog planiranja, komunalnih djelatnosti, brige o djeci, primarne zdravstvenu zaštitu i tako dalje. Pritom je aludirao na ulaganja u biogradsku osnovnu školu i kulturu nazvavši Biograd u večernjim satima „gradom duhova“. Rudića je zanimalo može li se više financijskih sredstava izdvojiti za spomenuta područja kao i za zaštitu prirodnog okoliša bitnog za razvoj turizma. Knez se nije složio odgovorivši kako ulaganja ovise o proračunu koji iznosi, kada se sagleda izvršenje proračuna i s izostavljanjem EU projekata – 23 milijuna kuna. Dodao je kako ulaganja u osnovnu školu nisu moguća bez odobrenja osnivača/vlasnika ove obrazovne ustanove, a to je Zadarska županija. Napomenuo je organizaciju ljetne škole engleskog jezika u gradskoj vijećnici tijekom ljetnih školskih praznika, potom pripreme učenika srednje škole za maturu, studentske stipendije, otvaranje studija gastronomije i useljenje u novi prostor gradske knjižnice sljedeće akademske godine. Govoreći o zaštiti prirode, istaknuo je da park šuma Soline očišćena od niskog raslinja s ciljem sprječavanja požara. Dodao je kako bilo sedam pokušaja podmetanja požara koji su, srećom, neutralizirani.


 

ODGOVORI:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest news

[SIKOVO] Otkriveno spomen-obilježje u počast i sjećanje na hrvatskog viteza Ivicu Erstića

Na dan pogibije, trećeg listopada, i trideset i druge obljetnice od tužnog događaja, u nazočnosti članova obitelji, visokih dužnosnika...

[IZGRADNJA CENTRA ZA STARIJE OSOBE] Općina Sv. Filip i Jakov potpisala i preuzela ugovor u vrijednosti od 7,4 milijuna eura

Načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić, župan Zadarske županije Božidar Longin i općinska vijećnica Anamarija Matešić danas...

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19. stoljeću kada su ih nosili vojnici i lovci. No, danas...

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do posljednjeg mjesta ispunjenim auditorijem, održana je Večer klapa na kojoj...

[BIOGRAD NA MORU] Komunalac d.o.o. pokrenuo radove na projektu “Kosa istok-zapad” za poboljšanje infrastrukture u vrijednosti od 6,7 milijuna eura

U Poduzetničkom inkubatoru Biogradu na Moru održan je koordinacijski sastanak javnopravnih tijela u povodu pokretanja projekta "Kosa istok -...

[ZAPOČELO PROŠIRENJE VODOOPSKRBNE MREŽE] 362 priključka za 1.069 korisnika u zaobalnom dijelu Općine Sv. Filip i Jakov

U sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026., u Raštanam Donjim, svečano je obilježen iznimno važan početak izgradnje proširenja...

Morate pročitati

Možda će vas zanimatiPOVEZANO
Preporučeno za vas

Skoči do alatne trake