Petak, 29 ožujka, 2024

U Raštanima Donjim uspješno provedena pokazno-terenska vježba sustava civilne zaštite „Požar u školi“

Na temelju odluke Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov, u Osnovnoj školi Sv. Filip i Jakov – područnoj školi Raštane Donje, održana je pokazno-terenska vježba sustava civilne zaštite pod nazivom „Požar u školi“ Raštane Donje 2018. S ciljem uvježbavanja, provjeravanja i podizanja opće razine spremnosti operativnih snaga u slučaju požara na svima razinama djelovanja te provjere i upoznavanja učenika i djelatnika s postupcima u slučaju ove vrste nesreće, simuliran je požar na zgradi osnovne škole u Raštanima Donjim.
Osim učenika i djelatnika škole, u vježbi su sudjelovali članovi Stožera civilne zaštite Općine Sv. Filip i Jakov s načelnikom stožera na čelu Milivojem Vuletićem, djelatnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje-Područni ured za zaštitu i spašavanje Zadar, djelatnici Općine Sv. Filip i Jakov kao organizator i nositelj vježbe, djelatnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sv. Filip i Jakov te Hrvatskog Crvenog križa-Gradskog društva Crvenog križa Biograd na Moru.

Pored toga, poseban naglasak, prigodom izvođenja ovakvih vježbi, stavljen je na koordinaciju rada između Županijskog centra 112, Županijskog vatrogasnog operativnog centra, DVD-a te Stožera civilne zaštite.
Nakon uočavanja požara i evakuacije učenika u pratnji učiteljica, „unesrećene“ učenike četvrtog razreda Cvitu Galešić i Luku Števanju vatrogasci su uspješno izveli „požarom“ zahvaćene zgrade nakon čega su školarce djelatnici Crvenog križa upoznali ih s osnovama pružanje prve pomoći.
Za vrijeme i nakon uspješno provedene vježbe, djelatnici DVD-a Sv. Filip i Jakov demonstrirali su učenicima rukovanje vatrogasnom opremom, a dio njih okušao se na nekoliko trenutaka u ulozi malih vatrogasaca.



 

Skoči do alatne trake