Petak, 29 ožujka, 2024

Četvrti susret lokalnih lidera zemalja srednje i istočne Europe i Kine: Zadarska županija u članstvu CEEC 16+1

U bugarskoj prijestolnici Sofiji održan je 4. susret Udruge lokalnih čelnika zemalja srednje i istočne Europe i Kine (CEEC 16+1) na kojem je Zadarska županija primljena u punopravno članstvo.
Župan Zadarske županije Božidar Longin predvodio je hrvatsko izaslanstvo na susretu koji je okupio čelnike regionalnih i lokalnih samouprava šesnaest zemalja srednje i istočne Europe te predstavnike regija iz NR Kine.

Četvrti sastanak lokalnih čelnika zemalja srednje i istočne Europe i Kine održan je samo tri mjeseca nakon sedmog sastanka na vrhu “16+1” održanog u Sofiji početkom srpnja ove godine na kojem je hrvatsko izaslanstvo predvodio predsjednik Vlade Andrej Plenković. Inicijativa “16+1” za suradnju između Kine i 16 zemalja SIE-a važan je mehanizam za poticanje političkog dijaloga, ulaganja, trgovinskih i gospodarskih odnosa i suradnje na širokom spektru područja.
Posljednjih godina suradnja na lokalnoj razini “16+1” dobiva popularnost kroz potporu bratimljenju kapitala, pokrajina, regija i općina između Kine i zemalja srednje i istočne Europe te posjete izaslanstva kako bi se poticala izravna razmjena i suradnja na lokalnoj razini.

– Vjerujemo da zajedničkim naporima možemo postići znatne praktične rezultate, osobito na području gospodarstva. – poručio je na otvaranju konferencije bugarski premijer Boyko Borissov.
Teme sastanaka u Sofiji bile su usmjerene na razvoj suradnje na lokalnoj razini u području turizma, poljoprivrede, industrijskih zona te malog i srednjeg poduzetništva.
– Očekujem da će ovo biti još jedna prilika našoj županiji za dodatan iskorak u ostvarivanju suradnje s kineskim ali i europskim regijama. Prepoznati smo kao lokacija koja ima velike potencijale, a činjenica da je Nova luka Zadar u Gaženici službeno postala druga europska luka na Pomorskom putu svile dodatno je osnažila njihovo zanimanje. – rekao je župan Longin.

Na marginama konferencije Longin je održao nekoliko radnih sastanaka, između ostalih, i s izaslanstvom prijateljske kineske provincije Hainan.
– Još jednom su iskazali svoje oduševljenje nedavnim boravkom u našoj županiji. Puni su pozitivnih dojmova i vrlo su raspoloženi za suradnju na području gospodarstva, kulture, sporta i sveučilišta. Svakako ćemo nastaviti razgovore oko suradnje u zračnom prometu, jer je njihov Hainan Airlines jedan od najznačajnijih prijevoznika u Aziji. – dodao je Longin.
Na sastanku regionalnih čelnika Zadarska županija primljena je u punopravno članstvo udruge, a pismo namjere o pridruživanju udruzi potpisao je župan Božidar Longin u pratnji veleposlanice Republike Hrvatske u Bugarskoj Nj. E. Ljerke Alajbeg.
– Zadarska županija je prikupila velike simpatije sudionika ove konferencije i prezentirala je Hrvatsku na vrlo pozitivan način. Ovakvi sastanci prigoda su za ostvarivanje kontakata i razgovora o gospodarskoj suradnji između Kine i zemalja srednje i istočne Europe u čemu i RH može naći svoj interes. – istaknula je veleposlanica Alajbeg.
Susret je održan pod motom “Globalno razmišljanje, lokalna akcija” u organizaciji Ministarstva bugarskog predsjedanja Vijećem EU i regionalnog guvernera Sofije u partnerstvu s Općinom Sofijom, Nacionalnom udrugom općina u Republici Bugarskoj i Nacionalnom palačom kulture.


 

Skoči do alatne trake