Biograd na MoruPOS stanogradnja: Kandidatima prezentirani stanovi, slijedi provjera kreditne sposobnosti...

POS stanogradnja: Kandidatima prezentirani stanovi, slijedi provjera kreditne sposobnosti te odabir stana

-

- Advertisment -spot_img

U Biogradu na Moru, u hotelu Adria, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u suradnji s Gradom Biogradom na Moru i poslovnim bankama održala je prezentaciju stanova iz Programa društveno poticane stanogradnje (POS) kandidatima s konačne liste reda prvenstva.

Nakon tri provedena javna natječaja za kupnju stana iz programa POS, prva dva 2015. godine i treći 2017. godine, utvrđene su tri konačne liste reda prvenstva s ukupno 99 kandidata koji su zadovoljili uvjete. Podsjetimo, gradnja šest stambenih zgrada na Grandi s ukupno 36 stanova započela je sredinom prošlog mjeseca svečanim polaganjem kamena temeljca gradonačelnika Ivana Kneza, ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara i direktora APN-a Slavka Čukelja.

Kako je i istakao na prezentaciji Ivan Paić iz APN-a, predvidiva prodajna cijena stana iznosi 1.125,66 eura po četvornom metru korisne površine stana i ona može biti nešto veća ili manja.
– Kako funkcionira modela otplate stana? Kupac plaća udio od minimalno 15 posto vrijednosti stana, a preostalih 85 posto jednim ga dijelom, do najviše 65 posto vrijednosti stana, kreditira poslovna banka, a drugim, oko 40 posto, APN. – rekao je Paić.

Kao jako važan dio programa poticajne stanogradnje Ivan Paić je izdvojio odaziv kandidata pozivu na odabir stanova sukladno broju članova domaćinstva te dakako prethodna potvrda banke o kreditnoj sposobnosti. Kao prednost POS-a istaknuo je povoljniju cijenu stana te uvjete kreditiranja. U prvom krugu odabiru se stanovi sukladno broju članova obiteljskog domaćinstva i odluci o uvjetima, mjerilima i kriterijima jedinice lokalne samouprave. U slučaju da se ne izaberu svi stanovi, slijedi drugi krug u kojem svi kandidati mogu izabrati bilo koju veličinu stana. U slučaju da se ne uspiju prodati ni tada, što je rijetkost, slijedi novi javni poziv.

Maksimalna cijena kvadrata stana, prema novom Zakonu o društvenoj poticanoj stanogradnji, je 1206,00 eura.
Maksimalni rok otplate ukupnog kredita je 30 godina plus 1 godina počeka uz prosječnu kamatnu stopu od oko 2,5 posto. Banka može kupca kreditirati i za 15 posto udjela ali pod komercijalnim uvjetima.
Korisnik POS programa prvo isplaćuje kredit poslovne banke s maksimalnim rokom otplate do 20 godina, a kamata je fiksna ili promjenjiva. Nakon zatvaranja kredita banke, počinje se otplaćivati kredit APN-a uz 3 posto fiksne kamate i 1 posto kamate za poček otplate kredita banke.

– Nakon ove prezentacije, slijedi provjera kreditne sposobnosti kandidata i odabir stana u roku od mjesec dana, zatim, predugovor s APN-om, ugovor o kreditu s poslovnom bankom u roku od 60 dana od ovjere predugovora, kupoprodajni ugovor s APN-om nakon dobivanja uporabne dozvole te na kraju primopredaja ključeva i useljenje. – pojasnio je Paić.
U drugom dijelu prezentacije predstavnici poslovnih banaka predstavili su mogućnosti i uvjete financiranja kupnje stanova.
Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja ima dva konkretna programa za stambeno zbrinjavanje: prvi, program subvencioniranja stambenog kredita za kupnju stana, kuće ili izgradnju kuće te drugi, program poticane stanogradnje (POS) koji se pokazao kao uspješan model trajnog stambenog zbrinjavanja.

Konačne liste reda prvenstva: http://www.biogradnamoru.hr/program-drustveno-poticane-stanogradnje-pos 

ODGOVORI:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest news

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19. stoljeću kada su ih nosili vojnici i lovci. No, danas...

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do posljednjeg mjesta ispunjenim auditorijem, održana je Večer klapa na kojoj...

[BIOGRAD NA MORU] Komunalac d.o.o. pokrenuo radove na projektu “Kosa istok-zapad” za poboljšanje infrastrukture u vrijednosti od 6,7 milijuna eura

U Poduzetničkom inkubatoru Biogradu na Moru održan je koordinacijski sastanak javnopravnih tijela u povodu pokretanja projekta "Kosa istok -...

[ZAPOČELO PROŠIRENJE VODOOPSKRBNE MREŽE] 362 priključka za 1.069 korisnika u zaobalnom dijelu Općine Sv. Filip i Jakov

U sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026., u Raštanam Donjim, svečano je obilježen iznimno važan početak izgradnje proširenja...
- Advertisement -spot_imgspot_img

[NA POLUOTOKU] Rekonstrukcija i dogradnja vodovodne i kanalizacijske mreže u Biogradu na Moru

U sklopu projekta rekonstrukcije i dogradnje vodovodne i kanalizacijske mreže, intenzivno se radi na unaprjeđenju vodoopskrbe i odvodnje u...

[POZIV] Pridružite se Timu Europe Direct i postanite neovisni komunikatori!

U svrhu pojačavanja aktivnosti informiranja i aktivnog uključivanja građana u teme koje se odnose na Europsku uniju i njezine...

Must read

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19....

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do...
- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Skoči do alatne trake