PakoštanePokazno-terenska vježba „Požar u školi“ Pakoštane 2018. uspješno realizirana:...

Pokazno-terenska vježba „Požar u školi“ Pakoštane 2018. uspješno realizirana: „Ozlijeđeni“ domar „zbrinut“, djeca i osoblje „evakuirani“

-

- Advertisment -spot_img

U organizaciji Općine Pakoštane i suorganizaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje-Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Zadar, u Osnovnoj školi Pakoštane održana je pokazno-terenska vježba sustava civilne zaštite pod nazivom „Požar u školi“ Pakoštane.
U vježbi s ciljem uvježbavanja, provjere i podizanja razine spremnosti operativnih snaga u slučaju požara, sudjelovali su članovi Stožera civilne zaštite Općine Pakoštane na čelu s načelnikom stožera Mladenkom Čirjakom, Državna uprava za zaštitu i spašavanje-Područni ured za zaštitu i spašavanje Zadar, učenici i djelatnici Osnovne škole Pakoštane, djelatnici Općine Pakoštane, pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Pakoštane-Vrgada-Vrana, Dobrovoljnog vatrogasnog društva Drage, Hrvatski Crveni križ-Gradsko društvo Crvenog križa Biograd na  Moru, Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije-Ispostava Biograd na Moru te Policijska uprava Zadarska-Policijska postaja Biograd na Moru.

– Naša intencija je živjeti mirno i sigurno, djecu slati u školu sa spoznajom da netko vodi brigu o njima, o najmlađoj populaciji. Ovo treba biti sukus svakog civiliziranog društva i želja nam je to prenijeti s generacije na generaciju. Često se kod nas provlače teze da smo mi „majstori improvizacije“ međutim ta improvizacija često nas može odvesti na krivi put, netko odgovarati ili ne daj Bože nastradati. Postoje različiti planovi koji nas, recimo to tako, prisiljavaju da vježbe moramo napraviti, a ne napraviti plan i vježbe evakuacije škole je u najmanju ruku pogubno, bilo u moralnom ili materijalnom ili po život opasno. Iz tih razloga provodi se ova vježba koja postiže rutinu operativnih snaga zaštite i spašavanja kojeg smo svi dio. – rekao je na početku Miroslav Andrić, voditelj Odjela za preventivne i planske poslove DUZS-a-Područnog ureda Zadar.

Četrdesetpetominutna vježba započela je simulacijom požara na školskoj zgradi nakon čega je domar Šime Maksan pozvao jedinstveni europski broj za hitne službe 112. Učenici u pratnji učitelja u roku tri minute bivaju evakuirani iz požarom zahvaćene zgrade na školsko igralište. Županijski centar 112 poziva sve žurne službe: prvi na mjesto nesreće dolaze vatrogasci DVD-a Pakoštane-Vrgada-Vrana, a vrlo brzo i pripadnici policije koji osiguravaju prostor nesreće te djelatnici hitne medicinske pomoći. Nakon prebrojavanja učenika i osoblja ravnatelj škole Andrija Vanjak „obavještava“ zapovjednika vatrogasaca koodinatora na lokaciji Željka Barešića da nedostaje domar. U požaru „stradava“ drugi domar Dragutin Lokin kojeg, nakon pružene prve pomoći, onesviještenog na nosilima iznose vatrogasci nakon čega mu prvu pomoć pružaju djelatnici hitne medicinske pomoći i prevoze u zdravstvenu ustanovu. Usporedo s navedenim, članovi Crvenog križa poduzimaju mjere zbrinjavanja i psihološke pomoći učenicima i djelatnicima.

U međuvremenu, vatrogascima pristiže pojačanje: pripadnici drugog DVD-a na području Općine Pakoštane – DVD Drage. Nakon uspješno ugašenog požara, zvučni signal, u ovom slučaju školsko zvono označilo je završetak opasnosti te je učenicima i djelatnicima omogućen siguran povratak u školsku zgradu. Komunikacijom između koordinatora na terenu, načelnika stožera i Županijskog centra 112 o završenim aktivnostima, vježba je uspješno privedena kraju.
Siniša Filipović, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Zadar DUZS-a, kazao je kako prema novom Zakonu o sustavu civilne zaštite nositelj i organizator ovakvih vježbi nije više DUZS već jedinica lokalne samouprave.

– Ovo je novi način plan i provedbe vježbi za kojeg mislim da je puno bolji od prijašnjeg. Mi smo tu da pružimo pomoć kako bi to bilo na visokoj razini. Nakon ove vježbe, Općina je osposobljena samostalno obaviti i veću vježbu od ove. Ova vježba jako je bitna jer uči djecu preventivnom ponašanju kako bi u slučaju nesreće znali kako postupati kao i njihovi učitelji. – naglasio je Filipović.
Ovom vježbom Općina Pakoštana realizira plan vježbi civilne zaštite sukladno planu vježbi, odnosno, uvježbava se angažman koordinatora događaja na lokaciji, aktiviranje Stožera civilne zaštite, uspostava prijenosa informacija i donošenje odluka o angažiranju operativnih snaga.
Osnovna škola Pakoštane uvježbava zakonom propisanu evakuaciju učenika i osoblja dok je DUZS-Područni ured za zaštitu i spašavanje realizirao jednu od planiranih vježbi za ovu godinu sukladno potrebama na području Zadarske županije. 

ODGOVORI:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest news

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19. stoljeću kada su ih nosili vojnici i lovci. No, danas...

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do posljednjeg mjesta ispunjenim auditorijem, održana je Večer klapa na kojoj...

[BIOGRAD NA MORU] Komunalac d.o.o. pokrenuo radove na projektu “Kosa istok-zapad” za poboljšanje infrastrukture u vrijednosti od 6,7 milijuna eura

U Poduzetničkom inkubatoru Biogradu na Moru održan je koordinacijski sastanak javnopravnih tijela u povodu pokretanja projekta "Kosa istok -...

[ZAPOČELO PROŠIRENJE VODOOPSKRBNE MREŽE] 362 priključka za 1.069 korisnika u zaobalnom dijelu Općine Sv. Filip i Jakov

U sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026., u Raštanam Donjim, svečano je obilježen iznimno važan početak izgradnje proširenja...
- Advertisement -spot_imgspot_img

[NA POLUOTOKU] Rekonstrukcija i dogradnja vodovodne i kanalizacijske mreže u Biogradu na Moru

U sklopu projekta rekonstrukcije i dogradnje vodovodne i kanalizacijske mreže, intenzivno se radi na unaprjeđenju vodoopskrbe i odvodnje u...

[POZIV] Pridružite se Timu Europe Direct i postanite neovisni komunikatori!

U svrhu pojačavanja aktivnosti informiranja i aktivnog uključivanja građana u teme koje se odnose na Europsku uniju i njezine...

Must read

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19....

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do...
- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Skoči do alatne trake