Srijeda, 8 svibnja, 2024

Prvo mjesto „Horvatima“ iz Zagreba na 13. Festivalu folklora i starih običaja „Pisme moje u škatuli stoje“

U Raštanima Donjima, na igralištu područne osnovne škole, pod pokroviteljstvom Općine Sv. Filip i Jakov i Turističke zajednice općine Sveti Filip i Jakov te u organizaciji domaćeg Kulturno-umjetničkog društva Sveti Ivan Glavosijek, održan je trinaesti Festival folklora i starih običaja „Pisme moje u škatuli stoje“.

Pred oko tisuću posjetitelja nastupilo je dvanaest kulturno-umjetničkih društava i udruga iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine: KUU Điran s otoka Ugljana, KUD Sv. Lovre iz Vrsi, KUD Andrija Matijaš Pauk iz Marine iz Splitsko-dalmatinske županije, KUD Kaljske posestrime iz Kali, KUD Primorski Dolac iz Primorskog Dolca iz Splitsko-dalmatinske županije, KUD Gospa lurdska iz Poljica, KUD Bezdan iz Pirovca iz Šibensko-kninske županije, KUD Hrvatsko srce iz Kratečkog iz Sisačko-moslavačke županije, KUD Fra Petar Bakula iz Posušja iz Bosne i Hercegovine, KUD Kraljica Katarina iz Donjeg Lapca iz Ličko-senjske županije, KUD Horvati iz Zagreba te domaćin KUD Sveti Ivan Glavosijek iz Raštana Donjih.

Tročlano prosudbeno povjerenstvo u sastavu: direktorica Turističke zajednice općine Pakoštane Danijela Vulin, pjesnikinja Anka Birkić te dopredsjednik Matice hrvatske ogranka Zadar prof. Božo Došen, pozorno je pratio nastupe svakog od izvođača te na temelju ocjene triju kategorija, izvedbe pjevanja, izvedbe plesnog koraka te scenskog nastupa, donio odluku o najuspješnijima. Tako je treće mjesto pripalo gostima iz Hercegovine KUD-u Fra Petar Bakula iz Posušja, drugo mjesto osvojio je KUD Hrvatsko srce iz Kratečkog dok je najbolji dojam na članove povjerenstva, a sudeći prema najglasnijem pljesku i na publiku, ostavio KUD Horvati iz Zagreba.

Predsjednik povjerenstva prof. Božo Došen posebno se zahvalio voditeljici folklorne večeri, spiritusu movensu, Vesni Matešić za koju je kazao kako je večerašnji događaj pretvorila u svojevrsnu edukativno-odgojnu večer.
– Zahvaljujem se svima vama koji pronosite hrvatsku riječ diljem Lijepe naše. Nastojite činiti i dalje ono što ste činili do sada a na ovom trinaestom festivalu „Pisme moje u škatuli stoje“ od srca vam čestitam u ime zadarskog ogranka Matice hrvatske. – kazao je prof. Došen.

Na kraju, svim sudionicima uručene su zahvalnice i prigodni pokloni. U uvodu programa minutom šutnje odana je počast svim preminulima hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu a himnu Lijepu Našu otpjevala je 16-godišnja Magdalena Buterin.



 

Skoči do alatne trake