Biograd na MoruKreće gradnja 36 POS stanova na Grandi: Svečano položen...

Kreće gradnja 36 POS stanova na Grandi: Svečano položen kamen temeljac

-

Biogradski gradonačelnik Ivan Knez (HDZ), ministar graditeljstva i prostornog uređenja i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar (HNS) te direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) Slavko Čukelj svečano su položili kamen temeljac za početak izgradnje šest stambenih zgrada iz programa poticajne stanogradnje (POS) u Biogradu na Moru u Bilogorskoj ulici. Bit će izgrađeno ukupno trideset šest stanova na šest zemljišta površine od 777 do 814 četvornih metara.

Grad Biograd na Moru preuzeo je, uz ostale obveze, i mnoge druge obveze kako bi ovaj projekt stambenog zbrinjavanja građana bio realiziran u ukupnom iznosu od 2 i po milijuna kuna: pripremu nekretnina za građenje, troškove pripreme za izgradnju, opremanje nekretnina  komunalnom infrastrukturom i priključenjem građevina na infrastrukturu, uređenje javne pristupne površine, odnosno ceste, izgradnju javne rasvjete, troškove izrade projektne dokumentacije za određene radove, izmještanja postojeće infrastrukture, komunalnog doprinosa te izvršenja dijela troškova gradnje.
– Danas ovdje otvaramo gradilište. Uskoro će krenuti buka strojeva, građevinski radnici, iskopi i temelji. Sljedeće godine ovdje će niknuti šest novih zgrada s uređenim okolišem i parkiralištem. Ovdje će biti 36 novih stanova, odnosno, domovi za 36 biogradskih obitelji. Koliko gradu poput Biograda znači da 36 novih obitelji ovdje ostane živjeti i zasnuje obitelj, ne treba posebno naglašavati. – izjavio je ministar Štromar.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja ima dva konkretna programa za stambeno zbrinjavanje: prvi, program subvencioniranja stambenog kredita za kupnju stana, kuće ili izgradnju kuće. U dvije godine provedbe ovog programa ovu mjeru je prepoznalo više od tri tisuće tristo i trideset obitelji. U tim se domovima, tijekom više od dvanaest mjeseci rodilo više od dvjesto pedeset djece. Drugi program je poticajna stanogradnja (POS) koja se pokazala kao uspješan model trajnog stambenog zbrinjavanja.

– Do sada je izgrađeno više od osam tisuća POS stanova, ovdje u Zadarskoj županiji 492 stana. U narednom razdoblju planirana je gradnja još tisuću stanova na području Republike Hrvatske. Tu se radi o devet tisuća obitelji kojima je program POS-a možda jedina mogućnost rješavanja stambenog pitanja. – dodao je Štromar.
Praksa je pokazala da postoji zloupotreba POS stanova, međutim, Štromar je istaknuo pripremu mjere i svih radnji u mogućnostima ministarstva, Ustava i zakona kako bi do stanova dolazili ono kojima su stvarno potrebni.
– Oni koji su prekršili ugovor bit će sankcionirani i te iznimke neće zaustaviti ovu mjeru koja, po mišljenju mnogih, ima konkretan demografski učinak. – decidiran je bio ministar Štromar.
Izvođač radova je tvrtka Centrogradnja d.o.o., rok je za realizaciju radova je nešto više od godinu i po dana, odnosno 540 dana. Nakon toga slijedi primopredaja stanova sukladno redu prvenstva.
Gradonačelnik Ivan Knez kazao je kako je, od 2015. godine, prijavljeno devedeset i devet kandidata.

– To ne znači da ćemo stati, naravno, nastavit ćemo s izgradnjom POS stanova. Grad Biograd na Moru je malo izmijenio pravilnik pa se na natječaj mogu javiti i građani susjednih općina Sv. Filip i Jakov, Pakoštane pa čak i iz Zagreba. Lista je objavljena i, kao što znamo, sada to nije stvar ni Grada ni APN-a već banke i kreditne sposobnosti. Po nama nema razloga da ne dobiju svi, a ako ovo bude malo, mi imamo ispod ovog  zemljišta još deset tisuća kvadrata i prema tome idemo dalje u proceduru. – rekao je Knez.
Ukupna vrijednost investicije iznosi 18,7 milijuna kuna od čega su državna poticajna sredstva 2,9 milijuna kuna.
Osim u Biogradu na Moru, započela je gradnja POS stanova još i Puntu na Krku i Đurđevcu, a uskoro će se graditi i u Splitu, Solinu, Trogiru, Šibeniku, Zadru te mnogim drugim općinama i gradovima.ODGOVORI:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest news

[SIKOVO] Otkriveno spomen-obilježje u počast i sjećanje na hrvatskog viteza Ivicu Erstića

Na dan pogibije, trećeg listopada, i trideset i druge obljetnice od tužnog događaja, u nazočnosti članova obitelji, visokih dužnosnika...

[IZGRADNJA CENTRA ZA STARIJE OSOBE] Općina Sv. Filip i Jakov potpisala i preuzela ugovor u vrijednosti od 7,4 milijuna eura

Načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić, župan Zadarske županije Božidar Longin i općinska vijećnica Anamarija Matešić danas...

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19. stoljeću kada su ih nosili vojnici i lovci. No, danas...

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do posljednjeg mjesta ispunjenim auditorijem, održana je Večer klapa na kojoj...

[BIOGRAD NA MORU] Komunalac d.o.o. pokrenuo radove na projektu “Kosa istok-zapad” za poboljšanje infrastrukture u vrijednosti od 6,7 milijuna eura

U Poduzetničkom inkubatoru Biogradu na Moru održan je koordinacijski sastanak javnopravnih tijela u povodu pokretanja projekta "Kosa istok -...

[ZAPOČELO PROŠIRENJE VODOOPSKRBNE MREŽE] 362 priključka za 1.069 korisnika u zaobalnom dijelu Općine Sv. Filip i Jakov

U sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026., u Raštanam Donjim, svečano je obilježen iznimno važan početak izgradnje proširenja...

Morate pročitati

Možda će vas zanimatiPOVEZANO
Preporučeno za vas

Skoči do alatne trake