Petak, 29 ožujka, 2024

Projekt „Sigurnost na vodi“: U programu obuke neplivača sudjelovalo tridesetero djece

Hrvatski Crveni križ-Gradsko društvo Crvenog križa Biograd na Moru već četvrtu godinu za redom provodi projekt „Sigurnost na vodi“, projekt Hrvatskog Crvenog križa kojem je cilj prevencija nesreća vezanih uz more ili vodu.

Kao dio projekta provodi se obuka za neplivače za djecu od 5 do 7 godina te tečaj „Juniori spasioci“ za djecu sedmih i osmih razreda. Osim u Biogradu na Moru, program je ove godine realiziran i u Sv. Filip i Jakovu u suradnji s Vaterpolo klubom Gusar.
Dodjelom diploma u Sv. Filip i Jakovu završena je obuka za neplivače u kojoj je sudjelovalo tridesetero djece.

Osim tečajeva za neplivače i „Juniora spasioca“ unutar projekta „Sigurnost na vodi“ provode se i druge aktivnosti kao što su edukativne radionice u dječjim vrtićima kroz koje se djecu upoznaje s „Kodeksom sigurnosti na vodi“ te potencijalnim opasnostima vezanim uz svima omiljene morske radosti. Kroz radionice se stavlja naglasak i na važnost očuvanja i zaštitu okoliša jer je poznato da se sva turistička mjesta pa tako i Biograd na Moru i Sv. Filip i Jakov suočavaju s problemom otpada koje turisti i domaće stanovništvo ostavljaju na plažama i odbacuju u more.

Iako je kroz projekt istaknuta edukacija djece jer su oni najosjetljivija skupina, cilj je kroz edukativne i informativne letke upoznati i užu i širu javnost s „Kodeksom sigurnost na vodi“ te na taj način spriječiti nesreće vezane uz boravak na i u vodi koje nažalost nisu rijetke. Utapanje je u Hrvatskoj četvrti uzrok nenamjernih ozljeda i broj umrlih od tog uzroka bilježi porast od 20 posto u 2017. godini u odnosu na 2016. godinu.
Upravo zbog ovakve statistike pokrenut je projekt „Sigurnosti na vodi“ koji će zasigurno pridonijeti sprječavanju brojnih nesreća te očuvanju i zaštiti priobalja i mora.


 

Skoči do alatne trake