Četvrtak, 25 travnja, 2024

Na Crkvinama uprizorene glagoljske oporuke Pakoštana iz 17. i 18. stoljeća

Na arheološkom lokalitetu Crkvine, na prostoru srednjovjekovne crkve svete Marije, u organizaciji Turističke zajednice općine Pakoštane, članovi Amaterskog kazališta Kuntrata iz Sv. Filip i Jakova uprizorili su glagoljske oporuke Pakoštana iz 17. i 18. stoljeća.
U uprizorenju „Sancta Maria ora pro nobis“ prikazani su tekstovi iz svećeničke Bratovštine od Uznesenja Blažene Djevice koja je imala sjedište u Biogradu na Moru a čiji članovi su bili brojni pakoštanski svećenici i laici, uglavnom glavari sela, kapetani i ostali časnici teritorijalnih snaga kao i članovi njihovih obitelji.

Aktivni članovi ove bratovštine bili su mještani Pakoštana Luka Maksan, don Jivan Vulin, vojvoda Bare Bašković, Luka Kurtović, Mateša Gašparović, Miko Škilić, Pero Maksanov, don Ante Bakija, Gašpar Bašković, don Martin Drašković, don Jakov Kužinović, Grgo Vujasinov i don Pero Kazija.
U fondu Državnog arhiva u Zadru, Oporuke iz kancelarije zadarskih knezova, postoji nekoliko oporuka koje su pisali mještani Pakoštana. Pišući ih u času smrti, ljudi su za sobom ostavljali svoju imovinu obitelji ali su se i brinuli za svoju dušu nakon smrti i tražili da se za njihovu dušu i duše njihovih predaka moli u određene dane, na primjer, na imendan, obljetnicu smrti ili na dan nekog sveca kojeg je umrli za života štovao ili su to činili njegovi preci.

U predstavi pod naslovom „Sancta Maria ora pro nobis“ sudjelovali su amaterski glumci Helena Mikas, Karmen Brajković, Lucija Jupek, Zvonimir Sutlović, Majda Radić, Jelena Helena Knežević i Josipa Križanac.
Transliteraciju kapitula i oporuka istražila je i obradila Grozdana Franov-Živković, tehničku potporu dao je Leon Eškinja dok je predstavu adaptirao i režirao Mirko Đinđić.



 

Skoči do alatne trake