Sv. Filip i JakovDan Općine Sv. Filip i Jakov: Nagrada za životno...

Dan Općine Sv. Filip i Jakov: Nagrada za životno djelo posthumno utemeljitelju Nove zore Mili Majici, načelnik Zoran Pelicarić istaknuo brigu o svakom žitelju

-

- Advertisment -spot_img

Općina Sv. Filip i Jakov, u hotelu Villa Donat u Sv. Filip i Jakovu, svečano je obilježila dvadeset i pet godina postojanja i u povodu Dana Općine Sv. Filip i Jakov i blagdana zaštitnika svetog Roka održala svečanu sjednicu Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov kojom je predsjedao predsjednik Vijeća Igor Pedisić.

U svečarskom ozračju, pred brojnim gostima iz Hrvatske i inozemstva, općinski načelnik Zoran Pelicarić istaknuo je važne aktualne projekte i aktivnosti, bilo realizirane, u tijeku ili one predstojeće.
– Naša je zadaća voditi brigu o sveopćem boljitku svih žitelja naše općine, svakog čovjeka ponaosob. Upravo na tom tragu naš mandat usmjeren je ka osmišljavanju kvalitetnih projekata, kako materijalnih infrastrukturnih, tako i nematerijalnih koji su još bitniji a to su ljudski potencijali, poticanje zapošljavanja, kultura, sport i svakako u ovom trenutku najbitnija demografija odnosno ostanak mladih. – istaknuo je Pelicarić.

Pritom je nastavio kako se svi projekti nisu slučajno dogodili već su rezultat sinergije Općine, Zadarske županije, države Hrvatske i Europske unije. Naveo je kao najvažnije infrastrukturne projekte i milijunska ulaganja u suradnji s Komunalcem i projekt Aglomeracija Biograd na Moru-Pašman-Tkon u okviru kojeg će do 2022. godine Općina Sv. Filip i Jakov imati ulaganja u vrijednosti od 180 milijuna kuna. Nadalje, istaknuo je investiciju Županijske lučke uprave Zadar i sanaciju lukobrana u Turnju u vrijednosti 3 milijuna kuna, pripremu natječaja za luku Sv. Filip i Jakov nakon četrdeset godina čekanja, suradnju sa Županijskom upravom za ceste i projekt izgradnje nogostupa u Sikovu, izgradnju podizne platforme na plaži za osobe s posebnim potrebama u Centru za rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov, uređenje plaža, izgradnju reciklažnog dvorišta, nabavu spremnika za komunalni otpad, nabavu navalnog vatrogasnog vozila u vrijednosti od 400 tisuća kuna, program sufinanciran od Europske unije „Zaželi – Sv. Filip i Jakov“ namijenjen starijima i nemoćnima, izgradnju dječjih vrtića i igrališta, ispraćajnica na grobljima, tržnica, digitalizaciju kino-dvorane u Sv. Filip i Jakovu i tako dalje.

Svečanu sjednicu uveličali su zamjenik Zadarske županije Šime Mršić, saborski zastupnik Davor Lončar, gradonačelnik grada-prijatelja Mohača Joszef Szeko, veleposlanici Republike Hrvatske u Slovačkoj i Crnoj Gori Aleksandar Heina i Veselko Grubišić, predsjednik Uprave Ilirije Goran Ražnjević, predstavnici hrvatskih nacionalnih manjina u Austriji, Mađarskoj, Slovačkoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini (oba entiteta), Vojvodini, Rumunjske, Srbije i Italije, župnici sve tri župe na području Općine Sv. Filip i Jakov i drugi.

Zamjenik župana Zadarske županije Šime Mršić kazao je kako Zadarska županija u skladu s mogućnostima pruža potporu razvojnim projektima općina te ustvrdio kako su kvalitetna komunalna infrastruktura i uređeni životni prostor temelj svakog razvoja.
– Posebno mi je drago da je Općina Sv. Filip i Jakov, u suradnji s Gradom Biogradom i susjednim općinama, krenula u, slobodno mogu kazati, „projekt stoljeća“ – Aglomeraciju Biograd na Moru-Pašman-Tkon koja uključuje izgradnju vodovodne mreže i mreže odvodnje u vrijednosti više od 800 milijuna kuna. – dodao je Mršić.
Isto tako, ohrabruje podatak, rekao je zamjenik župana, kako je u srpnju bilo dvije tisuće sedamsto više zaposlenih u odnosu na prošlogodišnji isti mjesec te kako trenutno Zadarska županija broji 60 tisuća zaposlenih.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Rumunjskoj Petar Hacegan posebno je istaknuo, uz Općinu Sv. Filip i Jakov, pokretača kulturno-umjetničke manifestacije „Lito folklora“ predsjednika KUD-a Sv. Roko Ivana Eškinju Lantanu nazvavši ga „srcem, mozgom, inicijatorom i „krivcem““ ove manifestacije.
Državnu himnu izvela je zadarska sopranistica Nela Šarić, a minutom šutnje odana je počast svim stradalnicima tijekom Domovinskog rata i prvom predsjedniku Republike Hrvatske dr. Franji Tuđmanu.

Nakon svečane sjednice i dodjele nagrada i priznanja, općinski načelnik Zoran Pelicarić i vijećnik i direktor Komunalca Marin Colić svečano su otkrili spomen-ploču posvećenu Mili Majici, utemeljitelju Poljoprivredne zadruge Nova zora i saborskom zastupniku u tri mandata. Spomen-ploču izradio je zadarski akademski kipar Igor Maštruko. U ime obitelji, Vlado Majica u prigodnom govoru kazao je kako je njihov otac imao dva braka: jedan s Novom zorom, drugi sa svojom obitelji koja je, kazao je, često ostajala uskraćena na račun onog drugog braka. Zahvalio se svima koji su prepoznali rad i doprinos njegova oca i na ovaj način odali mu priznanje.

– Naš Bogom dani kraj oduvijek je privlačio poduzetne i poštene ljude koji su kroz povijest pridonosili svekolikom razvoju našeg mjesta i kraja. Nabrojio bih samo neke koji su ostavili neizbrisiv trag: Manfred Borelli i cijela obitelj Borelli, Šime Pelicarić, osnivači Nove zore Joso Baričić, Branko Brzić, Andre Diklan, Ljubo Majica, Vlado Milat, Jugoslav Mikecin, Anđelko Morović, Josip Uranija i Davor Morović. – kazao je Vlado Majica.

U glazbenom dijelu programa nastupio je tenor Marko Škugor koji je, na zadovoljstvo nazočnih, otpjevao „Srce južnjačko“, „Nije u šoldima sve“, „Kad mi dođeš ti“ i „Croatijo, iz duše te ljubim“.


Općinska priznanja i Nagrada za životno djelo

Općinska priznanja i Nagradu za životno djelo Dana Općine Sv. Filip i Jakov dobitnicima su uručili predsjednik Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov Igor Pedisić i načelnik Zoran Pelicarić. Nagrada za životno djelo posthumno je  dodijeljena utemeljitelju Poljoprivredne zadruge Nova Zora i bivšem saborskom zastupniku Mili Majici – Nagrada za životno djelo. Nagradu je preuzeo njegov sin Vlado Majica. Zapovjedniku Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sv. Filip i Jakov Jošku Majici uručen je Zlatni grb, glazbenoj skupini Jeremiah’s Srebrni grb, sportašu Denisu Galešiću Brončani grb, a općinska priznanja svećeniku don Tomislavu Dubinku, učeniku sedmog razreda Leonardu Santiniju, sportašu Duji Juriću te ugostitelju Anti Barčiću.
U ime nagrađenih zahvalio se zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sv. Filip i Jakov Joško Majica. 

ODGOVORI:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest news

[VRIJEDNA DONACIJA] Biogradska bolnica dobila novčanu pomoć gospodarstvenika za nabavu dva uređaja vrijedna više od 100 tisuća eura

Specijalna bolnica za ortopediju Biograd na Moru osigurala je opremu vrijednu više od 100 tisuća eura koja je rezultat...

[“GASTRO KREIRAJ SAM”] Veliki uspjeh biogradskih srednjoškolaca u konkurenciji 25 strukovnih škola

Učenici 2. razreda smjera kuhar Patrik Čudina i Noa Rudić osvojili su 3. mjesto na natjecanju "Gastro kreiraj sam"...

[JAVNI POZIV] Prikupljanje ponuda za izdavanje koncesijskih odobrenja za obavljanje djelatnosti na području Parka prirode Vransko jezero

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero objavljuje pozive za javno prikupljanje ponuda za izdavanje koncesijskih odobrenja za obavljanje djelatnosti...

[„ČUDINOV DAN“] Nastavljen hvalevrijedan običaj kada Čudinovi počaste cijelo selo

Na dan prije korizme, U Pakoštanama na trgu ispred mjesne crkve, održan je desetljećima dug tradicionalni događaj - „Čudinov...
- Advertisement -spot_imgspot_img

[PREMJEŠTAJ PLOVILA U JAZU] Zbog sanacije tri sjeverna gata, korisnici se obvezuju premjestiti plovila

Županijska lučka uprava Zadar obavještava korisnike prva tri sjeverna gata u luci Jaz u Biogradu na Moru o početku...

[TKO IMA NAJKVALITETNIJE ULJE?] Održana šesta Manifestacija mladih maslinovih ulja u Vrani

Podjelom nagrada i priznanja sudionicima po šesti put održana je  “Manifestacija mladih maslinovih ulja” u baštinskom hotelu Maškovića han...

Must read

- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you

Skoči do alatne trake