Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Djeca naučila plivati: Završena obuka za neplivače za 42 djece u sklopu projekta „Sigurnost na vodi“

Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Biograd na Moru već četvrtu godinu za redom provodi projekt „Sigurnost na vodi“ Hrvatskog Crvenog križa  kojem je cilj prevencija nesreća vezanih uz more ili vodu.
Kao dio projekta provodi se obuka za neplivače za djecu od 5 do 7 godina te tečaj „Juniori spasioci“ za djecu sedmih i osmih razreda u Biogradu na Moru i Sv. Filip i Jakovu. Projekt  se provodi u partnerstvu  s Plivačkim klubom Dupin iz Biograda na Moru te Vaterpolo klubom Gusar iz Sv. Filip i Jakova.

Dodjelom diploma 25. srpnja 2018. u Biogradu na Moru završena je obuka dvije skupine neplivača, ukupno 40 djece, a već sljedeći tjedan s tečajem kreće nova skupina unutar koje je 12-ero djece. Do kraja ljeta se u planu je formiranje novih skupina te su svi zainteresirani dobrodošli.

Osim tečajeva za neplivače i tečaja „Juniori spasioce“ unutar projekta „Sigurnost na vodi“  provode se i druge aktivnosti kao što su edukativne radionice u dječjim vrtićima kroz koje se djecu upoznaje s Kodeksom sigurnosti na vodi te potencijalnim opasnostima vezanim uz svima omiljene morske radosti. Kroz radionice se naglasak stavlja i na važnost očuvanje i zaštitu okoliša jer je poznato da se sva turistička mjesta pa tako i Biograd na Moru i Sv. Filip i Jakov suočavaju s problemom otpada koje turisti i domaće stanovništvo odlažu na plažama i bacaju u more.

Iako je kroz projekt stavljen naglasak na edukaciju djece jer su oni najosjetljivija skupina, cilj je kroz edukativne i informativne letke upoznati i užu i širu javnost s Kodeksom sigurnosti na vodi te na taj način spriječiti nesreće vezane uz boravak na i u vodi koje nažalost nisu rijetke. Utapanje je u Hrvatskoj četvrti uzrok nenamjernih ozljeda i broj umrlih od tog uzroka bilježi porast od 20 posto u 2017. u odnosu na 2016. godinu.
– Upravo zbog ovakve statistike pokrenut je projekt „Sigurnosti na vodi“ koji će zasigurno pridonijeti sprečavanju brojnih nesreća te očuvanju i zaštiti priobalja i mora. Stoga još jednom pozivamo sve zainteresirane roditelje da prijave djecu na obuku za neplivače i na tečaj „Juniori spasioci“. – rekla je ravnateljica ogranka Crvenog križa Franka Troskot.


 

Skoči do alatne trake