Biograd na MoruNa Gastro Biogradu pobijedilo jelo plave Hrvatske Davida Skoke

Na Gastro Biogradu pobijedilo jelo plave Hrvatske Davida Skoke

-

- Advertisment -spot_img

Biogradski stol evoluirao je u Gastro Biograd, trodnevni konceptualno novi gastro-turistički događaj prepun zabave i gastro-užitaka. Započelo je tradicionalnim mimohodom Gradske glazbe Biograd, Biogradskih mažoretkinja, Kulturno-umjetničkog društva Kralj Tomislav iz Biograda i drugih kulturno-umjetničkih skupina iz Hrvatske, a nastavilo se središnjim događajem manifestacije kulinarskim dvobojem dvojice hrvatskih masterchefova – Branka Ognjenovića iz Bjelovara kao predstavnika „zelene Hrvatske“ i Davida Skoke iz Banjola kao predstavnika „plave Hrvatske“. Uz voditelje Davora Dretara Drelu, Igora Jelinića Tota i Branku Pelicarić, chefovi su pomno pripremali jela čiju su recepturu za ovu prigodu posebno pripremili.
– Ja ću raditi teleći perkelt na jedan moderniji i ljepši način tako da će biti umak od svježe paprike u tijestu u roli. Sve to bit će zaokruženo pjenom od vrhnja. Dodat ću malo zelenila, odnosno bit će to spoj svega što raste unutar pedeset metara u krugu: teletina, luk, žitarice, mlijeko, sve nam je to nadohvat ruke. Drago mi je da ću moći predstaviti taj dio zelene Hrvatske. – rekao je Ognjenović.

Njegov kolega iz malenog ribarskog i turističkog mjesta pored Pule, Banjola, odlučio se za ribu kojoj se prema njegovom mišljenju pridaje premala pozornost.
– Danas sam zamislio jelo na bazi raže kamenjarke. Raža je prekrasna riba koja se na sjevernom Jadranu poprilično lovi, a rijetko se nalazi na stolovima u domovima, eventualno kod ribara, u restoranima još i rijeđe. Ovo je lijepi trenutak da predstavim tu namirnicu koja je naša, autohtona, tipična i prepoznatljiva. – rekao je Skoko.

Skoko dodaje kako se pojedine namirnice iz mora, kao što su raža, ušata i salpa, rijetko nalaze u restoranima te smatra kako bi ih turisti rado prihvatili.
– Zato radim na promociji tih manje cijenjenih riba kojih još uvijek imamo dovoljno. Uz ražu, skuhao samo malo palente koju ću zapeći u pećnici, a dodavanjem cherry rajčice dobit ćemo određenu slatkoću jela. – rekao je Skoko.

Deseteročlani žiri dao je ipak malu prednost istarskom chefu, a svoju odluku obznanio je Boris Hrepić Hrepa, član nekadašnjeg splitskog benda Daleka obala.
– Nisam se prepustio prvoj osjećaju, čekao sam taj peti i šesti. Jako je bilo teško između ova dva jela izabrati jedan. Izgleda da je presudilo jelo s okusom mora i prirodno okruženje članova žirija. Tako da je isplivalo za malu dlaku jelo Davida Skoke. – rekao je Hrepa.
Posjetitelji Gastro Biograda koji su kupili gastronomsku putovnicu mogli su uživati u spletu okusa ova dva pripremljena jela vrhunskih kulinarskih majstora ali i dvadeset i tri ugostitelja iz Biograda i Hrvatske te kuhara iz kulinarskog studija Majstor kuhar. Biogradskim bazenom širili su se mirisi različitih jela, od janjetine s graškom, rižota od plodova mora, dalmatinske pašticade, viške pogače, slavonskog čobanca do ribljih specijaliteta.

U glazbenom dijelu nastupio je uvijek na šalu spreman i rado viđen gost Mladen Grdović, a drugog dana kantautor iz Jastrebarskog Ivan Zak.
Drugog dana manifestacije svoje proizvode ponudili su domaći sirari i vinari. Tijekom završnog trećeg dana Gastro Biograda nastupila je zagrebačka plesna skupina Atomic Dance Factory uz pratnju artista-akrobata na svili te atraktivnog vatrenog šoua uz mnoštvo svjetlosnih efekata. Rok Florjančič, svjetski amaterski prvak u slobodnom stilu na vodenom skuteru, demonstrirao je svoje vještine na bazenu.

Gastro Biograd organizirali su zajedničkim snagama Grad Biograda na Moru, Turistička zajednica grada Biograda na Moru i Ilirija d.d. Biograd na Moru. 

ODGOVORI:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest news

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19. stoljeću kada su ih nosili vojnici i lovci. No, danas...

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do posljednjeg mjesta ispunjenim auditorijem, održana je Večer klapa na kojoj...

[BIOGRAD NA MORU] Komunalac d.o.o. pokrenuo radove na projektu “Kosa istok-zapad” za poboljšanje infrastrukture u vrijednosti od 6,7 milijuna eura

U Poduzetničkom inkubatoru Biogradu na Moru održan je koordinacijski sastanak javnopravnih tijela u povodu pokretanja projekta "Kosa istok -...

[ZAPOČELO PROŠIRENJE VODOOPSKRBNE MREŽE] 362 priključka za 1.069 korisnika u zaobalnom dijelu Općine Sv. Filip i Jakov

U sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026., u Raštanam Donjim, svečano je obilježen iznimno važan početak izgradnje proširenja...
- Advertisement -spot_imgspot_img

[NA POLUOTOKU] Rekonstrukcija i dogradnja vodovodne i kanalizacijske mreže u Biogradu na Moru

U sklopu projekta rekonstrukcije i dogradnje vodovodne i kanalizacijske mreže, intenzivno se radi na unaprjeđenju vodoopskrbe i odvodnje u...

[POZIV] Pridružite se Timu Europe Direct i postanite neovisni komunikatori!

U svrhu pojačavanja aktivnosti informiranja i aktivnog uključivanja građana u teme koje se odnose na Europsku uniju i njezine...

Must read

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19....

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do...
- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Skoči do alatne trake