Utorak, 14 svibnja, 2024

Predstavljen projekt „Centar za održivi turizam Biosfera Biograd“: Zgrada stare škole u Biogradu postaje centar aktivnog turizma

U baštinskom hotelu Maškovića han u Vrani održana je početna konferencija projekta „Centar za održivi turizam Biosfera Biograd“ nastalog u okviru natječaja „Promicanje održivog korištenja baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode“.
Ukupna vrijednost projekta je približno 21,8 milijuna kuna, a bespovratna sredstva u iznosu od približno 12,8 milijuna sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkuretnost i kohezija“ te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 1,4 milijuna kuna. Projekt će trajati dvije godine i devet mjeseci, odnosno do kraja veljače 2021. godine.

Projekt provodi Javna ustanova Park prirode Vransko jezero u partnerstvu s Klasterom za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA, Gradom Biogradom na Moru i Hrvatskom gorskom službom spašavanja. Usmjeren je ka održivom korištenju prirodne baštine putem razvoja, ponude i promidžbe aktivnosti vezanih za aktivni, pustolovni, kulturni i drugih vidova turizma posebnih interesa s ciljem produljenja sezone i proširenja turističke ponude koja bi u konačnici stvorila nove održive izvore prihoda lokalnom stanovništvu.

Opći cilj projekta je doprinos održivom razvoju lokalnih zajednica i njihovih ekonomija održivim korištenjem i aktiviranjem potencijala prirodne baštine nacionalnih parkova i parkova prirode na širem području Zadarske, Šibensko-kninske i Ličko-senjske županije kroz održivi aktivni turizam temeljen na prirodnoj baštini uz povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta kako postojećih, tako i novih posjetiteljskih infrastruktura i sadržaja u zaštićenim područjima prirode, posebice u dijelovima nacionalnih parkova i parkova prirode koja se do sada nisu sustavno i učinkovito koristila i valorizirala.
Pozdravnu riječ održali su ovom prigodom ravnatelj JU Park prirode Vransko jezero Danijel Katičin, zamjenik načelnika Općine Pakoštane Josip Klarić, gradonačelnik Biograda na Moru Ivan Knez, pomoćnica ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Iva Kovač, načelnik sektora u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Damir Tomasović, pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Igor Kreitmeyer te zamjenik župana Zadarske županije Šime Mršić.

Ranko Milić

Projekt „Centar za održivi turizam Biosfera Biograd“ predstavio je Ranko Milić iz CEDRA-e Split, organizacije koja je jedan od partnera u ovom projektu.
U užem obuhvatu projekt uključuje Biograd na Moru i jedinice koje graniče s Parkom prirode Vransko jezero: općine Pakoštane, Pirovac, Stankovci, Tisno te grad Benkovac. U širem obuhvatu projekt „pokriva“ područja šest nacionalnih parkova i parkova prirode: Paklenica, Velebit, Telašćica, Kornati, Krka i Vransko jezero, tri županijske javne ustanove za zaštićena područja prirode, Zadarsku, Ličko-senjsku i Šibensko-kninsku županiju.
Uvođenjem četrnaest novih sadržaja do 2023. godine, kao što su na primjer, posjetiteljski centar, postav sobe, program edukativnih radionica i predavanje, mobilna igra Nature2Go, interaktivne VR i AR prezentacijske aplikacije i tako dalje, planira se povećanje broja posjetitelja parka prirode Vransko jezero za 42 posto u odnosu na 2016. godinu.


U Biogradu na Moru, na atraktivnoj lokaciji u zgradi stare škole, šest navedenih nacionalnih parkova i parkova prirode predstavit će, u sklopu projekta, ponudu aktivnog turizma. Temeljni infrastrukturni objekt Biosfere Biograd bit će navedena zgrada ukupne građevinske površine od 1085 četvornih metara, maksimalnog kapaciteta od 180 ljudi i s 15 parkirnih mjesta.
– U tom objektu bi se stvorilo mjesto za promociju svega onog što želimo kroz ovaj projekt ponuditi. Lokacija je fantastična i ovdje vidimo da je Grad Biograd na Moru prepoznao vrijednost neiskorištenog resursa. To je na samom prilazu rivi i vrlo je eksponirana i frekventna lokacija. Zaista mislim da ovo mjesto može postati meka aktivnog turizma cijelog područja. Planiramo ponudit najmanje trinaest proizvoda bilo aktivnog, bilo kulturnog ili gastro turizma i u budućem objektu. – istaknuo je Milić.
Ti turistički proizvodi uključivat će pješačnje/trčanje/trekking/planinarenje, penjanje/alpinizam, cikloturizam/brdski biciklizam, jahanje, jedrenje, veslanje/kanuing/rafting, ronjenje, ribolov, letenje, ekološki, obrazovni, gastronomski, kulturno-kreativni i druge oblike turizma s ciljem postanka globalno prepoznatljive destinacije aktivnog turizma.
Tijekom prezentacije Ranko Milić iznio je nekoliko zanimljivih podataka. Prema UNDP-u, održivi aktivni turizam ostvaruje po gostu 13 puta veći prihod od masovnog. Čak 65 posto prihoda od aktivnog turizma ostaje destinacijskoj zemlji u razvoju za razliku od samo 5 posto u slučaju all-inclusive masovnih turističkih aranžmana.
Cikloturizam, naglasio je Milić, prema studiji naručene od Europske unije, ostvario je 2012. godine 44 milijarde eura prihoda, što je za 5 milijardi više od cruising turizma. Tržišni potencijal cikloturizma na Mediteranu je 24 milijarde eura godišnje što je polovica trenutnog prihoda Europe. Čak 7,6 posto odnosno 5,2 milijuna Nijemaca je bilo na barem jednom putovanju biciklom s najmanje tri noćenja, a od 2014. do 2016. zabilježen je porast od 30 posto.



 

Skoči do alatne trake