Pakoštane2. Večer folklora u Dragama: Šest folklornih društava predstavilo...

2. Večer folklora u Dragama: Šest folklornih društava predstavilo običaje svojeg kraja

-

- Advertisment -spot_img

U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva Sv. Ante iz Draga, u Dragama je održana druga po redu Večer folklora na kojoj je sudjelovalo šest kulturno-umjetničkih udruga iz Zadarske županije ali i Lijepe Naše: KUD Sv. Ivan iz Gorice, KUD Šubić iz Novske, KUD Zora iz Betine, KUD Paurija iz Dubravaca, KUD Ivan Goran Kovačić iz Bibinja te domaćin KUD Sv. Ante iz Draga.

Na početku manifestacije goste su pozdravili u ime KUD-a Sv. Ante predsjednica Bosiljka Stojanov te u ime Općine Pakoštane zamjenik načelnika Josip Klarić.
– Pozdravljam ovu manifestaciju, rad i trud KUD-a Sv. Ante iz Draga, kao i ostalih gostujućih KUD-ova, koje ulažu kako bi se očuvala naša kulturna baština i prenosila s naraštaja na naraštaj. – rekao je Klarić.
KUD Sv. Ante iz Draga, u dvije godine djelovanja, zabilježio je više od dvadeset nastupa. Gostovali su Pakoštanima, Betini, Pridrazi, Gorici, Kloštar Ivaniću, Novskoj i u Biogradu na Moru. Isto tako, sudjelovali su na Smotri folklore Zadarske županije i prošle godine organizirali prvu Večer folklora u Dragama. U listopadu ove godine nastupit će na šestom Susretu čuvara hrvatske etno-baštine u Stuttgartu.

KUD Sv. Ante čini pedeset članova triju naraštaja podijeljenih u dvije skupine: Skupina odraslih i skupina mladih. Cilj udruge je promicanje i poticanje kulturne baštine kako mjesta Drage, tako i Općine Pakoštane, Zadarske županije i Lijepe Naše prikazujući izvorna i koreografirana kola i pjesme uz druženje i suradnju s drugim kulturno-umjetničkim društvima.
Pokuse su u početku održavali u vjeronaučnoj dvorani koja je s vremenom, zahvaljujući sve brojnijem članstvu, postala tijesna pa sada nastupe uvježbavaju u prostoru osnovne škole u Dragama. Vježbaju dvaput tjedno uz stručno vodstvo voditelja i koreografa Ivana Baričića i etnomuzikologa prof. Jordanka Miloša.

KUD Sv. Ivan Krstitelj iz Gorice broji oko trideset članova, a osnovan je 2006. godine. Svake godine u svome mjestu organiziraju Večer folklora „Zapivat ću, nek’  se pisma čuje“.
KUD Šubić iz Novske osnovan je 1995. godine i u svome djelovanju posvećeni su njegovanju zavičajne narodne baštine, izvornih pjesama i plesova novljanskog kraja ali i drugih dijelova Hrvatske. Sudjelovali su na svim državnim smotrama folklora, od Brodskog kola, Đakovačkih vezova, do Vinkovačkih jeseni i drugih smotri.
KUD Zora iz Betine osnovani su 1957. godine i jedna su od najstarijih kulturno-umjetničkih društava u šibenskom kraju. Članstvo broji oko trideset odraslih članova i desetak djece. Vrijedni su skupljači narodnih napjeva koje su i objavili 2016. godine u Betinskoj pismarici.
KUD Paurija iz Dubravaca u Karlovačkoj županiji započela je radom 2005. godine i ime je dobio po kraju između dviju rijeka – Dobre i Mrežnice. Društvo djeluje kroz šest sekcija: zbor, folklor, muška vokalna skupina, glazbena, dramska i etno sekcija. Okuplja četrdeset i pet članova, a sudjelovali su na mnogim poznatim folklornim manifestacijama širom Hrvatske.

KUD Ivan Goran Kovačić iz Bibinja utemeljen je 1955. godine i do dan danas djeluje bez prekida. Čine ga dramska i folklorna sekcija, dalmatinske klape – muška i ženska, mandolinski ansambl. Organizatori su susreta dalmatinskih klapa u Bibinjama pod nazivom „Raspivano Bibinje“ kao i već četrnaest godina zaredom Večer folklora.
Večer folklora u Dragama privedena je kraju dodjelom zahvalnica predsjednice KUD-a Sv. Ante Bosiljke Stojanov sudionicima i izvođenjem zajedničke pjesme „Kome bi šumilo“. 

ODGOVORI:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest news

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19. stoljeću kada su ih nosili vojnici i lovci. No, danas...

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do posljednjeg mjesta ispunjenim auditorijem, održana je Večer klapa na kojoj...

[BIOGRAD NA MORU] Komunalac d.o.o. pokrenuo radove na projektu “Kosa istok-zapad” za poboljšanje infrastrukture u vrijednosti od 6,7 milijuna eura

U Poduzetničkom inkubatoru Biogradu na Moru održan je koordinacijski sastanak javnopravnih tijela u povodu pokretanja projekta "Kosa istok -...

[ZAPOČELO PROŠIRENJE VODOOPSKRBNE MREŽE] 362 priključka za 1.069 korisnika u zaobalnom dijelu Općine Sv. Filip i Jakov

U sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026., u Raštanam Donjim, svečano je obilježen iznimno važan početak izgradnje proširenja...
- Advertisement -spot_imgspot_img

[NA POLUOTOKU] Rekonstrukcija i dogradnja vodovodne i kanalizacijske mreže u Biogradu na Moru

U sklopu projekta rekonstrukcije i dogradnje vodovodne i kanalizacijske mreže, intenzivno se radi na unaprjeđenju vodoopskrbe i odvodnje u...

[POZIV] Pridružite se Timu Europe Direct i postanite neovisni komunikatori!

U svrhu pojačavanja aktivnosti informiranja i aktivnog uključivanja građana u teme koje se odnose na Europsku uniju i njezine...

Must read

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19....

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do...
- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Skoči do alatne trake