Petak, 29 ožujka, 2024

Manifestacija „Mali Križi, malo biži“ u Pakoštanima: Posjetitelji uživali u jelima s „bižima“

U središtu Pakoštana, na rivi, u organizaciji Turističke zajednice općine Pakoštane, a uz svesrdnu pomoć domaćih žena, održana je druga po redu manifestacija „Mali Križi“, malo biži“. Uz dalmatinsku pjesmu, posjetiteljima su posluživana jela spravljena od graška, odnosno u domaćem govoru poznatijih kao „biža“.

– Na tradicionalan način nastojimo proslaviti blagdan Tijelova, u Pakoštanima to zovemo Mali Križi koji se vežu na Križe, naš lokalni blagdan Spasovo, odnosno blagdan Uzašašća Gospodinova kojeg slavimo. Za Male Križe, u prošlosti kada smo bili pretežito poljoprivredna sredina za razliku od danas kada smo turistička, spremalo se jelo janjetina s „bižima“ budući da se u velikoj mjeri sadio grašak na našim poljima u Vranskom bazenu. Mi smo na ovoj manifestaciji ponudili oko 25 izvedenica toga jela na temu „biža“. – rekla je Danijela Vulin iz Turističke zajednice općine Pakoštane.

Tako su posjetitelji imali prigodu kušati gulaš s „bižima“ i teletinom, pitu od „biža“ povrća i pancete, „maneštra“ od „biža“, „polpete“ od „biža“, „biži“ i bob s blitvom, varivo od „biža“ i još puno toga s okusom ovog povrća. Uz ova glavna jela, moglo se i uživati i u domaćim poslasticama „fritama“ i „mimcima“. Svako jelo bilo je opisano na izvješenim plakatima na hrvatskom i engleskom jeziku.

– Tu je i tematska radionica gdje žene i djevojke odjevene u tradicionalnu pakoštansku nošnju pletu vjenčiće za glavu od cvijeta šterbut. Od njega su ranije naše bake plele vjenčiće djevojkama. Pokušavamo očuvati taj običaj našeg kraja, angažirati naše mlade djevojke i pozitivno ih „zaraziti“ time da bi ta tradicija opstala. – dodala je Vulin.

Osim domaćih žena koje su se iskazale u kulinarskim vještinama, svoje vještine pokazale su i Pakoške mažoretkinje pod vodstvom Silve Bakija, od najmlađih do onih nešto starijih.
U bogatom programu ovog ljeta na području općine Pakoštane, 9. lipnja u Pakoštanima nas očekuje priredba „Zapivajmo i zabalajmo“ dok će se u Dragama održati na isti datum Smotra folklora u organizaciji domaćeg KUD-a Sv. Ante Drage.



 

Skoči do alatne trake