Sv. Filip i JakovZapočinje izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta za područje cijele...

Započinje izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta za područje cijele Općine Sv. Filip i Jakov u vrijednosti od gotovo 2,7 milijuna kuna

-

- Advertisment -spot_img

U Svetom Filip i Jakovu, u novoj općinskoj vijećnici, općinski načelnik Zoran Pelicarić u ime Općine Sv. Filip i Jakov i Mario Lasan u ime tvrtke-izvođača radova Geotehnike d.o.o. iz Selca na otoku Braču, potpisali su ugovor o izgradnji i opremanju reciklažnog dvorišta Općine Sv. Filip i Jakov.

Na početnoj konferenciji za medije sazvanoj u povodu početka provedbe EU projekta „Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorište Općine Sv. Filip i Jakov“ istaknuta je ukupna vrijednost projekta u iznosu od nešto manje od 2 milijuna i 970 tisuća kuna od čega je bespovratnih nešto više od 2 milijuna i 450 tisuća kuna. Projekt je sufinanciran u 85-postotnom udjelu EU sredstvima iz Kohezijskog fonda u sklopu poziva „Građenje reciklažnih dvorišta“ temeljem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. godine, a preostalih 15 posto osigurala je Općina Sv. Filip i Jakov. Razdoblje provedbe projekta je od 15. rujna 2017. godine do najkasnije 10. veljače 2019. godine. Podsjetimo se, Općina Sv. Filip i Jakov je sredinom studenog prošle godine potpisala ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s Ministarstvom zaštite okoliša i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao posredničkim tijelima.

Načelnik Zoran Pelicarić naveo je prethodne radnje koje su morale biti obavljene da bi se došlo do izgradnje reciklažnog dvorišta Općine Sv. Filip i Jakov: od usvajanja izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Zadarske županije, pripremanja projektne dokumentacije, do kupnje zemljišta.
– Sljedeći korak općinskog tima, najviše moje zamjenice Josipe Mrkić i voditelja ovog projekta Darka Mikasa, koji se nadovezuje na izgradnju reciklažnog dvorišta, je na jesen osigurati spremnike za odvajanje komunalnog otpada. Natječaj kreće u rujnu. – rekao je Pelicarić.
Radovi započinju odmah, odnosno, tvrtka Geotehnika d.o.o. obvezna je započeti radove u roku od mjesec dana od dana sklapanja ugovora. Operativno središte Geotehnike nalazi se u Rugvici pokraj Zagreba a kao glavne djelatnosti naveo je Lasan izgradnju i sanaciju infrastrukturnih objekata, mostova, nadvožnjaka i slično, potom, odlagališta otpada i reciklažnih dvorišta. U Hrvatskoj zapošljava 80 radnika, a djeluju i u inozemstvu, u Sloveniji i Njemačkoj.

– Radimo trenutno još nekoliko identičnih projekta izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta u Sv. Ivanu Zelini, Pregradi i Senju. Nadamo se uspješnoj suradnji. – naglasio je Lasan.
Nadzor radova obavit će tvrtka Bold d.o.o. iz Zagrebu u ime koje je potpisivanju ugovora o izvođenju radova nazočio Jakov Burazin.
Radovi obuhvaćaju izgradnju vratarnice, mosnu vaga, sve oblike kontejnera prema Zakonu o gospodarenju otpadom, zatim, balirku, vertikalni sjekač granja i viličar.
– Cilj projekta je pridonijeti povećanju stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada i smanjiti količinu otpada koja se odlaže na odlagalište kroz izgradnju i opremanje reciklažnog dvorišta te kroz informiranje i edukaciju stanovnika o ulozi reciklažnog dvorišta u cjelokupnom sustavu gospodarenja otpadom. – naglasio je voditelj projekta Darko Mikas.

U sklopu projekta bit će provedene informativno-obrazovne aktivnosti namijenjene javnosti i prilagođene ciljnim skupinama o važnosti sprječavanja nastanka otpada, odvajanju u kućanstvu i ulozi reciklažnog dvorišta. Neke od njih su podjela letaka, informativno-obrazovne aktivnosti za žitelje i pravne osobe te prezentacije za djecu osnovnoškolske i vrtićke dobi.

Predviđa se da će u cjelovitoj kalendarskoj godini, nakon ishođenja uporabne dozvole, u reciklažnom dvorištu biti prikupljeno 7 i po tona odvojeno prikupljenog otpada.
Lokacija reciklažnog dvorišta bit će iznad tzv. Banovih bora, oko jedan kilometar zračne linije sjeveroistočno od središta Sv. Filip i Jakova. Na zemljištu veličine 3.025 četvornih metara za reciklažno dvorište predviđena je površina od 1758 četvornih metara.
Nakon rješavanja odvajanja otpada u kućanstvu i izgrađenog i opremljenog reciklažnog dvorišta, istaknuo je Pelicarić, slijedi najteži korak a to je rješavanje krupnog otpada koji će zahtijevati i puno veće investicije. 

ODGOVORI:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest news

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19. stoljeću kada su ih nosili vojnici i lovci. No, danas...

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do posljednjeg mjesta ispunjenim auditorijem, održana je Večer klapa na kojoj...

[BIOGRAD NA MORU] Komunalac d.o.o. pokrenuo radove na projektu “Kosa istok-zapad” za poboljšanje infrastrukture u vrijednosti od 6,7 milijuna eura

U Poduzetničkom inkubatoru Biogradu na Moru održan je koordinacijski sastanak javnopravnih tijela u povodu pokretanja projekta "Kosa istok -...

[ZAPOČELO PROŠIRENJE VODOOPSKRBNE MREŽE] 362 priključka za 1.069 korisnika u zaobalnom dijelu Općine Sv. Filip i Jakov

U sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026., u Raštanam Donjim, svečano je obilježen iznimno važan početak izgradnje proširenja...
- Advertisement -spot_imgspot_img

[NA POLUOTOKU] Rekonstrukcija i dogradnja vodovodne i kanalizacijske mreže u Biogradu na Moru

U sklopu projekta rekonstrukcije i dogradnje vodovodne i kanalizacijske mreže, intenzivno se radi na unaprjeđenju vodoopskrbe i odvodnje u...

[POZIV] Pridružite se Timu Europe Direct i postanite neovisni komunikatori!

U svrhu pojačavanja aktivnosti informiranja i aktivnog uključivanja građana u teme koje se odnose na Europsku uniju i njezine...

Must read

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19....

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do...
- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Skoči do alatne trake