Subota, 20 travnja, 2024

Ministar Goran Marić i načelnik Zoran Pelicarić potpisali ugovor: Kula Turanj prešla u ruke Općine Sv. Filip i Jakov

Ministar državne imovine Goran Marić u ime Republike Hrvatske, i općinski načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić u ime Općine Sv. Filip i Jakov, svečano su potpisali ugovor o dodjeli na korištenje Kule Turanj, zgrade spomeničke baštine, sa svrhom stavljanja u funkciju izložbenog prostora i prostora za Turističko-informativni centar Turanj.
Ugovorom potpisanim u novoj općinskoj vijećnici navedena nekretnina dodjeljuje se Općini Sv. Filip i Jakov na razdoblje od petnaest godina.

Svečanom činu nazočili su, uz potpisnike ugovora ministra Marića i načelnika Pelicarića, predsjednik Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov Igor Pedisić, zamjenica načelnika Josipa Mrkić te općinski vijećnici Marin Colić, Mirjana Mrvičić, Anamarija Matešić, Renata Batur, Željko Serdarević i Tomislav Demo.
Načelnik Pelicarić zahvalio je ministru na inicijativi pokretanja posebnog ministarstva za državnu imovinu istaknuvši imovinsko-pravno stanje kao temelj svakog razvoja, bilo općine, županije ili države.

– Kula Turanj simbol je Turnja, u povijesti je služila za obranu od Turaka. Zajedno s Ministarstvom kulture, mi kao Općina Sv. Filip i Jakov, uložili smo u njenu obnovu blizu sto tisuća eura. Isto tako, u Turnju se nalaze ostaci naselja pod morem staro 3 i po tisuće godina, pronađena koštica ploda masline stara isto 3 i po tisuće godina koja predstavlja najstariji trag masline na Jadranu. Te činjenice utvrdila je struka i želimo te vrijednosti brendirati. – upoznao je Pelicarić ministra Marića u kratkom crtama s mjestom Turanj.
Ministar Marić naglasio je svoju težnju posjećivanja, pored velikih gradova i sredina u Hrvatskoj, i ona mala mjesta i općine.

– Ne pravim razliku između velikih i malih, samo između projekata i ne-projekata. Ovdje sam i vezan jednim životnim dijelom (ljetovao u Turnju op.a.). U Sv. Filip i Jakovu planirate jedan projekt i stupanjem novog Zakona o upravljanju državnom imovinom, vjerujem da će se steći uvjeti za realizaciju. Sutra bi trebao biti izglasovan u Hrvatskom saboru. – kazao je Marić.
Svaku nekretninu koja je u vlasništvu Republiku Hrvatske, dodao je Marić, a može korisno služiti lokalnim samoupravama, Ministarstvo državne imovine će darovati ili dati na korištenje dodavši da je stajalište ministarstva da „imovina treba služiti onima koji uz imovinu žive.“

– S obzirom da u zadnje vrijeme, informirali su me, ulažete dosta u infrastrukturu, onda ne sumnjam ni u razvoj vaše općine jer ona je preduvjet i temelj razvoja svakog prostora. – rekao je Marić.
Pelicarić je upoznao ministra Marića s dijelom aktualnih investicija na području Općine Sv. Filip i Jakov: ulaganje 900 milijuna kuna za aglomeraciju Biograd na Moru – Sv. Filip i Jakov – Pakoštane te katastarske izmjere i obnova zemljišnih knjiga.
Novim Zakonom o upravljanju državnom imovinom automatizmom će se riješiti oko tisuću predmeta koje se vode u Ministarstvu državne imovine a odnose se na jedinice lokalne samouprave.
– Sve što je bilo u naravi do 31. prosinca 2017., škole, vrtići, parkovi, domovi zdravlja, domovi kulture, vatrogasni domovi, igrališta, sportski objekti, javne stube, groblje, mrtvačnice, odnosno sve što smo mogli, pripast će jedinicama lokalne samouprave. Predložio sam duži rok za upis vlasništva do 31. prosinca 2019. godine podnošenjem zahtjeva za tabularnom ispravom. – pojasnio je Marić.
Uspješnost rješavanja problema, smatra Marić, često ovisi o aktivnosti jedinica lokalne samouprave. Dakako, često i o ministarstvu ali ništa manje o lokalnim samoupravama.

– Nekada nas prozivaju da nešto treba hitno riješiti a nisu ni zahtjev podnijeli. Primijetili smo, ovisno o području, da postoji različita razina zainteresiranosti i spoznaja o nekim predmetima pa tako planiramo održati edukacijske sastanke s nekim načelnicima. – rekao je Marić pritom pohvalivši Istarsku županiju ali i načelnika Pelicarića kao upornog „kucača na vrata“ Ministarstva državne imovine.
Podsjetimo, kula Turanj, kao vrijedan spomenik kulturno-umjetničke spomeničke baštine obnovljena je i svečano otvorena u srpnju 2016. godine. U sklopu kule, u prizemlju, otvoren je Turističko-informativni centar, na gornjim dvjema etažama je izložbeni prostor dok je na najvišoj nadograđenoj etaži vidikovac s pogledom na staru jezgru mjesta. Isto tako, uređen je i dvorišni prostor predviđen za manje kulturne priredbe. Tijekom dugih jedanaest godina obnove Ministarstvo kulture uložilo je 400 tisuća kuna, a Općina Sv. Filip i Jakov 200 tisuća.



 

Skoči do alatne trake