Biograd na MoruPredstavljen KUD Sv. Ante iz Draga: „U Drage se...

Predstavljen KUD Sv. Ante iz Draga: „U Drage se vratio folklor!“

-

- Advertisment -spot_img

U povodu Međunarodnog dana muzeja, koji se obilježava 18. svibnja, u Zavičajnom muzeju Biograd na Moru priređeno je predstavljanje, prije dvije godine u ovo vrijeme osnovanog, Kulturno-umjetničkog društva Sv. Ante iz Draga.
Goste je u uvodu događaja pozdravio ravnatelj muzeja Draženko Samardžić istaknuvši kako je ovo svojevrstan nastavak predstavljanja, nakon KUD-a Bokolje iz Dobropoljane i KUD-a Sv. Roko iz Sv. Filip i Jakova, kulturne baštine i tradicijskih običaja našeg kraja.

KUD Sv. Ante iz Draga, u dvije godine djelovanja, zabilježio je više od dvadeset nastupa. Gostovali su Pakoštanima, Betini, Pridrazi, Gorici, Kloštar Ivaniću, Novskoj i u Biogradu na Moru na manifestaciji Gastro stol. Isto tako, sudjelovali su na Smotri folklore Zadarske županije i organizirali prvu Smotru folklora u Dragama. U listopadu ove godine nastupit će na šestom Susretu čuvara hrvatske etno-baštine u Stuttgartu.

Za ovu prigodu izveli su “Oj Vrgado”, izvornu pjesmu iz Draga “Divojka je garoful gojila”, zatim, “Dok san bila u majčinu dvoru”, “Kad uveče iden ja iz bare”, “0tkuda si divo”, a dječja folklorna skupina odabrala je “Majka Mari kose plela”.
Budući da ne postoji zapisi o izgledu dragarske nošnje, ona je izrađena prema usmenoj primopredaji starijih mještana i u suradnji s Etnološkim muzejem u Zadru. Glavno obilježje je kroj i modra boja karakteristična za jadransku zonu.

Predsjednica KUD-a Pakoštane i direktorica Turističke zajednice općine Pakoštane Danijela Vulin posebno je podržala rad dragarskog KUD-a.
– KUD Sv. Ante iz Draga često koristim za primjer svim nevjernim Tomama koji kažu da se bez uvjeta i mogućnosti ne mogu napraviti rezultati. Oni su primjer koji to opovrgavaju jer upravo oni su bez adekvatnih uvjeta, prostora i mogućnosti imali vjere na samom početku da mogu napraviti nešto lijepo i u tome su uspjeli. Oni su pokazatelj kako se stvarno može! – naglasila je Vulin.

Članica KUD-a Sv. Ante Sandra Barešić vodila je program i pritom kazala kako se u prošlosti u Dragama kolo plesalo i pjesme pjevale na gumnima ili najčešće na putu s obzirom da u to vrijeme nije bilo crkve. Povod za to bili su rođenje djeteta, svadba ili završen posao u polju ali vrlo često i bez nekog posebnog razloga, iz zadovoljstva.
– Kako sada imamo svoju crkvu, od prošle godine nastupamo za Uskrs ispred crkve što je svih oduševilo i želja nam je nastaviti ovakva druženja i okupljanja na blagdane kako bi ostalo dio naše tradicije. – rekla je Sandra Barešić.

Bosiljka Stojanov

KUD Sv. Ante čini pedeset članova triju naraštaja podijeljenih u dvije skupine: Skupina odraslih i skupina mladih. Cilj udruge je, rekla je predsjednica KUD-a Sv. Ante Bosiljka Stojanov, promicanje i poticanje kulturne baštine kako mjesta Drage, tako i Općine Pakoštane, Zadarske županije i Lijepe Naše prikazujući izvorna i koreografirana kola i pjesme uz druženje i suradnju s drugim kulturno-umjetničkim društvima.
Pokusi su se u početku održavali u vjeronaučnoj dvorani koja je s vremenom, zahvaljujući sve brojnijem članstvu, postala tijesna pa sada nastupe uvježbavaju u prostoru osnovne škole u Dragama. Pokuse održavaju dvaput tjedno uz stručno vodstvo voditelja i koreografa Ivana Baričića i etnomuzikologa prof. Jordanka Miloša.

– Radio sam s više od dvadeset pet kulturno-umjetničkih društava u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županija, i moram reći, da na ovakvu koncentraciju nadarenosti nisam naišao. – istakao je Jordanko Miloš pozvavši na zajedništvo svih KUD-ova s područja Zadarske županije i dodavši kako u listopadu ove godine, zajedno s mladim kolegom Ivanom Baričićem, pokreće aktivnosti oko zapisivanja svakog napjeva i koraka iz svakog mjesta naše županije u muzikološkom, etnomuzikološkom i koreografskom smislu. 

ODGOVORI:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest news

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19. stoljeću kada su ih nosili vojnici i lovci. No, danas...

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do posljednjeg mjesta ispunjenim auditorijem, održana je Večer klapa na kojoj...

[BIOGRAD NA MORU] Komunalac d.o.o. pokrenuo radove na projektu “Kosa istok-zapad” za poboljšanje infrastrukture u vrijednosti od 6,7 milijuna eura

U Poduzetničkom inkubatoru Biogradu na Moru održan je koordinacijski sastanak javnopravnih tijela u povodu pokretanja projekta "Kosa istok -...

[ZAPOČELO PROŠIRENJE VODOOPSKRBNE MREŽE] 362 priključka za 1.069 korisnika u zaobalnom dijelu Općine Sv. Filip i Jakov

U sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026., u Raštanam Donjim, svečano je obilježen iznimno važan početak izgradnje proširenja...
- Advertisement -spot_imgspot_img

[NA POLUOTOKU] Rekonstrukcija i dogradnja vodovodne i kanalizacijske mreže u Biogradu na Moru

U sklopu projekta rekonstrukcije i dogradnje vodovodne i kanalizacijske mreže, intenzivno se radi na unaprjeđenju vodoopskrbe i odvodnje u...

[POZIV] Pridružite se Timu Europe Direct i postanite neovisni komunikatori!

U svrhu pojačavanja aktivnosti informiranja i aktivnog uključivanja građana u teme koje se odnose na Europsku uniju i njezine...

Must read

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19....

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do...
- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Skoči do alatne trake