Biograd na MoruBiograd na Moru dobiva poduzetnički inkubator vrijedan 38 milijuna...

Biograd na Moru dobiva poduzetnički inkubator vrijedan 38 milijuna kuna

-

- Advertisment -spot_img

U Biogradu na Moru, u gradskoj vijećnici, održana je uvodna konferencija i kick-off sastanak projekta „Razvoj i uspostava poslovne infrastrukture Poduzetničkog inkubatora Biograd na Moru“. U okviru ovog projekta vrijednog 38 milijuna kuna, od čega s 20 milijuna kuna je financirano iz europskog Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, u Industrijskoj zoni Biograd na Moru izgradit će se, u razdoblju od 24 mjeseca, poduzetnički inkubator. Objekt će raspolagati prostorom za rad i razvoj poduzetničkih potpornih institucija od značenja za razvoj malog i srednjeg poduzetništva te prostorom za nove i postojeće mali i srednje poduzetnike na području aglomeracije Biograd na Moru koja obuhvaća, uz grad Biograd na Moru, i općine Sv. Filip i Jakov, Pakoštane, Pašman i Tkon.
Gradonačelnik Ivan Knez rekao je da je ovaj projekt preslik osječkog poduzetničkog inkubatora BIOS koji je otvoren 2002. godine i trenutno ima 42 stanara s više od 180 zaposlenih.

Ivan Knez

– Korisnicima pružamo savjetodavne usluge o poslovanju, kao npr., kakvu tvrtku osnovati, koji će im biti prvi koraci, pomažemo im pisati projekte što nacionalne, što europske. – naglasila je koordinatorica projekta iz Poduzetničkog inkubatora BIOS u Osijeku Tihomira Klobučar.
Nositelj projekta je Grad Biograd na Moru, a partneri su Poduzetnički inkubator Biograd na Moru d.o.o. Biograd na Moru, Poduzetnički inkubator BIOS d.o.o. Osijek i CEDRA Split j.d.o.o. Split – Klaster za eko-inovacije i razvoj.

Knez je zahvalio na podršci Zadarskoj županiji i istakao iznos od 105 milijuna kuna dobivenih od Europske unije ove godine kojim se trenutno sufinancira više projekata na području grada, od Centra za socijalnu skrb, odlagališta otpada, reciklažnog dvorišta do poduzetničkog inkubatora. Realizacija projekata  se očekuje kroz dvije do tri godine.
Izgradnjom poduzetničkog inkubatora nastojat će se riješiti probleme niske održivosti malih i srednje velikih poduzeća na području Grada Biograda na Moru i šire gravitirajuće urbane aglomeracije gdje se unatoč rastu obrta, tvrtki i drugih poslovnih subjekata mnogi mali i srednji poduzetnici zatvaraju, a broj radnih mjesta u njima pokazuje trendove pada.

Projekt, stoga, ima cilj pridonijeti održivom rastu poduzetništva i radnih mjesta kroz izgradnju poduzetničko-poslovne infrastrukture, razvoj postojećih i uspostavu novih poduzetničkih potpornih institucija i usluga čime bi se povećala konkurentnost, isplativost, odnosno profitabilnost, a time i održivost kako poduzeća tako i radnih mjesta u njima.
Ciljne skupine projekta su novi i postojeći mali i srednji poduzetnici, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, mladi, nezaposleni i/ili ekonomski neaktivni radno sposobni stanovnici, inovatori, zadruge, udruge, obrazovni i sektor istraživanja, razvoja i inovacija te jedinice lokalne samouprave.

Fokus će biti usmjeren na proizvode i usluge za nautički turizam, poljoprivredu, ribarstvo, marikulturu i preradu hrane, održivi turizam posebnih interesa, inovacije, istraživanje i razvoj, nova znanja i tehnologije te obrazovanje za poduzetništvo.
Kapacitet inkubatora je 68 subjekata u prostoru od oko 2 tisuće i 400 četvornih metara na tri etaže, odnosno, petnaest uredskih cjelina, dvije cjeline za do četrdeset poduzetnika otvorenog co-working uredskog tipa, devet prostora proizvodno-servisnog tipa te dva prostora radioničkog tipa. Osim toga, projektom će se uspostaviti i potporne usluge za male i srednje poduzetnike.

U procesu uspostave poduzetničkog inkubatora, pored poduzetnika, u prostor će useliti tvrtke i udruge osnovani od jedinica lokalnih samouprava: Iskorak novi Poduzetnički centar d.o.o., Javna ustanova Turistička razvojna agencija Srce Dalmacije, Ustanova Agencija za lokalni razvoj Sidraga, Zadruga znanja te LAG Laura i LAGUR Lostura. 

ODGOVORI:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest news

[VRIJEDNA DONACIJA] Biogradska bolnica dobila novčanu pomoć gospodarstvenika za nabavu dva uređaja vrijedna više od 100 tisuća eura

Specijalna bolnica za ortopediju Biograd na Moru osigurala je opremu vrijednu više od 100 tisuća eura koja je rezultat...

[“GASTRO KREIRAJ SAM”] Veliki uspjeh biogradskih srednjoškolaca u konkurenciji 25 strukovnih škola

Učenici 2. razreda smjera kuhar Patrik Čudina i Noa Rudić osvojili su 3. mjesto na natjecanju "Gastro kreiraj sam"...

[JAVNI POZIV] Prikupljanje ponuda za izdavanje koncesijskih odobrenja za obavljanje djelatnosti na području Parka prirode Vransko jezero

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero objavljuje pozive za javno prikupljanje ponuda za izdavanje koncesijskih odobrenja za obavljanje djelatnosti...

[„ČUDINOV DAN“] Nastavljen hvalevrijedan običaj kada Čudinovi počaste cijelo selo

Na dan prije korizme, U Pakoštanama na trgu ispred mjesne crkve, održan je desetljećima dug tradicionalni događaj - „Čudinov...
- Advertisement -spot_imgspot_img

[PREMJEŠTAJ PLOVILA U JAZU] Zbog sanacije tri sjeverna gata, korisnici se obvezuju premjestiti plovila

Županijska lučka uprava Zadar obavještava korisnike prva tri sjeverna gata u luci Jaz u Biogradu na Moru o početku...

[TKO IMA NAJKVALITETNIJE ULJE?] Održana šesta Manifestacija mladih maslinovih ulja u Vrani

Podjelom nagrada i priznanja sudionicima po šesti put održana je  “Manifestacija mladih maslinovih ulja” u baštinskom hotelu Maškovića han...

Must read

- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you

Skoči do alatne trake