Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Sjednica Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov: Babac postao samostalno naselje, 50 posto popusta na komunalni doprinos za razvoj seoskog turizma

U novom preuređenom prostoru, u nekadašnjoj osnovnoj školi u Sv. Filip i Jakovu, pod predsjedanjem predsjednika Vijeća Igora Pedisića (HDZ), održana je šesta sjednica Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov.

Prihvaćene su izmjene i dopune odluke o komunalnom doprinosu kojom se utvrđuje popust od pedeset posto iznosa doprinosa za izgradnju objekata izvan zaštitnog obalnog područja u svrhu razvoja seoskog turizma. Općinski načelnik Zoran Pelicarić (HDZ) je istakao važnost razvoja seoskog turizma te naglasio kako zaobalni dio Općine Sv. Filip i Jakov, mjesta Sikovo, Raštane Donje i Raštane Gornje, „možda nemaju pogled na more ali zato imaju plodove zemlje, odnosno hranu kao dodatnu vrijednost.“
– Ovo je pokušaj promidžbe seoskog turizma i izgradnje vila s bazenom u zaobalnom dijelu općine. Uvjet je da se u roku od dvije godine dostavi potvrda o kategorizaciji smještajnog objekta. – rekao je Jure Jelenić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Sv. Filip i Jakov.

Zoran Pelicarić

Na temelju pisma inicijative pristiglog prije nekoliko mjeseci i potpisanog od sedamdesetak žitelja, uglavnom, otoka Bapca, vijećnici su prihvatili odluku o izdvajanju naselja Babac iz naselja Turanj. Ovom odlukom Babac je postalo sedmo naselje u sastavu Općine Sv. Filip i Jakov i do ove odluke otok Babac je imao status izdvojenog naselja mjesta Turanj.
– Ovo je vizija širenja naselja Babac i želja da budemo i otočna općina. Bog nam je dao da imao zaobalni, priobalni i otočni dio. Želja nam je da Babac bude jednog dana „mini-Vrgada“. Želimo raditi luke, širiti Babac i dobiti veću snagu i bolje financije. Ovo su kapitalne odluke, vizija za sljedećih pedeset ili sto godina. – razložio je Pelicarić.

Na molbu člana Vijeća za davanje koncesijskih odobrenja na pomorskom dobru Stipe Eškinje da ga se razriješi dužnosti, imenovana je nova članica ovog vijeća Marijana Mrvičić.
Novost od ove turističke sezone su dva komunalna redara: komunalni prometni i komunalni poljoprivredni redar. U dogovoru s Policijskom postajom Biograd na Moru, prema riječima načelnika Pelicarića, tijekom sezone na području općine svoj posao obavljat će najmanje jedan policajac.

Jovita Pirović (MODES), pri usvajanju odluke o regulaciji prometa tijekom turističke sezone, skrenula je pozornost na potrebu postavljanja boljeg i oku ljepšeg od trenutnog rješenja rampe u obliku lanca pri zatvaranju glavne prometnice u središtu mjesta Turanj tijekom turističke sezone u predvečernjim satima.
Prihvaćen je godišnji izvještaj o izvršenju proračuna za 2017. godinu u kojem stoji da su ukupni prihodi i primici iznosili zaokruženo 21,2 milijuna a rashodi i izdaci 20,6 milijuna kuna.
– Napokon smo „u plusu“ za razliku od prijašnje dvije godine. Godina 2016. bila je jedna od najlošijih ali evo kroz 2017. smo to uspjeli nekako izravnati. Bez obzira na ove uspjehe i osvježenje proračuna, i dalje je dug 6 milijuna kuna i želja je smanjiti ga. – kazao je Pelicarić.

Novoimenovana voditeljica Odsjeka za financije i računovodstvo Vlatka Budanović naglasila je kako je tijekom prošle godine izvršeno 72 posto od planiranog te kako nije došlo do „probijanja“ nijedne stavke unutar svih trinaest razvojnih programa.
Usvojena je odluka o sufinanciranju katastarske izmjere i obnove zemljišnih knjiga na području Općine Sv. Filip i Jakov kojom se, pojasnila je pravnica Katarina Ralić iz Odsjeka za opće i pravne poslove i lokalnu samoupravu, otklanjaju nejasnoće oko obveze plaćanja građana odnosno suinvestitora za izvršenje radova katastarske izmjere te utvrđeno vlasništvo nekretnine.

Prihvaćena je odluka o načinu držanja kućnih ljubimaca, načinu postupanja s napuštenim ili izgubljenim životinjama te divljim životinjama pronađenim izvan prirodnog staništa. Između ostalog, ovom odlukom zabranjuje se puštanje psa na javne površine bez nadzora odnosno dozvoljeno ih je dovoditi na povodcu, zabranjeno je dovoditi i puštati pse na travnjake, cvjetnjake i dječja igrališta a u parkovima i na zelenim površinama psa je isključivo dozvoljeno voditi po pješačkim stazama.
Sastav Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov doživio je promjene. Naime, vijećnik Marin Birkić (MODES), krajem travnja ove godine, podnio je neopozivu ostavku na vijećničko mjesto te će, stoga, dužnost vijećnice od sada obnašati Josipa Skazlić (MODES).


 

Skoči do alatne trake