Biograd na Moru„Vatrogascima neophodna oprema u čijoj nabavi više treba sudjelovati...

„Vatrogascima neophodna oprema u čijoj nabavi više treba sudjelovati država a manje gradovi i općine!“ – čulo se na sjednici Skupštine DVD-a Biograd na Moru

-

U Biogradu na Moru, u gradskoj vijećnici, održana je redovna sjednica Skupštine Dobrovoljnog vatrogasnog društva Biograd na Moru kojom je predsjedao predsjednik društva Ivica Kapitanović.
Sjednici su nazočili čelnici Javne vatrogasne postrojbe Biograd na Moru, Javne vatrogasne postrojbe Zadar, dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Svetog Filip i Jakova, Draga, Pakoštana, Polače, Škabrnje, Hrvatskih šuma – Šumarije Biograd na Moru te Državne uprave za zaštitu i spašavanje – Područnog ureda Zadar.
Zapovjednik DVD Biograd na Moru Ante Katuša izvijestio je nazočne o radu u protekloj godini istakavši ulaganje u održavanje voznog parka i sredstava za gašenje požara te nabavu opreme za vatrogasce.

– Nabavilo smo novo vozilo Citroen Berlingo iz 2007. godine koje će nam služiti za prijevoz vatrogasaca do požarišta. Nabavili smo i zaštitnu opremu te profesionalnu prvu pomoć ako na terenu dođe do ozljeda. – rekao je Katuša.
DVD Biograd na Moru tijekom prošle godine sudjelovao je u gašenju požara na odlagalištu otpada Baštijunski brig, na Jankolovici, u Tinju, Polači, Vrani, Miranjama, Ceranjama, Radošinovcu, Jagodnji i Turnju. U Bukovici, za vrijeme velikih suša, opskrbili su vodom domaćinstva, prema potrebi.

Ivica Kapitanović naglasio je potrebu većeg ulaganja iz državnog proračuna u dobrovoljna vatrogasna društva jer bez novčanih sredstava nije moguća nabaviti kvalitetnu opremu, od vozila, crijeva, crpki do zaštitne opreme za vatrogasce, bilo profesionalne ili dobrovoljne.
– Nama treba oprema i ne smijemo se bojati to reći. Dolaze nam mladi ljudi koji trebaju opremu. Meni je žao kada vidim da na požarište dolaze vatrogasci u kratkim hlačama i „šlapama“. To je naša zadaća i ne smijemo dopustiti da takvi dođu. Oni imaju volju ali dogodit će se zlo pa će netko završiti u zatvoru. Ne bih volio da se tako nešto dogodi meni pa nijednom mojem kolegi. Zato mislim da svi pa i politika moraju stati iza nas. Ne može se svo financiranje prebaciti na lokalne samouprave jer to je preveliko opterećenje za proračune. – naglasio je Kapitanović.
Boris Jović, zamjenik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Zadar, istakao je DVD Biograd na Moru kao jaku kariku u vatrozaštiti na području grada Biograda i šire kao i u njihovom doprinosu preventivnoj zaštiti: javnim radovima čišćenja zaraslih šumskih površina.

Darko Banić, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Biograd na Moru, kazao je kako uvijek postoji potreba za ulaganjem u opremu ali da često dobivena sredstva budu nedovoljna. Istakao je izvrsnu suradnju s DVD-om Biograd na Moru ali i s drugim društvima iz susjedstva te podsjetio na hvalevrijednu akciju čišćenja od niskog raslinja park-šume Soline te istoimenog kampa u organizaciji biogradskih vatrogasaca.

O financijskom izvješću za 2017. godinu govorio je Svemir Stojanov koji je kazao da su u odnosu na prethodnu godinu ostvareni nešto bolji rezultati zahvaljujući angažmanu predsjednika i zapovjednika društva. Isto tako, osigurano je 128 tisuća kuna od Vatrogasne zajednice Zadarske županije odnosno od Republike Hrvatske, 140 tisuća za javne radove od Grada Biograda na Moru te 354 tisuća kuna za sufinanciranje djelatnika za javne radove za razdoblje od šest mjeseci u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje.


 

Posljednje objavljeno

[DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA I ŠKABRNJE] Načelnik Općine Zoran Pelicarić položio vijenac i zapalio svijeće za stradale u Škabrnji

U povodu Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata, Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i trideset i druge...

[OD 25. DO 29. LISTOPADA 2023.] “Biograd Boat Show” slavi 25. obljetnicu uz proširenu izložbu rasprodanu više od mjesec dana unaprijed!

Mjesec dana prije početka 25. jubilarnog nautičkog sajma rasprodan je prošireni izložbeni prostor što vodi do još jednog rekordnog...

[SIKOVO] Otkriveno spomen-obilježje u počast i sjećanje na hrvatskog viteza Ivicu Erstića

Na dan pogibije, trećeg listopada, i trideset i druge obljetnice od tužnog događaja, u nazočnosti članova obitelji, visokih dužnosnika...

[IZGRADNJA CENTRA ZA STARIJE OSOBE] Općina Sv. Filip i Jakov potpisala i preuzela ugovor u vrijednosti od 7,4 milijuna eura

Načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić, župan Zadarske županije Božidar Longin i općinska vijećnica Anamarija Matešić danas...

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19. stoljeću kada su ih nosili vojnici i lovci. No, danas...

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do posljednjeg mjesta ispunjenim auditorijem, održana je Večer klapa na kojoj...

Možda će vas zanimatiPOVEZANO
Preporučeno za vas

Skoči do alatne trake