Ponedjeljak, 6 svibnja, 2024

Bloger Krule nasmijao Biograđane do suza: Tri sata smijeha na svoj i tuđi račun

Stand-up komičar Jadranko Hodak, poznatiji kao Bloger Krule, nasmijao je Biograđane do suza na svojem prvom gostovanju u Biogradu na Moru u poznatom biogradskom kafiću “Škverić” na plaži Bošana.
U tri sata stand-up komedije, koliko je Krule nasmijavao na smijeh spremne goste, Bloger Krule dotakao se svakodnevnih životnih tema i na sarkastičan način detaljno ih prepričao na sebi svojstven način. Da ne bi bilo zabune, odmah na početku, pojasnio je porijeklo svojeg punog nadimka: „Bloger Krule – Obrana i zaštita od gluposti“. Ovo posljednje, „Obrana i zaštita od gluposti“, dodao je kako bi se razlikovao od već postojećih budući da je guglajući shvatio da postoje već dva Krulea: automehaničarski servis Krule u Tešnju i King Krule, britanski glazbenik. Treba li reći da mu je nadimak Krule još iz djetinjstva koji ga prati dan-danas.

Za sebe kaže da je građevinski profesionalac koji radi na „bauštelu“ i živi u „četverosobnom podstanarskom stanu od 37 kvadrata“ u Rijeci a rodom je iz mjesta Plaški, „za koje nitko nije čuo“, kraj Ogulina.
Ponosni je vlasnik Opela Vectre zlatne boje donedavno tri godine starije ljubičaste boje. Svoje ljubimca na četiri kotača posprdno često naziva „opelijander“ te je, naglašava, odbio pokroviteljstvo Opela u vidu novog automobila na korištenje godinu dana jer „kako će onda ljudima pogledati u lice i pričati im o lošem standardu a on novom autu.“
Nastavio je Krule zbijanjem šala kada je jednom prilikom bio prisiljen posjetiti privatnu polikliniku i obaviti kolonoskopski pregled. Da sada ne bismo išli u detalje iz razumljivih razloga, ispričat ćemo samo kako je završilo: Na kraju mu, srećom, nisu našli ništa a za račun koji je platio u iznosu od 3 tisuće kuna, komentirao je Krule, „možda su i trebali naći najmanje dva raka“.

Opisao je i životne situacije kada se prijavljujete na natječaj za posao i pri tom predajete hrpu „papira“: rodni list ne stariji od šest mjeseci „kao da se dvaput rodio“, domovnicu „kao dokaz da se rodio u Hrvatskoj a ne da ga roda spustila na sijeno“ te famozno uvjerenje od nekažnjavanju „koje ne treba za postati saborski zastupnik“.

Jednom prigodom tako je Bloger Krule dao otkaz pa se otišao prijaviti na „zdravstveno“. Tamo su mu tražili „kopiju osobne“ međutim nemaju „kopirku“ pa su ga uputili u, ni manje ni više, obližnju željezariju preko puta. Od tada se zarekao da će svim ustanovama kupiti jednu „kopirku“ kada dobije na Eurojackpotu.
U Lici više nema baba sa sirevima uz cestu, od nedavno samo stolovi sa sirevima. Jer, objašnjava Krule, „troje carinika drži babu na snajperu i čeka da opale kaznu“.
Jedne nedjelje u svojoj četvrti gdje živi Krule je krenuo popiti makijato s dvadeset kuna u džepu. Ali kako to često biva, govori Krule, naiđe neki više poznanik nego prijatelj i naručuje Sommersby od sedamnaest kuna. Konobar Vlado imao je ovaj put razumijevanja jer Krule je tu kao kući.

U ovo vrijeme potrošačkog društva, kazuje Krule, „često kupujemo nešto što  nam ne treba novcem kojeg nemamo.“ Tako se i njemu dogodilo s nadmadracem iz Topshopa. A kad Ličanin od 120 kilograma legne na njega, ostane otisak čega drugog nego medvjeda.
Hrvati kao nacija nisu skloni prosvjedima na ulici, ustvrdio je Krule ali zato jesu prosvjedima tipkovnicama na Facebooku. Tako bi u izvješću od policije, priča Krule, stajali evidentirana količina „lajkova“, „šeranja“ i raznih „emotikona“ iznešenih stajališta i mišljenja u „Facebook grupi Želim bolji život““.

Redove pred šalterima i gužve u policijskim postajama, odnosno u MUP-u, opisuje kao „redove od devet ljudi plaćenih od MUP-a da stoje u redu“. Famozne državne biljege ni u 2018. godini ne možemo kupiti na šalteru već u nekoj obližnjoj trafici Tiska koja je zatvorena ili u nekoj željezariji. Ista je stvar i s uplatom novca pa tako često čujemo: „Ovo ćete uplatiti na Pošti.“ – priča Krule pa onda opet na Poštu.
Tri sata smijeha Jadranko Hodak zaključio je, prema svojem običaju, poklanjanjem njegove treće posljednje izdane knjige „E, j….a“ majci s najviše djece. Vlasniku „Škverića“ Mili Urodi obećao je ponovno doći za godinu dana.



 

Skoči do alatne trake