Petak, 29 ožujka, 2024

Pakoštane počastilo domaće i goste uskršnjom marendom

U Pakoštanima, na rivi, u organizaciji Turističke zajednice općine Pakoštane na Uskrsni ponedjeljak priređena je Uskršnja marenda, predsezonska manifestacija za domaće i goste. Bila je to prigoda podsjetiti se i upoznati se s tradicijskim običajima pakoštanskog kraja na dan kršćanske svetkovine Uskrsa kada se posebna pozornost u svakome domaćinstvu posvećuje blagdanskom stolu i za ovu prigodu posebno pripremljenom doručku.
– Ovdje je u Pakoštanima običaj u jutro poslužiti uskršnji doručak. Na stolu se mora naći malo pancete, domaćeg sira, šunke, kapulice, rotkvice i jaja. Naravno, tu je i dobra kapljica kako bi se nazdravilo uz prošek i uskrsnu pogaču! – kazala je Nataša Juričev, jedna od domaćih izlagačica.
Bogati uskrsni stol na početku priredbe blagoslovio je župnik župe Pakoštane don Jure Zubović. Starije članice Kulturno-umjetničkog društva Pakoštane pripremile su fritalju od domaćih jaja te šparoge s jajima a tradicionalni ples izveo je pomladak pakoštanskog kulturno-umjetničkog društva.
Malo životinjsko carstvo Senke Lalin, izložene male kornjače, puževi, kokoši, magarac, a posebno kunići, privlačili su najviše najmlađe koji su bili i najbrojniji na radionicama bojanja uskrsnih jaja.
Lijepo proljetno vrijeme privuklo je žitelje Pakoštana i posjetitelje da nakon svete mise kušaju blagodati tradicijskih uskrsnih običaja i ugodno provedu vrijeme u društvu najbližih. Jedan od ciljeva ovakvih predsezonskih manifestacija, kao što često naglašava direktorica Turističke zajednice općine Pakoštane Danijela Vulin, je privući predsezonske goste i oživjeti ugođaj primorskog mjesta na jadranskoj obali kao atraktivnog turističkog odredišta.



 

Skoči do alatne trake