Petak, 19 travnja, 2024

Od ove godine komunalna naknada i naknada za uređenje voda na jednom računu

Grad Biograd na Moru obavještava pravne i fizičke osobe, vlasnike/korisnike nekretnina na području grada Biograd na Moru da će se temeljem odredbe članka 17. Zakona o financiranju vodnog gospodarstva (“Narodne novine” broj 153/09, 90/11, 56/13, 154/14, 119/15, 120/16 i 127/17), naknada za uređenje voda i komunalna naknada naplaćivati putem jedinstvene uplatnice.
Za razliku od dosadašnjeg načina plaćanja, najveća razlika je u tome što će se naknada za uređenje voda obračunavati zajedno s komunalnom naknadom, što znači da će se od ove godine jednom uplatom istovremeno uplaćivati dvije naknade, odnosno na jedinstvenoj uplatnici će ove dvije naknade biti zbrojene u jedan iznos.
Slijedom iznijetog, sukladno zakonskoj odredbi, na jedinstvenoj uplatnici/fakturi zasebno će se iskazati iznos naknade za uređenje voda, te zasebno iznos komunalne naknade.
Posebno napominjemo da se navedenim promjenama pravnim i fizičkim osobama ne povećavaju troškovi jer se iznosi komunalne naknade i naknade za uređenje voda nisu mijenjali, ukoliko nije došlo do promjena parametara za izračun istih, o čemu se izdaju nova rješenja.
Zajedničke jedinstvene uplatnice uskoro kreću u tisak, te se prve očekuju početkom mjeseca ožujka.
Rješenja o obvezi plaćanja/obračunu naknade za uređenje voda i dalje donose Hrvatske vode.
Za poslovne prostore, rokovi plaćanja biti će kao i za dosadašnju komunalnu naknadu – 31. ožujka, 30. lipnja, 30. rujna i 31. prosinca dok će naknade za stambene prostore biti potrebno uplaćivati do zadnjeg dana u mjesecu za tekući mjesec.
Obveze komunalne naknade i dalje važe prema rješenjima koja su ranije zaprimljenas, a nova će se donositi tek nakon nastanka promjena, kako se i do sada provodilo.
Nova rješenja naknade za uređenje voda, prema kojima će se ona plaćati od 1. siječnja 2018. godine nadalje, uskoro će zasebno biti dostavljena na sve adrese obveznika plaćanja. – poručuju iz gradske uprave.

Sva dodatna pojašnjenja možete zatražiti putem e-mail adrese: [email protected] ili pozivom na broj telefona 023/383-150. 

Skoči do alatne trake