Biograd na MoruPredstavljena knjiga prof. Bože Došena „Porušene crkve Zadarske nadbiskupije...

Predstavljena knjiga prof. Bože Došena „Porušene crkve Zadarske nadbiskupije tijekom Domovinskog rata (1991.-1995.)“

-

U Zavičajnom muzeju Biograd na Moru, u sklopu programa obilježavanja Dana Grada Biograda na Moru i blagdana zaštitnice grada svete Stošije, predstavljena je knjiga prof. Bože Došena naslova „Porušene crkve Zadarske nadbiskupije tijekom Domovinskog rata (1991.-1995.)“ u nakladi ogranka Matice hrvatske u Zadru.
Knjiga govori o, kako autor opisuje, „ranjenoj Crkvi“ tijekom Domovinskog rata odnosno o stradanju katoličkih sakralnih objekata od strane srpskog agresora u tom razdoblju. U tekstu su navedeni podaci o porušenim i oštećenim crkvama na području Zadarske nadbiskupije, ukupno 115 objekata, od crkvi, kapelica, župnih kuća, samostana do drugih crkvenih objekata.

Dio knjige Došen je posvetio Zadarskoj nadbiskupiji u čijem su sastavu prije Domovinskog rata bile tadašnje općine Zadar, Biograd na Moru, Benkovac, Obrovac, Pag i tri naselja s područja općine Knin. Nadalje, govori o hrvatskim prognanicima s navedenog područja, uvrštava popis katoličkih crkava koje su tijekom stoljeća dana na uporabu pravoslavcima na području Ravnih kotara i Bukovice te ističe rad redovnika i redovnica po župama Zadarske nadbiskupije i djelovanje Caritasa zadarske Crkve. Knjiga sadrži i pregled povijesti Zadarske nadbiskupije te usporedne podatke stanovništva na spomenutom području.
Predsjednik ogranka Matice Hrvatske Zadar i jedna od recenzenata djela prof. Božidar Šimunić naglasio je zajednički rad Biograda na Moru i Zadra kada je riječ o Matici hrvatskoj te stekao dojam „kako sve ono što u Biogradu se započne, raste puno brže u usporedbi sa Zadrom“.

Prof. dr.sc. Josip Lisac, redoviti profesor na Filozofskom fakultetu u Zadru i član Matice hrvatske, kazao je „kako iz knjige vidimo, kao i iz svega drugoga oko sebe, da je povijest zapravo nasilje.“
– Možemo se za naš konkretni primjer ovdje i pitati tko je krivac tomu. Razumije se da je krivac srpski imperijalizam koji je djelovao na dosta velikom prostoru uključujući i naše jadranske obale. Kod nas je bio takav slučaj da je jedan narod sebe držao vodećim pa je pristao i na Jugoslaviju ali na onu gdje će on biti integrirajući faktor i integrirati sve druge u svoju vlastitu naciju. – istakao je Lisac.
Prof. Došen ovu knjigu posvetio je preminulom sinu Marinu, a posebno se zahvalio svima koji su dali potporu i pridonijeli stvaranju ovog vrijednog djela. Knjiga je tiskana u petsto primjeraka a nakon predstavljanja prodavala se po promotivnoj cijeni.

– Vjerujte, ovih dana sam razgovarao s vojnim ordinarijem i biskupom mons. Jurom Bogdanom koji mi je rekao da iz svake stranice ove knjige zrači ljubav prema Zadarskoj nadbiskupiji. Ne znam da li su takvog uvjerenja, ne ovdje nazočni, i neki naši meritorni ljudi. – rekao je, između ostalog, Došen.
Božo Došen bio je urednik knjige „Polača – program obnove i razvoja“, napisao je tekst za monografiju „Stradanje ravnokotarskog bića“ te je autor monografije „40 godina Srednje škole Biograd na Moru. U suradnji s ogrankom Matice hrvatske u Zadru i drugim subjektima organizirao je više znanstvenih skupova: „Glagoljica na biogradskom području“, „Braća Vranjani i Vrana tijekom povijesti“ te skup o hrvatskom jezikoslovcu Blažu Jurišiću.
 

Posljednje objavljeno

[DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA I ŠKABRNJE] Načelnik Općine Zoran Pelicarić položio vijenac i zapalio svijeće za stradale u Škabrnji

U povodu Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata, Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i trideset i druge...

[OD 25. DO 29. LISTOPADA 2023.] “Biograd Boat Show” slavi 25. obljetnicu uz proširenu izložbu rasprodanu više od mjesec dana unaprijed!

Mjesec dana prije početka 25. jubilarnog nautičkog sajma rasprodan je prošireni izložbeni prostor što vodi do još jednog rekordnog...

[SIKOVO] Otkriveno spomen-obilježje u počast i sjećanje na hrvatskog viteza Ivicu Erstića

Na dan pogibije, trećeg listopada, i trideset i druge obljetnice od tužnog događaja, u nazočnosti članova obitelji, visokih dužnosnika...

[IZGRADNJA CENTRA ZA STARIJE OSOBE] Općina Sv. Filip i Jakov potpisala i preuzela ugovor u vrijednosti od 7,4 milijuna eura

Načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić, župan Zadarske županije Božidar Longin i općinska vijećnica Anamarija Matešić danas...

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19. stoljeću kada su ih nosili vojnici i lovci. No, danas...

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do posljednjeg mjesta ispunjenim auditorijem, održana je Večer klapa na kojoj...

Možda će vas zanimatiPOVEZANO
Preporučeno za vas

Skoči do alatne trake