Petak, 29 ožujka, 2024

Duh Božića u Srednjoj školi Biograd na Moru: Odvajali od marende da bi pomogli siročadi bez oba roditelja

Život može biti iznimno težak za siročad koja su izgubila oba roditelja, no, unatoč teškoćama s kojima se suočavaju, oni su odlučni u izgradnji bolje budućnosti jer su svjesni da bi obrazovanje za njih moglo biti izlaz iz života siromaštva i gladi. Cilj učenika Srednje škole Biograd na Moru tijekom ove humane akcije bio je pomoći zadržati osmijeh na licima djece koja su voljna učiti, a nemaju mogućnost da to i ostvare.
– Došli smo do ideje da organiziramo kreativnu radionicu na kojoj ćemo izrađivati božićne ukrase i prodavati ih na Božićnom sajmu u sklopu priredbe Advent u Biogradu. Mjesec dana izrađivali smo ukrase. Radionice su se održavale jednom tjedno za svaki razred te smo na njima poticali prvenstveno zajedništvo. Izrađivali smo razne božićne ukrase: kuglice za bor, svijećnjake, čestitke, vjenčiće za vrate, adventske vijence i razne ukrase za domaćinstvo. Na radionici smo, ispunjeni božićnim duhom, shvatili kako je Božić zaista važan kršćanski blagdan te koliko je važno provesti ga s prijateljima i obitelji u zajedništvu i miru, družeći se i pomažući onima kojima je to najpotrebnije, djeci. Naš trud pokazao se uspješnim. Izrađene ukrase prodavali smo na Božićnom sajmu. Iz svakog razreda došlo je po nekoliko predstavnika koji su pomogli pri prodaji. Nakon održanog sajma, uspjeli smo sakupiti novac za nahraniti pedesetero djece! – kazali su učenici Marijeta Tolja, Dino Žujić i Donat Klaneček u ime svih učenika koji su sudjelovali u ovoj za svaku pohvalu humanitarnoj akciji.
Posebne zahvale Marijeta, Dino i Donat uputili su 3.a razredu opće gimnazije (Luka Delin, Lana Gagić, Mateo Galešić, Klara Jelić, Donat Klaneček, Valentina Knežević, Lucija Kurtov, Gea Lukić, Petra Mitrović, Davor Nekić, Barbara Orlović, Tina Poljak, Mateo Rončević, Ivan Šarić, Marko Šarić, Marijeta Tolja, Andrija Vidaković, Frane Vidović, Lara Vujasin, Tea Zorica, Domagoj Zrilić i Dino Žujić) i njihovoj razrednici prof. Zrinki Škari koji su godinu dana odvajali novac od svoje marende za Marijine obroke i tako skupili čak pola od ukupnoga iznosa.
Isto učenici su se zahvalili je i svojoj vjeroučiteljici, profesorici Ivani Peraić, koja je zaslužna za ovu plemenitu ideju. Njezin cilj bio je satove vjeronauka pretvoriti u praksu te su učenici kroz praktični rad naučili što zapravo znači živjeti vjeru i pomagati jedni drugima s osmijehom na licu.
– Hvala ravnatelju Srednje škole Biograd na Moru Ivici Keri, svim učenicima, profesorima i školskom osoblju koji su pomogli da ova humanitarna akcija uspije. Poticati humanost, odnosno sreću, i dobrobit pojedinca i društva je nešto što uistinu nema cijenu! – rekli su, na kraju, učenici Marijeta, Dino i Donat.



 

Skoči do alatne trake