Utorak, 7 svibnja, 2024

Sporazum Podravke i braniteljskih zadruga: Podravka nudi suradnju braniteljskim zadrugama ali i svim drugim malim poljoprivrednim proizvođačima

U organizaciji Lokalne akcijske grupe Laura, u Biogradu na Moru u gradskoj vijećnici, održana je radionica o provedbi Sporazuma o suradnji između Ministarstva hrvatskih branitelja i Podravke sklopljenog u rujnu ove godine u vezi otkupa poljoprivrednih proizvoda braniteljskih zadruga i mogućnostima financiranja projekata sredstvima fondova Europske unije.
Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj Zadarske županije Danijel Segarić kazao je kako je ovo hvalevrijedna inicijativa Podravke čiji je cilj povezati primarni poljoprivredni sektor i prerađivačku industriju te kako se ona ne odnosi samo na braniteljske zadruge već i na pojedince koji u ovome pronađu interes.
Kao glavna obilježja suradnje Zlatko Đelekovčan, voditelj nabave primarnih sirovina Podravke, naveo je stručnu podršku poljoprivrednim proizvođačima od strane Podravkinih agronoma, kreditiranje poljoprivredne proizvodnje u repromaterijalu, obavljanje analize tla i sjemena u laboratorijima, izravan otkup bez posrednika, stimulacija cijene poljoprivrednih proizvoda za kooperante te definiranje otkupnih cijena na početku sezone.

Pri nabavi primarnih sirovina, u koje spadaju žitarice, uljarice, voće i povrće, Podravka u petogodišnjem planu do 2022. godine ima cilj svesti sirovine iz uvoza na minimalne količine. Ove godine Podravka je oko trećine sirovina uvezla kada je riječ o paprici za ajvar, krastavcu, feferonima ljutim i slatkim i rajčici. Grah je u potpunosti uvezla, a u velikom omjeru i šljivu dok je pšenica nabavljena isključivo od domaćih proizvođača.
– Na tragu potpisanog sporazuma između Podravke i Ministarstva hrvatskih branitelja pokušavamo animirati što u većem broju braniteljskih zadruga i branitelje da se uključe u proizvodnju gdje će naći sigurnog partnera i gdje će znati što i kakve kvalitete proizvoditi, koliko će biti plaćeno, odnosno imati sigurnost koju je danas na tržištu vrlo teško naći. – istakao je Đelekovčan.

Cijena uvozne sirovine, kaže Đelekovčan, uvijek je, najviše zbog prijevoza, u konačnici skuplja za kupca. Veća udaljenost negativno se odnosi na kvalitetu proizvoda koja opada zbog pothlađivanja a i proizvodni proces robe iz uvoza nije moguće kvalitetno nadzirati.
Za sada Podravka nema u planu proizvodnju začinskog bilja i sušenog povrća u većim količinama. Jedno od pitanja bilo je potražuje li Podravka višnju marašku ili plod masline. Odgovor Podravkinih stručnjaka bio je da za sada nema potrebe za tim vrstama sirovina, odnosno, maslinu koristi u jako malim količinama, a višnja maraška i nije pogodna za proizvodnju pekmeza i sličnih proizvoda.
Iduće godine, rekao je Nebojša Jerković, voditelj Referalnog centra u Ministarstvu hrvatskih branitelja, bit će raspisan natječaj za financiranje projektnih ideja u okviru europskih fondova. Dio je to tzv. socijalnog poduzetništva koje njeguje ministarstvo a definirano je okruženjem u kojem živimo, zaštitom okoliša i proizvodnim količinama koje bi trebali biti dostatne za održivost poljoprivrednih imanja.

Vladimir Kovačević, ravnatelj Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA-e) istakao je kako posebno treba voditi računa o transparentnosti troškova suradnje i kako je jako važno da mali proizvođači budu upoznati sa svim troškovima.
Zlatko Đelekovčan kazao je kako će u ugovoru biti točno naznačena količina sirovine koju proizvođač treba predati, vrijeme i cijena. S druge strane, Podravka će od poljoprivrednika tražiti unaprijed definiranu kvalitetu sirovine.


 

Skoči do alatne trake