BibinjeU Općini Bibinje u tijeku je katastarska izmjera koja...

U Općini Bibinje u tijeku je katastarska izmjera koja obuhvaća 1.435 hektara: Katastarska izmjera “teška” je 6,7 milijuna kuna bez PDV-a

-

- Advertisment -spot_img

U Općini Bibinje u tijeku su radovi na novoj katastarskoj izmjeri u kojoj konačan proizvod daje novi katastarski operat katastra nekretnina i novu zemljišnu knjigu što je dobar zalog za budućnost žitelja Bibinja i svih onih koji u ovom samostalnom središtu imaju čestice zemlje, kuću ili poslovnu zgradu.
– Kada riješimo zemljišne knjige, bit ćemo u potpunosti „svoj na svome“. To će donijeti vrijednost kako obiteljskim domaćinstvima, tako i gospodarstvu. – naglasio je Bruno Bugarija, načelnik Općine Bibinje.
Pritom je istaknuo kako je katastarska izmjera temelj za sređivanje zemljišnih knjiga, evidenciju nekretnina, a u konačnici i stvaranje baze podataka koja je osnova za daljnji razvoj mjesta.
– Katastarska izmjera je interesu svih žitelja Bibinja jer će po povoljnoj cijeni moći riješiti svoje nekretnine. – poručio je Bugarija.

Radove u vrijednosti od 6,7 milijuna kuna bez PDV-a izvodi geodetska i geoinformatička tvrtka Zavod za fotogrametriju d.d. Zagreb
– Rok za završetak pružanja geodetsko-katastarskih usluga u svrhu izrade katastra nekretnina do izrađenog elaborata katastarske izmjere je 24 mjeseca ili dvije godine. – kazao je Damir Pahić, direktor Zavoda za fotogrametriju.
Sređivanje zemljišnih evidencija je investicija koja ima svoju cijenu ali i investicija koja donosi višestruku dobit.
Općina Bibinje sudjeluje sa 70 posto, odnosno sa 4.764.807 kuna dok Državna geodetska uprava sufinancira 30 posto sredstava, odnosno dva milijuna kuna bez PDV-a. – kaže Bugarija.

Tu je naročito važna dobra informiranost mještana, vikendaša, vlasnika kuća i poslovnih objekata da shvate da sređivanjem podataka o svojim nekretninama rade korist prvenstveno sebi, a često i svojim potomcima.
– Cijena katastarske izmjere po vlasniku nekretnine iznosi 2.500 kuna. Do tri parcele vlasnik više neće ništa plaćati dok će se od četvrte svaka parcela plaćati po 200 kuna. – objašnjava Šime Sekula, zamjenik načelnika.

Za točan iznos u svezi plaćanja katastarske izmjere čeka se odluka Općinskog vijeća Općine Bibinje.
– Iznos od 2.500 kuna moći će se plaćati i u mjesečnim ratama. Ako je vlasnik u mogućnosti cjelokupni iznos može uplatiti i odjednom. – pojasnio je Sekula.
Prema evidentiranom stanju u postojećem katastarskom operatu površina katastarske općine Bibinje obuhvaća 1.435 hektara s 8.400 katastarskih čestica i 2.549 zgrada.
– Sređene zemljišne knjige temelj su razvoja svake sredine. U ovom postupku će se uskladiti stanje u katastru i zemljišnim knjigama. – rekao je Mladen Pandža, voditelj Službe izmjere u Državnoj geodetskoj upravi.
Svi podaci dobiveni katastarskom izmjerom bit će izloženi na javni uvid gdje se tijekom izlaganja mogu izmijeniti putem odgovarajućeg postupka.
– Izmjerit ćemo svaku parcelu i kuću i stvoriti preduvjete da se ostvare spomenuti ciljevi. Svaki mještanin moći će iznijeti svoje stanje nekretnina koje će se kasnije evidentirati. -zaključio je Darko Pahić čiji se ured nalazi u općinskoj zgradi gdje svi vlasnici nekretnina mogu pristupiti i konzultirati se u svezi bilo kakvih pitanja.


 

ODGOVORI:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest news

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19. stoljeću kada su ih nosili vojnici i lovci. No, danas...

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do posljednjeg mjesta ispunjenim auditorijem, održana je Večer klapa na kojoj...

[BIOGRAD NA MORU] Komunalac d.o.o. pokrenuo radove na projektu “Kosa istok-zapad” za poboljšanje infrastrukture u vrijednosti od 6,7 milijuna eura

U Poduzetničkom inkubatoru Biogradu na Moru održan je koordinacijski sastanak javnopravnih tijela u povodu pokretanja projekta "Kosa istok -...

[ZAPOČELO PROŠIRENJE VODOOPSKRBNE MREŽE] 362 priključka za 1.069 korisnika u zaobalnom dijelu Općine Sv. Filip i Jakov

U sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026., u Raštanam Donjim, svečano je obilježen iznimno važan početak izgradnje proširenja...
- Advertisement -spot_imgspot_img

[NA POLUOTOKU] Rekonstrukcija i dogradnja vodovodne i kanalizacijske mreže u Biogradu na Moru

U sklopu projekta rekonstrukcije i dogradnje vodovodne i kanalizacijske mreže, intenzivno se radi na unaprjeđenju vodoopskrbe i odvodnje u...

[POZIV] Pridružite se Timu Europe Direct i postanite neovisni komunikatori!

U svrhu pojačavanja aktivnosti informiranja i aktivnog uključivanja građana u teme koje se odnose na Europsku uniju i njezine...

Must read

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19....

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do...
- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Skoči do alatne trake