BibinjeČuvari tisućljetne tradicije farma je tovara obitelji Kero iz...

Čuvari tisućljetne tradicije farma je tovara obitelji Kero iz Bibinja: Tovar je dio kulture i simbol Dalmacije

-

- Advertisment -spot_img

Tisućljećima je tovar ili magarac u Dalmaciji bio najvrjedniji čovjekov prijatelj, nezamjenjiv pomoćnik u radu na teškim terenima. Važili su za najtraženiju robu a oni koji su ih držali bili su neobično vezani za njih.
– Prije pet godina dobio sam jednog mladog tovara, pazili smo ga hranili, tako da u obitelji nismo više mogli bez njega, a ni on bez nas. I tako je počela naša ljubav, uzgoj i briga za tovare. – kazao je Vice Kero, 43-godišnji djelatnik bibinjskog Komunalnog društva Bibinjac koji u Bibinjskom polju ima farmu tovara.

Ane i Vice Kero, vlasnici OPG-a Kero Vice, jedni su od rijetkih koji su i danas vezani za tovara koji je toliko uklopljen u kulturu Dalmacije da je postao njezin simbol.
– Vrlo su skromne životinje, ne treba im puno da prežive, imaju vrlo male potrebe. S obzirom na temperament i druželjubivost, tovari su itekako pogodni za seoski turizam. – kaže Vice koji na svojoj farmi ima deset kenja-magarica i dva tovara-magarca.
Kod dvorišta kuće, nedaleko od općinske zgrade i Turističke zajednice općine Bibinje, jednomjesečno je „pule“ zvano Lutka i njezina majka Ruža.
– Treba istaknuti da su tovari poznati i kao biblijska “sveta životinja”. Isus je na njemu dojahao u Betlehem. – ističe bibinjski zaljubljenik u tovare-magarce.

Sve što ne valja obično se pripisuje tovaru poput “tvrdoglav si ka’ tovar”, uzrečice koja se često čuje.
– A nisu tovari baš tako “bez veze”. Dovoljno je spoznati samo djelotvornosti tovarećeg mlijeka i osluhnuti svjedočenja izliječenih osoba pa da spoznate njihovu punu vrijednost. – uvjerava nas gospođa Ana pošto je pomuzla svoju Ružu i dobila oko tri ili četiri decilitra, kaže, ljekovitog mlijeka koji se može musti tek nakon što se okoti kenja-magarica dok ima mlijeka.
Mlijeko od ženskih tovara, kenja ili magarica i njegovu iscjeliteljsku moć cijenili su još Egipćani. Navodno se kraljica Kleopatra, kako bi zadržala ljepotu, svaki dan kupala u magarećem mlijeku dobivanom od tisuću tovara.
– Mlijeko je po sastavu najsličnije ljudskom mlijeku. Konzumira se isključivo sirovo jer prokuhavanjem gubi dragocjene sastojke, pogotovo vitamin C kojeg ima 60 puta više od kravljeg. – objašnjava Ane.

Magareće mlijeko posljednjih je godina u središtu pozornosti mnogih roditelja čija djeca imaju problema s alergijama i česte upale dišnog sustava praćene kašljem problema s imunitetom i drugih bolesti karakterističnih za djecu.
– Odraslima se preporučuje jedan decilitar dnevno, a djeci istu dozu u dva do tri obroka. – pojašnjava Ana dodajući kako je litra mlijeka 350 kuna te nastavlja:
– Mlijeko se čuva zamrznuto i traje maksimalno dvije godine. Odmrzava se na sobnoj temperaturi. – ističe Ana.

No, osim ljekovitih svojstava, ovom se mlijeku pripisuju i ona afrodizijska pa stoga ga je bez obzira na dob dobro popiti decilitar dnevno.
– Potpuno zdravima ne preporučuje baš toliku količinu, da ne bi, “podivljali”! – što u šali što u zbilji poručuje Vice Kero.


 

ODGOVORI:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest news

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19. stoljeću kada su ih nosili vojnici i lovci. No, danas...

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do posljednjeg mjesta ispunjenim auditorijem, održana je Večer klapa na kojoj...

[BIOGRAD NA MORU] Komunalac d.o.o. pokrenuo radove na projektu “Kosa istok-zapad” za poboljšanje infrastrukture u vrijednosti od 6,7 milijuna eura

U Poduzetničkom inkubatoru Biogradu na Moru održan je koordinacijski sastanak javnopravnih tijela u povodu pokretanja projekta "Kosa istok -...

[ZAPOČELO PROŠIRENJE VODOOPSKRBNE MREŽE] 362 priključka za 1.069 korisnika u zaobalnom dijelu Općine Sv. Filip i Jakov

U sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026., u Raštanam Donjim, svečano je obilježen iznimno važan početak izgradnje proširenja...
- Advertisement -spot_imgspot_img

[NA POLUOTOKU] Rekonstrukcija i dogradnja vodovodne i kanalizacijske mreže u Biogradu na Moru

U sklopu projekta rekonstrukcije i dogradnje vodovodne i kanalizacijske mreže, intenzivno se radi na unaprjeđenju vodoopskrbe i odvodnje u...

[POZIV] Pridružite se Timu Europe Direct i postanite neovisni komunikatori!

U svrhu pojačavanja aktivnosti informiranja i aktivnog uključivanja građana u teme koje se odnose na Europsku uniju i njezine...

Must read

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19....

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do...
- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Skoči do alatne trake