Petak, 29 ožujka, 2024

Održano uvodno predavanje za dvanaestu generaciju biogradskih studenata: „Zahvaljujući studentima „Baltazara“, Biograd na Moru postaje središte znanja“

U Biogradu na Moru, u prostoru Srednje škole Biograd na Moru, održano je uvodno predavanje za tridesetero novoupisanih studenata dodiplomskog stručnog studija Poslovanje i upravljanje, smjer Poslovna ekonomija i financije Dislociranog studija u Biogradu na Moru Veleučilišta Baltazar iz Zaprešića. Studente je na početku pozdravio dr.sc. Pave Ivić, voditelj Dislociranog studija u Biogradu na Moru te prof.dr.sc. Goran Popović, vršitelj dužnosti dekana zaprešićkog veleučilišta i voditelj specijalističkog diplomskog studija Projektni menadžment.

– Zašto Baltazar? Zašto mi kažemo da ste napravili pravi izbor? Zato što kažemo da ste vezali teoriju i praksu. Ne kaže se bez razloga da znanje koje nije primijenjeno i nije znanje. Vašim dolaskom i studiranjem ovdje Biograd na Moru uistinu postaje kulturni centar i središte znanja. Zato smo zahvalni i drago nam je da se vidimo na ovom prvom uvodnom predavanju. – kazao je dr.sc. Pave Ivić.
Veleučilište Baltazar egzistira već šesnaest godina i trenutno na njemu studira oko dvije tisuće studenata. U ovih šesnaest naraštaja diplomiralo je više od pet tisuća studenata. Četiri su studija dodiplomska stručna te isto toliko diplomska specijalistička: Poslovna ekonomija i financije, Menadžment uredskog poslovanja, Menadžment u kulturi i Informacijske tehnologije kao stručni studiji te Projektni menadžment, Komunikacijski menadžment, Financijski menadžment i Menadžment javnog sektora kao specijalistički. Lokacije studija su u Zaprešiću, Zagrebu, Biogradu na Moru i Osijeku a na veleučilištu je zaposleno oko šezdeset profesora, većinom doktora znanosti.

– Imamo Alumni klub Baltazar koji okuplja visokoobrazovane osobe koje su diplomirale na jednom od stručnih ili specijalističkih studija Veleučilišta Baltazar. Članovi ovog kluba u kontaktu su s ostalim studentima u Zaprešiću kroz česte akcije. Još jedna stvar jako je važna a ta je da razvijamo cjeloživotno obrazovanje. Većinom je to u Zagrebu ali to ne znači da, ako se pokaže interes, nećemo to razvijati i ovdje u Biogradu. Želim vam da uspijete i da za tri godine diplomirate! – rekao je v.d. dekana prof.dr.sc. Goran Popović.

Uvodno predavanje na temu Bolonjski proces održao je prof.dr.sc. Slobodan Uzelac, redoviti profesor iz kolegija Metodika timskog rada. Uzelac se pritom vratio u 1999. godinu kada su svi europski ministri obrazovanja, ukupno 48 zemalja, u Bologni u Italiji, donijeli Bolonjsku deklaraciju, dokument kojim je započelo stvaranje novog jedinstvenog sustava sveučilišnog obrazovanja u Europi. Hrvatska je dvije godine poslije službeno pristupila Bolonjskom procesu i do 2005. godine uskladila sve studijske programe.
– Ministri obrazovanja su se sastali jer su uvidjeli da Europa zaostaje za Amerikom i tzv. Azijskim tigrovima kao što su Malezija, Singapur… Zaostaju jer su imali loše obrazovanje i to u dva smisla: nizak postotak visokoobrazovanih ljudi, oko desetak posto, i drugo, što ti obrazovni sustavi međusobno ne korespondiraju. Bolonjska konferencija je zaključila da se različiti sustavi moraju usuglasiti. Ne da budu isti ali da budu prepoznatljivi. – kazao je, među ostalim, prof.dr.sc. Slobodan Uzelac.

Uvodnom predavanju nazočili  su i predsjednik Gradskog Vijeća Grada Biograda na Moru Tonči Šangulin, gradonačelnik Biograda na Moru Ivan Knez, prof. Gabrijela Čepo, ravnatelj Srednje škole Biograd na Moru Ivica Kero, administrativna tajnica Marijana Smajić i drugi.
Ove akademske godine, na Dislocirani studij u Biogradu na Moru Veleučilišta Baltazar upisano je trideset novih studenata. To su: Kristina Bačić, Tomislav Bačić, Lovre Bačkov, Lucija Barić, Barbara Begonja-Vujić, Mateo Bilić, Josip Bosna, Lovre Čošić, Marko Dupor, Ivan Džapo, Luka Gospić, Maja Gulan, Mate Hordov, Darija Ivković, Marko Krivić, Klaudija Kvartuč, Antonija Ledenko, Roko Ledenko, Lovre Lončar, Mateo Mamić, Luka Matek, Hana Mijić, Davorin Milanović, Ivan Mrkić, Antonela Pastuović, Lorena Ribarić, Andrija Šindija, Dino Šupe, Nikolina Tutić i Barbara Zekanović.



 

Skoči do alatne trake