PakoštanePočinje berba maslina: Sve o pravovremenoj berbi, njezi i...

Počinje berba maslina: Sve o pravovremenoj berbi, njezi i čuvanju ulja, kao i o uvjetima višestruke sukladnosti, saznajte na besplatnim predavanjima

-

- Advertisment -spot_img

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero i Savjetodavna služba Zadarske županije organiziraju predavanja za poljoprivrednike koja će se održati u petak, 20. listopada 2017. s početkom u 10 sati, u Maškovića hanu u Vrani.

Jedna od tema predavanja bit će minimalni uvjeti upravljanja na poljoprivrednim gospodarstvima, odnosno višestruka sukladnost, koju čine niz zahtjeva i uvjeta kojih se poljoprivrednici moraju pridržavati u obavljanju svoje poljoprivredne djelatnosti radi ostvarivanja prava na potpore u poljoprivredi. Nepridržavanje uvjeta višestruke sukladnosti ima za posljedicu umanjenje ili gubitak prava na potporu. Višestruka sukladnost sastoji se od:

– Dobrih poljoprivrednih i okolišnih uvjeta – minimalni uvjeti upravljanja vezani uz zaštitu tla od erozije, zaštitu i upravljanje vodama, održavanje strukture tla i razine organske tvari u tlu i osiguranje minimalne razine održavanja da bi se spriječilo uništavanje staništa.

–  Obaveznih zahtjeva za upravljanje – minimalni uvjeti upravljanja vezani za zaštitu okoliša, zdravlja ljudi, životinja i bilja te dobrobit životinja.

Druga tema, namijenjena maslinarima, vrlo je aktualna s obzirom na skorašnji početak berbe maslina. Značajan utjecaj na kvalitetu maslinovog ulja ima stupanj zriobe ploda u trenutku berbe, stoga je upravo pravovremena berba bitan korak u proizvodnji ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Ove godine su na našem području čak četiri velike nepogode utjecale na urod (mraz u vrijeme cvatnje u pojedinim dijelovima županije, dugotrajna suša s toplinskim udarima prilikom kojih je stablo povuklo vodu iz plodova, zatim velike količine kiše koje su dovele do naglog punjenja plodova vodom te požari na pojedinim područjima u kojima su oštećena stabla i plod), stoga je i početak berbe potrebno prilagoditi stanju u pojedinom masliniku. Ovo predavanje osigurat će brojne informacije upravo o određivanju pravog trenutka za početak berbe, kao i o njezi i čuvanju maslinovog ulja.

Iz Parka prirode stoga pozivaju maslinare, ali i sve ostale poljoprivrednike s područja parka i okolice, da se odazovu na predavanja u petak, 20. listopada 2017. od 10 sati, u Maškovića hanu u Vrani, uz sljedeći dnevni red:

 

10:00-10:45 h         Višestruka sukladnost i posljedice nepridržavanje iste (Mirjana Dijan, dipl.ing.agr., stručna savjetnica, Savjetodavna služba Zadarske županije)

10:45-11:30 h         Pravovremena berba maslina te njega i čuvanje maslinovog ulja (Zvonimir Vlatković, dipl.ing.agr, viši stručni savjetnik, Savjetodavna služba Zadarske županije)

11:30-12:00 h        Rasprava uz osvježenje

 

Sudjelovanje je besplatno, a prijave je zbog ograničenog broja mjesta potrebno obavezno izvršiti najkasnije do 19.10.2017. na e-mail: strucna.sluzba@pp-vransko-jezero.hr  ili na 023/383-181.


 

ODGOVORI:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest news

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19. stoljeću kada su ih nosili vojnici i lovci. No, danas...

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do posljednjeg mjesta ispunjenim auditorijem, održana je Večer klapa na kojoj...

[BIOGRAD NA MORU] Komunalac d.o.o. pokrenuo radove na projektu “Kosa istok-zapad” za poboljšanje infrastrukture u vrijednosti od 6,7 milijuna eura

U Poduzetničkom inkubatoru Biogradu na Moru održan je koordinacijski sastanak javnopravnih tijela u povodu pokretanja projekta "Kosa istok -...

[ZAPOČELO PROŠIRENJE VODOOPSKRBNE MREŽE] 362 priključka za 1.069 korisnika u zaobalnom dijelu Općine Sv. Filip i Jakov

U sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026., u Raštanam Donjim, svečano je obilježen iznimno važan početak izgradnje proširenja...
- Advertisement -spot_imgspot_img

[NA POLUOTOKU] Rekonstrukcija i dogradnja vodovodne i kanalizacijske mreže u Biogradu na Moru

U sklopu projekta rekonstrukcije i dogradnje vodovodne i kanalizacijske mreže, intenzivno se radi na unaprjeđenju vodoopskrbe i odvodnje u...

[POZIV] Pridružite se Timu Europe Direct i postanite neovisni komunikatori!

U svrhu pojačavanja aktivnosti informiranja i aktivnog uključivanja građana u teme koje se odnose na Europsku uniju i njezine...

Must read

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19....

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do...
- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Skoči do alatne trake