Subota, 20 travnja, 2024

Održan 8. Sabor glagoljaša „Slovo rogovsko“: Manifestacija posvećena umijeću pisanja, čitanja i tiskanja glagoljice – nematerijalnoj kulturnoj baštini Republike Hrvatske

U Svetom Filip i Jakovu, Turnju, Zadru, Bibinjama i Murteru, u organizaciji Male škole glagoljice Osnovne škole Sv. Filip i Jakov, Udruge glagoljaša i Turističke zajednice općine Sv. Filip i Jakov, održan je osmi Sabor glagoljaša – Slovo Rogovsko.
U uvodnom dijelu manifestacije, na svečanom otvaranju u prostoru zgrade stare osnovne škole u Sv. Filip i Jakovu, članovi filipjanske Amaterske kazališne družine Kuntrata, Helena Mikas, Anita Butić, Zvonimir Sutlović, Josipa Križanac, Lucija Jupek i Majda Radić, izveli su scenski prikaz Glagoljske madrikule sv. Mihovila 1640.-1817. iz Sv. Filip i Jakova koju je adaptirao i režirao Mirko Đinđić, oporuke transliterirala, istražila i obradila Grozdana Franov-Živković, a tehničku podršku osigurao Leon Eškinja.
Bratovština Sv. Mihovil jedna je od pet bratovština koje su od 17. do 19. stoljeća djelovale u Sv. Filip i Jakovu. Osnovana je 1640. godine, međutim, prvotna madrikula nije sačuvana. Pravila su prepisana, nadopunjena i izmijenjena 1773. godine kada je zapisano osam kapitula, a 1817. godine još najmanje četiri.
U sklopu Slova rogovskog, tijekom četiri dana, na različitim lokacijama, održane su kreativne radionice, izložbe, predavanja te glagoljaška sveta misa na Rogovu u crkvi sv. Roka predvođenu fra Izakom Špraljom. U kino-dvorani u Sv. Filip i Jakovu priređena je klapska večer pod nazivom „Od glagoljaškog kora do kalete“ posvećene maestru Ljubi Stipišići Delmati na kojoj su nastupili ženska klapa Preženca iz Zadra, mješovita klapa Maraška iz Zadra, prof. Dražen Habuš te čakavski pjesnik Zvonimir Sutlović.
Klara Eškinja-Glavan, u ime jednog od troje organizatora, kazala je kako u ovih osam godina manifestacija Sabor glagoljaša – Slovo rogovsko je obišla sva susjedna mjesta, a pokrenuli su je mali glagoljaši, odnosno Mala škola glagoljice Osnovne škole Sv. Filip i Jakov.
Prof. Danijela Deković, voditeljica Male škole glagoljice, istakla je važnost njegovanja glagoljičnog pisma, budući da je umijeće pisanja, čitanja i tiskanja glagoljice proglašeno nematerijalnom kulturnom baštinom Republike Hrvatske.
Od prošle godine ova manifestacija ima međunarodno obilježje s obzirom na sudjelovanje znanstvenika s Ruske akademije znanosti i umjetnosti. Ove godine, kao gosti iz inozemstva, na Slovu rogovskom, sudjelovali su predstavnici bokeljskih Hrvata koji su u novoj školi u Sv. Filip i Jakovu održali predavanje o tragovima glagoljice u Boki Kotorskoj. Sljedeće godine u goste dolaze, naglasila je Deković, članovi Slovačke akademije znanosti i umjetnosti.
Za nekoliko tjedana iz tiska izlazi peti broj glasila „Slovo rogovsko“ u nakladništvu Udruge glagoljaša Zadar.
Pozdravnu riječ u ime Općine Sv. Filip i Jakov kazala je zamjenica načelnika Josipa Mrkić, a čast da otvori manifestaciju pripala je predsjedniku Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov Igoru Pedisiću.



 

Skoči do alatne trake